IKKE VELKOMMEN: Barn som spiser. Foto: Frank May / picture alliance

Restaurant forbyr barn. De voksne skal få spise i fred

En restaurant på øya Riehel i Tyskland fikk nok av bråkete unger. Innførte 14-års aldersgrense etter klokken 17.

Når den norske stjernekokken Bent Stiansen får høre om dette, utbryter han spontant: Dette er tull!

– Det er en fantastisk velsignelse å få lov til å ha barn rundt seg. Livet er fattig uten barn, sier kokken på Michelinrestauranten Statholdergaarden i Oslo. Der har de aldri hatt problemer med bråkete barn.

les også

Seks hoteller for deg som reiser uten barn

Det var den engelskspråklige tyske avisen The Lokal som først omtalte restaurant Oma's Küches – «Bestemors kjøkkens» – bannlysing av barn.

Eier Rudolf Markl forklarer i en e-post til VG hvorfor de ble nødt til å gå til dette skrittet.

– Vi har dessverre sett at stadig flere barn – men ikke alle! – forstyrrer andre gjester. Gjestene på sin side, irriterer seg over barnas oppførsel. Barna kan for eksempel sitte og leke med maten på den hvite duken, eller klatre på bord og stoler og gjøre restauranten om til en lekeplass.

Sløve foreldre

Markl understreker at det ikke er barna som er problemet. Det er foreldrene, som tilsynelatende tror de har «gått av vakt» som barnepassere når de sitter på restauranten.

– Med andre ord tvinger foreldrene våre servitører til å ta over deres plikter som barnepassere. Det har skapt farlige situasjoner ved flere anledninger, siden servitørene bærer varme tallerkener og varm mat som barna kan få over seg når de løper rundt, skriver han.

Ifølge Markl har de flere ganger opplevd at foreldre som blir bedt om å passe på at barna deres slutter å plage andre gjester, har klaget på servitørenes «uhøflige» oppførsel.

På Oma’s Küche har de snakket om muligheten av å nekte barn adgang i nesten et år. Men det var først den 13. august i år tiltaket ble satt i verk.

Skjermdump fra Oma’s Küches nettside.

For Bent Stiansen på Statholdergaarden hadde noe slikt vært helt utenkelig.

– Et av mine vakreste øyeblikk på Statholdergaarden var en 70-årsdag. Selskapet satt i et eget rom ved siden av baren. Da en liten pjokk på rundt seks år ble litt sliten på kvelden, la han seg til å sove på sofaen. Tenk å gå på stjernerestaurant og få ligge og sove på sofaen. Så eventyrlig! Livet er fattig uten barn. Det være seg egne barn, barnebarn eller andres barn. Barn er bare en fornøyelse, sier Bent Stiansen.

Kritikk

Avisen The Lokal skriver at restauranten Oma’s Küche har fått mange kritiske kommentarer om barneforbudet på Facebook.

Presidenten i den lokale hotell- og restaurantorganisasjonen i Mecklenburg-Vest-Pommern, Lars Schwarz, er også kritisk.

– I prinsippet er enhver restauratør eller hotelloperatør fri til å ta sine egne forretningsbeslutninger. Men vi jobber for barnevennlighet her i MV. Det er mange restauranter hvor de små ikke bare tolereres, men også ønskes velkommen, sier han til The Lokal. Men legger til at noen barn selvfølgelig kunne tjent på å få litt oppdragelse.

Positive reaksjoner

Rudolf Markl hos Oma's Küche opplever likevel at de aller fleste reaksjonene er overveldende positive.

– Vi har mottatt over 1000 e-poster fra hele verden fra folk som deler vår oppfatning og synes at forbudet er riktig, skriver han til VG.

Ikke noe reklametriks

Hva forbudet har å si for besøket på restauranten er vanskelig å vurdere.

– Vi har lenge vært rangert som en av de mest populære restaurantene i Rügen på Tripadvisor.

Vi har like mange bordreservasjoner som før. De fleste dagene kan vi ikke ta imot alle reservasjonene, siden vi har et begrenset antall bord. Å bannlyse barn var ikke noen form for markedsføringstriks, bedyrer Rudolf Markl.

VOKSENHOTELL: Vanngymnastikk på Vings Sunprime-hotell på Rhodos. Foto: Mona Langset, VG

Populære voksenhoteller

Egne områder kun for voksne er ikke noe nytt i reiselivssammenheng. Charterselskapene har lenge tilbudt hoteller der barn ikke har adgang, og konseptet blir stadig mer populært.

Ving var blant de første, allerede i for ti år siden.

– Da vi innførte barnefri hotell ble det også skrevet en del om det i media, men Sunprime-hotellene våre ble raskt svært populære. Nå har vi 16 på flere destinasjoner. Det sier litt om at behovet er der og at dette er ønsket blant dem som skal ut og reise, sier Siri Røhr Staff hos Ving. Og fortsetter:

– Det vil jo ikke si at de som ferierer på Sunpreme ikke er glade i barn. Men som alle vi foreldre vet: Det kan være deilig med en liten pause iblant. Derfor tenker jeg at barnefri tid på restaurant er helt ok. På samme måte som at det er flott med restauranter som legger opp til at barn er hjertelig velkommen.

les også

Skreddersydd hotellferie

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren hos TUI ser også behovet for barnefrie soner.

– Våre barnefrie konsepthotell (Sensimar) er et stadig voksende segment. Vi ser også at disse er særlig populære blant gjester i alderen 25 til 40 år. De vil nok ha helt fri når de først har fri, sier hun.

TUI har 33 Sensimar-hoteller for voksne, og har lansert tre nye i år.

Opp til den enkelte å definere målgruppe

Norske restauranter og serveringssteder er organisert i Virke Reise. Bransjedirektør Line Endresen Normann kjenner ikke til at dette har vært en problemstilling blant deres medlemsbedrifter.

- Vi mener som utgangspunkt at det må være opp til det enkelte serveringssted å finne sin målgruppe og konsept som passer dem. Når det er sagt er det i dag ikke lov til å diskriminere på grunn av alder, så jeg ville nok anbefalt å være forsiktig før man setter dette som absolutt krav.

Når det er sagt er det absolutt mulig å orientere sine kunder om at man er et sted som ikke egner seg for barn etter et visst klokkeslett. Dette gjør eksempelvis flere festivaler i dag. God informasjon til kundene i slike tilfeller er jo bare positivt, skriver Line Endresen i Virke Reise i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder