PORTFORBUD: Soldater i Bangkok snakker her med en utenlandsk turist om portforbudet som trer i kraft onsdag kveld. Foto: EPA

Frykter for actionsugne turister i Bangkok

UD advarer mot Bangkok-reiser

Thai Airways tilbyr endring av flybilletten

(VG Nett) Forsikringselskap advarer turister på det sterkeste mot å bryte portforbudet i Bangkok.

Portforbudet trådte i kraft klokken 20 lokal tid, 15 norsk tid.

- Det vil være meget uklokt å trosse dette, sier talskvinne Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Forsikring til VG Nett.

LES OGSÅ:Thailand-opprøret sprer seg

Hva skjer i Thailand? Ekspert svarer torsdag klokken 14.Send dine spørsmål her!

Frykter skuelyst

Det de frykter er at actionsugne og skuelystne turister skal trosse myndighetenes portforbud i sentrum av Bangkok mellom klokken 20 og 06 for å komme tettere innpå dramaet som utspiller seg midt i turist-Bangkoks hjerte, blant annet rundt hovedgaten Rama 1.

- Gjelder reiseforsikringen hvis man trosser et slikt portforbud og kommer i trøbbel?

- Det vil vi måtte avgjøre i hvert enkelt tilfelle, sier Vennesland, som ber folk følge de råd lokale myndigheter gir.

LES OGSÅ:TV-stasjon brenner

Måtte evakuere

Europeiske Forsikring, som tidligere i uken måtte evakuere sine medarbeidere fra kontoret i Bangkok, har opprettet et provisorisk kontor utenfor sentrum.

Herfra driver de ansatte, anført av danske May Ellegaard, business nesten as usual.

- Måtte ut

- De befant seg for nær stridssonen og måtte ut, sier Vennesland.

Blant dem som henvendte seg til Europeiske i går var en norsk turist som ville bytte hotell fordi han ikke følte seg trygg i sentrum av Bangkok. Det fikk han.

LES OGSÅ:Blodige kamper bak barrikadene

Fordelen med Bangkok er at byen er så stor. Det finnes alltid hotell-muligheter i andre bydeler godt unna urolighetene.

- Få avbestiller

Uroen i Bangkoks gater gjør at Thai Airways får flere kanselleringer enn vanlig, men samtidig kommer det nye bestillinger, forteller Elisabeth Haukaas Norum på Thai Airways' Oslo-kontor.

(Les videre under bildet)

FLAMMEHAV: En demonstrant tenner på bildekk i Bangkok. Søndag kveld pågår det voldsomme kamper i den thailandske hovedstaden. Foto: Reuters

Thai Airways flyr Oslo-Bangkok med svære Airbus A340-fly fem dager i uken, og opplever økt pågang fra kunder som er blitt oppskaket av nyhetsbildene fra Thailands hovedstad.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kan endres

- Situasjonen og UDs reiseråd for Bangkok gjør at vi refunderer flybillettene uten avgift til de som har bestilt Bangkok-tur og ikke tør reise, sier Haukaas Norum.

Svært mange av deres passasjerer skal imidlertid fly videre fra Bangkok til andre destinasjoner i Sørøst-Asia, forklarer hun.

LES OGSÅ:Norsk øyenvitne: - Bangkok brenner

- Flesteparten av dem som ikke tør reise nå velger å utsette reisen eller booke om til andre destinasjoner. På grunn av den ekstraordinære situasjonen tillater vi endring av billetter selv om de i utgangspunktet ikke kan endres, sier Haukaas Norum hos Thai Airways.

UD: Ikke reis

UD fastholder sitt reiseråd til Thailand fra 23. april, og fraråder nordmenn å reise til Bangkok såfremt det ikke er tvingende nødvendig.

Rådet gjelder derimot foreløpig ikke for transfer-landinger på Bangkoks internasjonale flyplass - åstedet for de forrige voldsomme tumultene mellom regjeringsstyrkene og demonstranter i Smilets Land.

9 av 10 skal videre

- 90 prosent av dem som har kjøpt Thailand-flybillett hos oss, skal fly videre fra Bangkok-flyplassen, så for dem gjelder ikke UDs reiseråd, sier informasjonssjef Anette Maltun Koefoed hos Berg-Hansen Reisebureau.

LES OGSÅ: Få tror på forhandlingsløsning

- Dessuten er det jo lavsesong for turisme i Thailand akkurat nå, så urolighetene har ikke resultert i mange avbestillinger hos oss, sier hun.

- Kontakt ambassaden

Utenriksdepartementet fraråder også å reise til eller oppholde seg i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla. Folk som planlegger å reise til disse provinsene oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Bangkok for oppdatert informasjon og registrering.

Star Tour har så langt fått få avbestillinger av Thailand-ferier, noe som trolig henger sammen med at deres første sommerferiefly til Phuket ikke letter før 23. juni.

Har is i magen

- Det er et stykke fram, så folk håper vel at situasjonen roer seg før de skal fly, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen- Vonstett i Star Tour til VG Nett.

- De som drar på sommerferie til Thailand er stort sett folk som har vært på vinterferie der, og de vet at Phuket ligger et godt stykke unna Bangkok, der urolighetene er verst, sier Larsen-Vonstett.

VGs reporter midt i dramaet:- Hotellet vårt et truffet!

Få ledige seter

Bookingen av Thailand-ferier er på fjorårsnivået, forteller hun. Altså har urolighetene så langt ikke gjort utslag på kjøpelysten.

- Jeg sjekket akkurat salget til Thailand, og de første sommerflyene er stort sett fulle. Første fly 23. juni hadde bare 7-8 ledige seter, sier Larsen-Vonstett.

Berg-HansenBest utvalg av reiser til sydenEuropeiske Forsikring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder