FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Juleshopping med julestemning

Av Mona LangsetAv Hege Lyngved OdinsenAv Dag Fonbæk Av Jostein Matre 06.12.14 09:11 | Oppdatert: 24.11.18 16:24

Del saken på:

Siste innspurt i julegavehandelen kan gjerne kombineres med en hyggelig storbytur.

VGs reisejournalister har plukket ut noen av sine favoritt-julebyer som garantert vil gi deg en stemningsfull førjulstid.

BERLIN: Hele byen lyser

Berlin oser av julestemning. Byen har over 100 store og små julemarkeder med lange tradisjoner. Både markedene i seg selv og bygningene rundt lyser opp i den mørke førjulstiden.

Hele byen har pyntet seg til jul, og kjøpesentrene er intet unntak. Europas største av sitt slag, KaDeWe har dekor som skal minne om nostalgiske julemarkeder.

Er du på jakt etter designerklær, kan du besøke Galeries Lafayette i Friedrichstraße.

Er du mer interessert i kunst, smykker og klær laget av 150 unge, lokale designere, kan du ta turen til Holy. Shit. Shopping i Köpenicker Straße neste helg. Da er det julemarked der.

Det aller største julemarkedet er Gendarmenmarkt, der en hel teltlandsby er slått opp mellom den opplyste franske katedralen og konserthuset. Her selges all slags håndverk, inkludert krybber, glass og leker. Se håndverkerne i arbeid, mens du nyter et glass varm glühwein.

Kreative presanger finner du også i magasinet Sieben Wünsche i Tucholskystraße. Hva med for eksempel en babyrangle laget av stoff, formet som TV-tårnet?

Vil du ha litt skikkelig vinter med på kjøpet, kan du gå til Potsdamer Platz. Der er det nemlig kjørt inn tonnevis med snø til verdens største mobile skibakke. Skøyteis er det også. Og god julestemning.

* Tysklands aller eldste julemarked er i Nürnberg

GÖTEBORG: Svensk julestemning

Göteborg ligger bare noen timers kjøring unna for mange nordmenn. Byen frister i desember med julemarked i Liseberg, trendy shopping i Magasingatan og det klassiske varehuset Nordiske Kompaniet.

Bykjernen er sjarmerende med brosteinsgater, trehus og trivelige kafeer og spisesteder hvor du kan søke ly når shoppingviljen blir sulten.

Liseberg åpnet sine juledører 15. november og her stråler fem millioner julelys om kapp med julevarene som selges i de 80 bodene i fornøyelsesparken. I klassisk julestil kan du leie skøyter og gå på isbanen, og flere av parkens attraksjoner er åpne. Du kan forresten vandre i en tre km lang lysløype fra havnen til Liseberg. Løypa byr blant annet på fargerike lysinstallasjoner og salgsboder.

I det gamle kvarteret av Göteborg, Haga, holdes det hver helg fra slutten av november julemarked hvor du finner hjemmelagede og kortreiste julegaver. Bydelen har ord på seg for å være et paradis for vintage-elskere, her er det muligheter for å finne designklassikere og vintage-skatter.

For matelskere er Store Saluhallen et must og velsmak for alle fem sansene. I mer enn 40 salgsboder finner du blant annet oster, kjøtt, surdeigsbrød og konfektutsalg.

På Götaplatsen innvies julebyen 5. desember med korsang fra «det syngende juletreet» og tenning av de kulørte julelysene. «Det syngende juletreet» synger jevnlig juletoner på torget helt frem til jul.

* Sjekk inn på et svensk slott før jul

KØBENHAVN: Juleshopping i Tivoli

Den første snøen har for lengst falt i Kongens By – i form av Tuborgs juleøl som kjøres ut til byens kneiper og kroer en kveld i november.

Men før du fortjener en «snebajer» må det shoppes:

Mange av de kjente danske merkevarene har sin egen flaggskipsbutikk på Strøget eller i kryssende Købmagergade – midt i sentrum.

