FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Togturene du sent vil glemme

Av Erik Valebrokk09.03.18 13:57 | Oppdatert: 04.06.18 13:32

Del saken på:

Er du klar for naturopplevelser av de helt store? Her er forslag til fem spektakulære – og eksklusive, togreiser som fører deg til noen av verdens vakreste steder.

Noen toglinjer er mer ikoniske og sagnomsuste enn andre. Når du skal hoste opp de mest attraktive togturene i hele verden kommer du rett og slett ikke utenom Den transsibirske jernbanen og Orientekspressen. Disse to linjene har en mytisk aura som om de tilhørte legendenes verden snarere enn virkeligheten.

Her skal vi se nærmere på nettopp disse, samt tre andre vakre, eventyrlige og uforglemmelige togreiser. Hopp på og la deg inspirere!

Golden Eagle Trans-Siberian Express – Russland, Kina

Du kan tilbakelegge den 9289 kilometer lange strekningen mellom Moskva og Vladivostok på forskjellige måter. Lokaltog med bondekoner og geiter er én mulighet, luksustoget Golden Eagle en annen. En kan egentlig anbefale begge da de er to vidt forskjellige – og på hvert sitt vis givende, opplevelser, men skal vi sette komfort først er det ingen tvil om at valget faller på Golden Eagle.

Selve reisen mellom Moskva og Vladivostok tar seks dager og strekker seg over hele åtte tidssoner. Reiser du med Golden Eagle kan du strekke turen til opp mot 15 dager. Da får du også utflukter, restaurantbesøk og hotellovernattinger i flere byer i tillegg til at du kan spise og sove i luksuriøse forhold om bord. Det er tre kategorier; fra suiter til mer normale kabiner. Nyt gourmetmåltider om bord og skulle du være uheldig å bli syk har toget attpåtil med egen doktor.

Landskapet er svært variert – fra den enorme Bajkalsjøen, til sibirske stepper og de massive og ville Uralfjellene. Spennende byer langs ruten er Jekaterinburg, Novosibirsk og Irkutsk, og selvfølgelig både Moskva og endestasjonen Vladivostok.

Rocky Mountaineer – Canada

To dager – eller lenger med hotellovernattinger, gjennom den kanadiske delen av Rocky Mountains er tilbudet fra Rocky Mountaineer. Dette er blant verdens aller vakreste, frodigste og mest fargerike fjellandskap, med klippeformasjoner, elveløp og innsjøer og et rikt dyreliv.

Togselskapet Rocky Mountaineer tilbyr fire forskjellige ruter og den mest populære er utvilsomt – og ikke overraskende, den som kalles «First Passage To The West». Den tar deg fra Vancouver og dypt inn i Rocky Mountains til Lake Louise, en av verdens vakreste og mest fotograferte innsjøer, og videre til Banff som ikke er noe mindre spektakulært. Selskapet tilbyr omfattende pakker som også innebærer overnattinger på hoteller underveis, historiske Banff Springs Hotel er blant disse. Utflukter og helikoptersightseeing er også del av programmet.

Her er det også viktig å huske kamera og å ha minnebrikke med nok lagringsplass. En grizzlybjørn eller en flokk hjortedyr kan dukke opp når som helst og hvor som helst, og landskapet er til å dø for.

Palace On Wheels – India

Her kan du reise i en slags «kongelig luksus» gjennom billedskjønne Rajastan med storslåtte fjellmassiver, vakre innsjøer og fargerike landsbyer. Toget går ut fra New Delhi, men kjører inn i Rajastan allerede første dag. I løpet av en uke får du se store deler av den vakre delstaten helt nord i India, i tillegg til en avstikker til Agra for å bivåne palasset Taj Mahal.

Selskapet Palace On Wheels selger inn opplevelsen som at du reiser som de gamle maharajaene, men heldigvis handler det i dag om en adskillig bedre komfort. På denne syv dager lange togturen skal du ikke mangle noen ting hva service angår, og toget har attpåtil en egen butlerservice.

Venice Simplon-Orient-Express – Europa

Selve «urtogreisen» fra Agatha Christies roman «Mordet på Orientekspressen» er i dag en luksusopplevelse som tar deg fra London til Venezia. Den opprinnelige Orientekspressen mellom Paris og Bucuresti stengte i 2009, mens Agatha Christies «versjon» med Hercule Poirot utspilte seg på toget mellom Istanbul og London.

Dagens London-Venezia-rute er heller ikke den eneste. Selskapet bak luksustoget Venice Simplon-Orient-Express har også andre avstikkere, og toget kjører ikke alltid samme strekning. Noen varianter går enten via Praha, Wien eller Budapest, men uansett hvilken rute du velger er du sikret den ypperste luksus i gamle Pullman-togvogner som er innredet så lekkert at du nesten mister pusten.

Interiøret er ikke det eneste som får deg til å gispe etter luft. Selve reisen går gjennom et vakkert europeisk landskap og er som en dannelsesreise på skinner. Her kan du lene deg tilbake, nyte synet av høyreiste alper og langstrakte åkerlandskap. Mye av gleden ved en togreise som denne er utsikten som forandrer seg hele veien. Reisen tar halvannet døgn og representerer den ypperste luksus. Det er bare å spare!

Rovos Rail – Sør-Afrika, Namibia, Tanzania

I Sør-Afrika står det mellom Rovos Rail og Blue Train, to av verdens mest kjente luksustog. Imidlertid har Rovos Rail det største rutenettet, med ruter som går både til Namibia og helt nord til Tanzania, så der har du størst spillerom. Og skal du først se Afrika, bør du få med deg så mye som mulig. Rovos Rail har også arrangert noen få reiser fra «Cape til Kairo» – fra sør til nord, der deler av reisen er foretatt med fly og båt, men hvor du virkelig får oppleve Afrika.

Likevel er Sør-Afrika i seg selv en mer enn fullgod introduksjon til det enestående vakre kontinentet. Med utgangspunkt i Pretoria opererer Rovos Rail to innenlands ruter, til Cape Town og Durban. Det går også en rute opp til Victoria Falls på grensen mellom de to nabolandene Zimbabwe og Zambia, som for mange er den mest attraktive.

Valgmulighetene er der, også når det gjelder reisens lengde. Det som er garantert uansett rute er et oppsiktsvekkende landskap, et dyreliv som langt overgår hva du kan forestille deg, og en luksusopplevelse på skinner der du har nydelige kabiner, velsmakende måltider og topp service.