FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Smak på Svalbard

Av Anne Bergseng17.05.12 18:55 | Oppdatert: 18.05.12 15:37

Del saken på:

KAPP LINNÉ (VG) I den arktiske villmarken svømmer, trasker og flyr maten rett utenfor kjøkkenvinduet til kokken.

Gourmetmat på Isfjord Radio

- Da snakker vi om kortreist mat, sier Hans Christian Munthe-Kaas (36), kokk ved Isfjord Radio. Han prøver fiskesnøret i Linnévannet, en kort scooter-tur fra stasjonen.

Når motoren skrus av, er stillheten mektig. Han kjenner vårsolen varme i ansiktet, nyter roen og landskapet en liten stund. For han har travle dager. April og mai er høysesong på Svalbard. Dagene blir merkbart lysere og lengre, med spektakulære farger på polarhimmelen. Midnattssolen lyser opp hele døgnet fra siste delen av april.

Lunt hi i ødemarken
Selv om Longyearbyen er ni veiløse mil og en til tider krevende snøscooter-tur unna, kommer det en jevn strøm av turister og fastboende til Isfjord Radio.

For de har hørt rykter om denne historiske utposten i havgapet, pusset opp fra radiostasjon til et lunt hi med gourmetmat og egenkomponert liste med biodynamisk dyrket vin.
Hans Christian er opprinnelig fra Oslo, med variert bakgrunn fra kjøkken som Bagatelle og Stokkøya Sjøsenter. Han hadde eventyrlyst og en drøm om å lage mat på Svalbard og er i gang med sin andre sesong.

En mer spesiell arbeidsplass for en kokk skal du lete lenge etter: Grønland er nabo i vest, og vi er omtrent midt mellom Nordpolen og fastlandsnorge her på 78 grader nord.

- Det er en ny erfaring å handle to ganger i året når du er vant til å shoppe daglig rundt omkring i Oslo. Vi må jo ha en del basisvarer på lager, forklarer kokken.

Polarkokk Lindstrøm
En stor inspirasjonskilde er den legendariske polarkokken Adolf H. Lindstrøm, nordmannen med lengst fartstid i Arktis og Antarktis. Han sto for maten under de store polarekspedisjonene med Nansen, Amundsen og Sverdrup.

Få dager før vårt besøk kom Hans Christian over en sel da han var ute for å sjekke revefellene. Selen endte sine dager og ble til carpaccio.

Så langt det er mulig, serverer han lokale råvarer. Og det er ingen tvil om at folk tar for seg når de kommer til bords etter en lang dags ferd i villmarken.

- Jeg er ganske satt ut av mengden mat folk spiser her oppe. Det er helt annerledes enn i Oslo. Her har de jo vært på tur hele dagen, sier han.

Derfor har han lært seg å kombinere gourmetmat og store porsjoner.
Hans Christian understreker at han er kokk og ikke jeger.

- Men her har jakten en naturlig hensikt, understreker han.

Tradisjonell fangstmann

Selveste fangstmannen står for hovedforsyningene av arktiske råvarer. Tommy Sandal (39) er på Svalbard på sjette året, og en av svært få som fremdeles driver fangst på tradisjonelt vis.
Han fanger arter etter sesong; Svalbard-rein, fjellrev, storkobbe, ringsel, rype, gås, sjøfugl og ishavsrøye.

Jegeren fra fjellbygda Røldal i Hordaland setter pris på at den kortreiste maten er blitt en trend. For ham er det helt logisk å forsyne seg av ressursene i naturen.

- Kjernen for meg er at jeg som menneske har rett til å høste av naturen, så lenge jeg tar vare på det jeg høster, poengterer han. Han har vokst opp med jakt og fiske. Fra bestemoren lærte han å ta vare på alle delene av fangsten. Det er hennes oppskrift han bruker når han lager reinsdyr- og blodpølser. Slik får han også utnyttet blodet og spekket på reinen.
Jobben er variert. I disse dager er han på Kongsøya på oppdrag fra Norsk Polarinstitutt. Her bruker han isbjørn-kunnskapen sin til å registrere bjørnehi til forskningen.

Fra juni er han på plass på fangststasjonen sin i Bellsund, noen mil sør for Isfjord, klar for en ny sesong. Han har avtale om å levere fangst til Isfjord Radio og til andre lokale kjøpere på Svalbard.

Fangstmannen lever sitt liv tett på isbjørnene når han er ute i felten. Men alle som ferdes her må forholde seg til at den hvite bamsen hele tiden er i nærheten.

Alltid bevæpnet
Det bor 2500 mennesker på Svalbard. Og 3000 isbjørner.

- Når du passerer siste lyktestolpe i Longyearbyen, er alt vill natur, sier guide og daglig leder i Basecamp Spitsbergen, Steinar Rorgemoen (48) fra Oslo.

Ifølge Svalbard-vettreglene må alle som forlater bosetningene være bevæpnet. Ved Isfjord Radio vet du heller aldri når isbjørnen kommer listende rundt hushjørnet. Det hender at bjørnen reiser seg på to bein og skuler inn gjennom stuevinduene. Innimellom må vertskapet jage bjørnen vekk.
Her går ingen et skritt utendørs uten våpen.

Derfor er rifle en helt naturlig del av badeantrekket til Ingebjørg Schrøder (26) fra Engeløya i Steigen.
Hun jobber som arktisk naturguide på Svalbard, og denne ettermiddagen raser hun ut av radiostasjonen iført undertøy, badekåpe, scooterstøvler - og med rifle på ryggen.