Også hos Illum og i gamle, gode Magasin du Nord på Kongens Nytorv er det hyggelig å handle – men i de smale, nesten bilfrie strædene parallelt med Strøget og i Latinerkvarteret er det kanskje enda koseligere å stikke hodet inn i de små butikkene tilhørende upcoming danske designere.

I stor-kjøpesentrene Field's (nær Kastrup) og Fisketorvet (på vei ut mot Kastrup) finner du alle de store, kjente merkevare-butikkene.

Waterfront Shopping oppe i gamle Tuborg-land og Amager Centeret (72 butikker, mest klær, sko, sport og fritid) er to andre sentralt beliggende kjøpesentret der pengene får ben å gå på.

Siden 15. november har også Tivoli holdt juleåpent, med millioner av glitrende lyspærer og salgsboder der du kan gjøre gavekjøp og smatte til brente mandler og sukkerspinn.

Og: som vanlig står julebordet hos Royal Copenhagen på Strøget dekket! (Amager torv 6)

* Crazy førjul i København

I NEW YORK: Førjul «The American way»

god amerikansk tradisjon kan du forvente MYE lys og pynt dersom du legger deler av førjulstiden til New York.

Før du starter selve shoppingen bør du unne deg en tur til Dyker Heights, Brooklyn (11.-13. aveny og 83.–86. gate). Dette er et nabolag hvor beboerne forsøker å overgå hverandre med å ta juledekoreringen til stadig nye høyder.

Vil du på julemarkeder skal du sjekke ut Bryant Park, Union Square, eller Grand Central.

Store varehus som Macy's, Saks, Bloomingdale's, Bergdorf Goodman og Barneys er populære for shoppignj. Utstillingsvinduene hos disse er i desember attraksjoner i seg selv. Særlig sistnevnte får ofte mye skryt.

Century21 ved Ground Zero er et kaotisk varehus, men med mulighet for å gjøre gode kupp på kjente merker.

Vil du unngå varehus er 5th Avenue fra nevnte Bryant Park til Central Park og SoHo klassiske shoppingområder.

Skal du handle til barna er FAO Schwarz og Toys'r'us, som har stor butikk på Times Square gode alternativer.

Byens mest kjente juletre finner du på Rockefeller Center Plaza. Her kan du prøve deg på skøyter samtidig, og når du først er der kan du ta turen opp på toppen av skyskraperen for å nyte utsikten.

* Slik får du klassiske USA-opplevelser

OSLO: Julemarkedsbyen

Du trenger ikke dra til Mellom-Europa for å oppleve julemarkeder med duft av varm glühwein, brente mandler og glaserte epler.

Julemarkedet i Spikersuppa åpnet sist helg. Både i trebodene mot Karl Johan og i teltene mot Stortingsgata, er det et stort utvalg av håndlagde julegaver og julesnadder. Åpent hver dag.

På Blå i Brenneriveien er det julemarked hver lørdag og søndag i advent. Her selges brukskunst, glasskunst, ullvarer, smykker, malerier, vesker og mye mer.

Og er det ikke julete nok for deg der, kan du suge inn stemningen på Julemarkedet på Folkemuseet lørdag og søndag neste helg og helgen etter.

Matmarkedet i Mathallen er åpent hele året, men er ekstra koselig nå i førjulstiden. Her kan du handle alt av råvarer du ikke får tak i andre steder i byen.

Det helt unike innen mote, har de som mål å tilby i kjøpesentrene Eger og Paleet på Karl Johan. Det siste er nyoppusset, med egen matetasje i kjelleren.

Bogstadveien har vært julepyntet lenge, men granen tennes først i dag. Her er det også julemarked. Det vi si: I dag, pluss den 6. og 21. desember, er det bondens julemarked på Valkyrie plass.

* – Oslo det perfekte ski-helg-reisemålet

LONDON: Byen som har alt

London er og blir juleshoppernes favoritt. Så myldrende folksomt er det på Oxford street i desember, at de røde bussene knapt kommer av flekken.

