FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fengslet for å ha plukket stein på stranden i Tyrkia

Av Mona Langset19.04.13 11:49 | Oppdatert: 14.10.13 21:39

Del saken på:

(VG Nett) For andre gang på kort tid er en turist arrestert på flyplassen i Tyrkia, mistenkt for å smugle historiske gjenstander ut av landet.

Ifølge amerikanske Jason Dement (30) fra Mississippi hadde han bare tatt med seg steiner fra stranden. At han hadde gjort noe ulovlig hevder han at han ikke visste.

På vei hjem etter den seks dager lange badeferie sammen med kona, ble han stoppet i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Antalya sist uke. Der ble han anholdt og siktet for forsøk på å smugle ut historiske gjenstander.

Dement forklarte at han og kona alltid tar med seg steiner fra landene de besøker, som souvenirer.

- Vanlig strand

Denne gangen hadde de tatt med seg en rødbrun stein som kan ha vært del av en gammel mur, og et trekantet marmorstykke som turisten mente så ut som den kom fra en moderne bygning.

- Den hadde ingen inskripsjon. Den kom fra en vanlig strand. Det var ingen historiske steder rundt. Ingen gamle ruiner, har han fortalt til Associated Press.

Her forteller han om situasjonen i sin egen blogg.

I bloggen ber 30-åringen også om økonomisk støtte til sitt videre opphold i Tyrkia, for foreløpig vil ikke tyrkiske myndigheter la ham reise ut.

Jason Dement er tidligere soldat og for tiden sivilt ansatt ved Katterbach US Army base i Tyskland. Hans kone som også er ansatt ved militærbasen, fikk lov til å reise tilbake til Tyskland i forrige uke.

Hendelsen har fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier de siste dagene, blant annet i Huffington Post og Washington Times.

Tyrkia har strenge lover som forbyr smugling av historiske gjenstander, og vide definisjoner av hva som faktisk er en historisk gjenstand. Strafferammen er inntil 12 år fengsel.

Fengslet for marmorstein

For to uker siden ble også islandske David Örn Bjarnarson (28), bosatt i Stockholm, fengslet på flyplassen i Tyrkia på grunn av en marmorstein han hadde kjøpt på markedet i Antalya.

- Vi fikk beskjed om at steinen var antikk, og at den hørte hjemme på et museum. Jeg spurte om vi kunne få gå for å rekke flyet vårt, og forklarte at vi hadde tre barn hjemme som ventet på oss, fortalte hans kone, Thora Birgisdóttir til svenske Aftonbladet.

Thora fikk, i likhet med Jason Dements kone, etterhvert forlate landet mens mannen måtte bli igjen.

Også Bjarnarson fikk opplyst at han var mistenkt for å smugle med seg sjeldne antikviteter ut av Tyrkia.