Nå skal hun ta sitt jomfrubad i Isfjorden, sammen med resten av gjengen på turen.
Fjorden måler 2,2 grader, det er minusgrader i luften og sur vind. Det handler bare om å få det overstått. Etterpå vanker badstue, diplom, heder og ære. Pluss badekåpe til odel og eie fra vertskapet til alle som kaster seg i vannet.

- Jeg er et vinterbarn som er glad i den arktiske naturen, fjell og fjord, sier Ingebjørg.

Tidligere har hun vært i Alaska et par måneder og opplevd livet til fangstmenn og eskimoer. Til sommeren har hun vært guide på Svalbard i to år. Når Ingebjørg farter rundt på snøscooteren, elsker hun å synge så høyt hun kan. Her er det jo ingen som kan høre henne.

«Å eg veit meg eit land langt der oppe mot nord» er en av sangene på repertoaret.

Ingebjørg er en tøffing, men hun skjønner ikke helt vitsen med denne badingen i kulden. Hun plasker likevel uti, med høye gaul og forbannelser.

- Nå er det gjort, ferdig med det!

Så slenger hun rifla på ryggen og løper inn i saligheten i badstuen.

Naturopplevelser
Noen timer tidligere satt vi på hver vår scooter på vei fra Longyearbyen til Isfjorden. En liten gruppe med en guide foran og en guide bak. Begge med snus under overleppen, rifle, nødutstyr og full kontroll.

- Det viktigste når vi er på tur på Svalbard, er god tid. Ikke noe stress. Det er naturopplevelsene som gjelder, sier guide Steinar Rorgemoen.

Vi klemmer inn gassen med tommelen og suser over hvite vidder og blåhvite breer, putrer langs fjorden og snirkler oss gjennom trange passasjer mellom vindhull og is.

Meldingene fra guidene er klare:

- Bratt oppoverbakke, gi gass!
- Bratt nedoverbakke, brems forsiktig!

Vi teller 49 lubne Svalbard-rein tett på scooterløypen og fem sel duppende i iskanten underveis. Og kommer frem til Isfjord Radio rødkinnede, ordløse og brusende nyforelsket i Svalbard.

Etter bad, badstue og en god døs i kroppen, sitter smaken av rein og røye som et skudd.

Reisefakta Isfjord Radio på Svalbard
HVOR: Isfjord Radio, ca ti mil vest for Longyearbyen, ytterst i Isfjorden på Kapp Linné, Nordenskjoldkysten på Svalbard. I tillegg til å være verdens nordligste fyr, var Isfjord Radio lenge knutepunkt for telekommunikasjon mellom Svalbard og fastlandet.
Begynte som fyrlykt og radiostasjon i 1933. Ble avbemannet i 2000. Basecamp Spitsbergen har leid stedet fra januar 2008.

HVORFOR: Oppleve den arktiske villmarken på Svalbard og komme frem til et unikt overnattingssted.

NÅR DRA: Høysesongen på Svalbard er nå i april og mai. Svalbard er likevel et helårs reisemål. Isfjord Radio er åpent for turister fra ca 1. februar til 1. oktober. Longyearbyen har midnattssol fra 20. april til 23. august.

REISE: SAS flyr fra Oslo og Tromsø til Longyearbyen. Pris i april fra ca 3100 kr t/r Oslo, ca 2100 kr t/r Tromsø. Pris i mai ca 1800 kr t/r Oslo, ca 1300 kr t/r Tromsø.
Todagers snøscooter-tur frem til midten av mai koster 9 090 kr for sjåfør og 5 690 kr for passasjer. Inkl. tur, mat, guide. Dagstur med båt til sommeren koster 2 100 kr.

BO: I tillegg til Isfjord Radio kan du overnatte på den innefryste båten i isen i Tempelfjorden, seks mil nordøst for Longyearbyen. De fleste som drar til disse stedene er med på arrangerte turer.

I Longyearbyen finnes alt fra rimelige gjestehus til hoteller. Vi bodde på Basecamp Fangstmannshotellet, i tradisjonell fangstmannsstil.

AKTIVITETER: Snøscooter, hundeslede, ski, båt, kajakk, brevandring, fotturer, nordlysjakt, besøk i gruve og isgrotte. Halvdagsturer og lengre ekspedisjoner. Museer og gallerier i Longyearbyen.

SPISE OG DRIKKE: I tillegg til Isfjord Radio er det flere muligheter i Longyearbyen. Huset, Kroa, Fruene, Barentz Pub & Spiseri, Brasseri Nansen, Funktionærmessen Restaurant, Svalbar, Mary-Ann's Polarrigg, Rabalder kulturkafé, Karls-Berger pub, Funken Bar. Til sommeren åpnes verdens nordligste sushi-restaurant her.

VIS VETT: Svalbards natur er sårbar og krevende. Følg derfor de ti Svalbard-vettreglene for hvordan man skal opptre.

BASECAMP SPITSBERGEN: Er en del av Basecamp Explorer som satser på lokal og global bærekraftig turisme, med reiser til Svalbard, Kenya, Pyreneene og India.

SJEKK PÅ NETT: Basecamp Spitsbergen, svalbard.net, Spitsbergen Travel, arctic-adventures.no, htg.svalbard.no, Spitsbergen Experience, Svalbard Villmarkssenter, wildlife.no. kho.unis.no, Svalbardposten, Sysselmannen, Svalbard Booking

Følg VG Reise på Facebook!