Mange juleshoppere prioriterer i stedet Westfield ved Shepherd's Bush, der du har 265 butikker og mer enn 50 restauranter/barer under samme tak.

Innendørs-skøytebanen er åpen, og ungene inviteres inn i julenissens hule.

Siden 2009 har den nye varehuskjempen vest i byen utfordret butikkene i Oxford street og Kensington, men mange juleshoppere sverger fortsatt lyspærepyntede Harrods, glitrende Selfridges på Oxford Street og kong Olavs gamle favoritt Fortnum & Mason i Piccadilly.

Kjemper som Marks & Spencer og Debenhams har de siste årene hatt tilbudsdager (!) innunder jul, blant annet for å demme opp for handelslekkasjen til Westfield.

På Oxford street – der alle merkevarebutikkene fortsatt holder til – bedriver mange regelrett dumpingsalg i desember – av samme grunn. Dem som orker å trave i folkemylderet kan øyne tilbudsplakater i vinduene med 40, 50 og 60 % avslag.

Vegg i vegg med Westfield ligger et kjempemessig Disney-varehus vegg i vegg, som kjemper med Hamleys i halvt norske Regent's street om barnas gunst.

* Smart juleshopping i London

BUDAPEST: Vakkert og billig

Ungarns hovedstad, Budapest, er en ypperlig førjulsby med sin nydelige arkitektur og lave priser. Er du riktig heldig kan du få julesnø på toppen.

Den staselige gågaten Váci har i århundrer vært sentrum for handel og er byens shoppinggate nummer en. Vil du fylle på med energi underveis anbefales et stopp på det berømte kaffehuset Gerbeaud, kjent for sine praktfulle kaker og enda mer praktfulle interiør.

Vil du innendørs på et varemagasin er eksklusive Il Bacio di Stile et godt alternativ og vil du opp i luksusmarkedet er Andrassy Avenue stedet.

Byens berømte julemarked holdes på Vörösmarty torg hvor det selges brukskunst og håndverk. Her er dessuten spennende matboder hvor du blant annet får kjøpt rykende varm gulasj og de typisk sterkt krydrede ungarske pølsene. Du finner også et godt julemarked foran den flotte Stefanbasilikaen.

Blir du lei shopping er det masse annen moro i Budapest. Besøk f. eks en av de mange berømte badene i byen, Gellèrt og Szèchenyi går for å være de mest attraktive. Vil du svinge deg til julemusikk kan du snøre på deg skøytene og sparke fra på isbanen i byparken. Og du kan ikke dra fra Budapest uten å få med deg byens juletrikk som er opplyst av 30000 ledlys – et fantastisk skue!

* I disse byene får du luksus til lavpris

PARIS: Romantisk juletur

Er det billig juleshopping du er ute etter bør du kanskje reise et annet sted enn Paris, men vil du kombinere shopping med en romantisk langweekend er dette kanskje den ultimate julebyen.

Det største julemarkedet finner du på selveste Champs-Élysées. Men paradegaten er ikke det eneste stedet. Andre markeder finner du blant annet ved Trocadero (med skøytebane), Saint-Germain-des-Prés, Esplanade de la Défense og Place de la Nation.

Vil du ha alt under ett tak bør du dra til det store kjøpesenteret Galeries Layfayette. Om ikke annet så bare for å se på julepynten på byggets fasade.

For en mer romantisk stemning kan de trange gatene i Le Marais være et bra godt valg.

Har du lyst på gourmetmat til jul? I så fall finnes det mange gode butikker på Place de la Madeleine. Men også mange av julemarkedene selger lokale spesialiteter fra hele Frankrike. En forholdsvis ny butikk er også åpnet i tidligere nevnte kjøpesenter.

Vil du lete spesielt etter gaver til barn anbefales Joué Club, La Grande Récré, Nature & Découvertes, eller Disney Store.

Og dersom du har barna med på tur, kan en shoppingpause på Cirque d'Hiver Bouglione være en god plan. Sirkus blir sjeldent feil for de minste.

* Guide til billig gourmetmat i Paris

* Følg VG Reise på Facebook