FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her kan du bo i et fly

Av Anne Bergseng23.12.10 19:55 | Oppdatert: 07.01.11 08:42

Del saken på:

Dropp hotellet neste gang du er på reise. I stedet kan du sjekke inn på et ombygd fly, i en folkevognbuss eller på et slott.

Flere vil bo spesielt på reise **Unike bosteder verden rundt

Verden er full av alternative overnattingsmuligheter for den som har litt mer utforskertrang.
Det handler om å styre unna de store hotellkjedene, og i stedet få en mer lokal følelse av stedet du er på, og møte mennesker som kjenner reisemålet fra innsiden.

Stadig flere av oss er lei av hotellrom som ser like ut uansett hvor man er i verden.

Sander Sværi, prorektor ved Markedshøyskolen, mener skjerpet konkurranse og økende globalisering er noe av årsaken til at vi stadig får nye tilbud om spesielle former for overnatting.

Annerledes

- Det er vanskelig å lykkes ved å tilby det samme som de store kjedene. De største aktørene er ofte mer profesjonelle og bedre på service med sine brede tilbud til de største markedene. De små hotellene må derfor tilby noe som er så annerledes at de ikke direkte konkurrerer mot de store, profesjonelle hotellkjedene. Derfor satser stadig flere på nisjer som representerer noe annet, sier Sander Sværi.

Reise handler også mye om å bygge identitet.

- Nå som de fleste har mulighet til å reise, må man kunne fortelle om det spesielle for at en reise skal gi status. At man har bodd klimanøytralt, i et ishotell, hos en lokal familie, eller i toppen av et tre kan være en måte å fortelle at man er spesielt eventyrlysten, samfunnsbevisst, eller trendy, sier Sander Sværi.

BO SPESIELT I ITALIA? Her kan du finne din Toscana-villa!

Unike opplevelser

Det amerikanske selskapet AirBnB er et eksempel på et nisjeprodukt.

I 2007 fant tre unge menn i San Fransisco ut at de skulle tilby tilreisende en mer autentisk opplevelse, ved å huse dem privat eller sørge for annen overnatting som ga andre opplevelser enn et vanlig hotell gjør.
Interessen var stor, og de startet selskapet og nettstedet AirBnB, som nå tilbyr overnatting på mer enn 8000 steder i 166 land, hvor du kan leie deg inn i alt fra private hjem til å leie din egen private øy. De spleiser ganske enkelt mennesker som kan tilby overnatting med mennesker som ser etter et sted å bo.

Markedsdirektør Christopher Lukezic i AirBnB tror den økende interessen for å finne alternativer til vanlige hoteller viser at det er enn endring i måten folk reiser på.

- Stadig flere søker etter unike reiseopplevelser. De ønsker å få en mer autentisk opplevelse av reisemålet de besøker, og velger derfor andre overnattingsmuligheter, sier han.
De som bestiller overnatting gjennom AirBnB er en sammensatt gruppe av mennesker.

- Den store bredden av steder å sove, og spennvidden når det gjelder pris, gjør at de fleste kan finne noe som passer for dem, sier Christopher Lukezic.

PÅ STORBYFERIE? Slik finner du rimelig overnatting!

Trygt

Prisen per natt varierer fra rundt en hundrelapp til mange tusen kroner natten, avhengig av hvilket sted du velger.

Ifølge AirBnB kan man være sikker på at dette er en trygg form for overnatting. Utleierne er godkjente, og misfornøyde kunder skal få pengene sine tilbake.

AirBnB tilbyr mange overnattinger både her i landet og i våre naboland.

- Skandinavia er et veldig populært reisemål for kundene våre, og vi får stadig nye bosteder i de landene, sier Christopher Lukezic.

Over hele verden kan du overnatte uten å bo på hotell.
Her er flere eksempler.
Bed & Breakfast
Private hjem over hele kloden åpner dørene sine for gjester til en rimelig penge. Tradisjonen er gammel, og stadig mer utbredt. Noen har kun ett rom å leie ut, mens andre driver egne gjestehus. Felles for de fleste er den hjemlige atmosfæren og den lokale, solide frokosten. Her er to gode nettsteder som tilbyr husrom på utallige steder:
www.bed-breakfast-world.com
www.bedandbreakfast.com

Bed & Breakfast i Norge
Rundt i hele landet tilbyr privatpersoner husly av alle slag. Oversikten finnes på en samleside på nettet:
Bed & Breakfast Norway

I tillegg kommer 8. utgave av boken The Norway Bed & Breakfast Book ut våren 2011, på norsk, engelsk og tysk.
Anne Marit Bjørgen fra Øvre Surnadal står bak både boken og nettstedet. Hun forteller at det når er rundt 160 ulike steder å velge blant.

- Jeg har drevet med dette siden 1994, og pågangen er stadig økende, forteller hun. Prisene varierer etter standard og størrelse på overnattingen, men er generelt rimelig.

Feriehus og leiligheter

En av de aller største formidlerne i verden av ferieboliger er HomeAway. Det norske nettstedet www.homeaway.no er en del av dette enorme nettverket. Her kan man finne selvbetjente leiligheter, villaer, sommerhus og skihytter. . Tanken bak er at man skal kunne leve som lokalbefolkningen der man er. Utgiftene skal også være lavere per person sammenlignet med hotell.
Mer enn 30 000 steder i 118 land er representert.
I samme kategori er Danske Novasol, som ble grunnlagt for mer enn 40 år siden. Fra et bokstavlig talt one-man-show i et kjellerlokale på Nørrebro har det daværende Nordisk Ferie utviklet seg til Novasol, som er Nord-Europas største utleievirksomhet for feriehus.
De tilbyr rundt 28 000 feriehus og hytter i 21 land, og er eneste internasjonale utleiefirma med distriksrepresentanter og kontor i Norge.
Sjekk hjemmesiden til Novasol her!

Bli en sofasurfer
Vil du ta steget videre, så prøv deg på sofasurfing. Det er gratis, og du kommer garantert tett på lokalbefolkningen. Her sover du nemlig på sofaen til folk, på små tettsteder i Norge, til storbyer over hele verden.
Sjekk disse nettstedene:
Hospitality Club
Coachsurfing
Global Freeloaders

Ungdomsherberger og vandrerhjem
Rimelig overnatting for ryggsekkturister, studenter og andre som vil være økonomiske, finner man over hele verden på ungdomsherberger eller vandrerhjem. Prisen varierer etter hvor man er og etter standard, men uansett er det billig.
Her er to anbefalte nettsteder:
Hostelworld
Hostelbookers

Bo rimelig i London

I et lyseblått herskapshus i Holland Park på Londons vestkant tilbyr det norske KFUK-hjemmet rimelig overnatting.
I rundt 70 år har «K», som det ofte kalles, sørget for husly og godt stell til London-farende nordmenn. Her er norske kvinner i alle aldrer, menn under 30 år og norske familier og ektepar velkommen.
Prisen er 360 kroner per person i dobbeltrom, eller 285 kroner per person i firesengsrom. Inkludert er frokost, matpakke og middag.
Her er hjemmesiden til KFUK-hjemmet i London
Den svenske kirken i London driver et gjestehus, i 120 Lower Road, sydøst for London Bridge. Her er prisene som ved KFUK-hjemmet.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!