FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Opplev Gran Canaria på to hjul

Av Mona Langset17.02.14 17:05 | Oppdatert: 14.12.18 22:00

Del saken på:

GRAN CANARIA (VG) Full fart på asfalten, action i bratte fjell eller rolig tempo på gratis bysykkel. Alle typer syklister kan finne sitt landskap og sine sykler på Gran Canaria.

Bilister på øya har blitt godt vant til å sakke farten og legge seg ut til siden når de passerer store eller mindre rullende grupper langs veien.

Organiserte gruppeturer

Gran Canaria er en favoritt om vinteren for alt fra vanlige mosjonssyklister til hardt satsende konkurransesyklister fra kjøligere strøk av Europa.

Sykkelklubber legger treningsleire hit, og vanlige turister utforsker øya på to hjul i sitt eget tempo.

Ved nitiden om morgenen er det hektisk aktivitet utenfor Free Motion Bikes & Tours i Playa del Inglés. Gruppene gjør seg klare til dagens organiserte turer.

Blant hovedsakelig tyske turister, og en og annen brite og finne, har dagens norske deltagere kommet i prat.

Harald Englund fra Søgne og Jasmeet Gill fra Rasta skal sykle dagens tøffeste tur, 85 kilometer over fjellet, via Santa Lucia til nordsiden. En tur med 1750 meters stigning.

LES OGSÅ: Kanariferie for deg med lopper i blodet

Tone Olafsson fra Sandefjord skal være med på en 70 kilometers tur med 900 meters stigning til Puerto de Mogan.

- Jeg sykler hver dag i ferien forteller Tone.

Hun er på ferie med en vennegjeng som ikke sykler. Mens de andre ligger ved bassenget, møter Tone opp alene hos et av selskapene som arrangerer organiserte turer.

- Her blir jeg alltid kjent med andre nordmenn. Sykkelfolk er hyggelige folk, smiler hun.

Men Tone har heller ikke noe imot å sykle alene noen dager.

- Det er en fin måte å utforske øya på. Etter at det kom motorvei rundt nesten hele øya, er det ikke så mye trafikk på de andre veiene. Det er for eksempel flott å sykle den gamle hovedveien fra Playa del Inglés til Puerto Mogan. Der er det få biler og ingen busser, sier hun.

Selv er Tone aktiv i Sandefjord sykkelklubb og kan ikke tenke seg å være på ferie uten sykkel. Hun har tatt med seg sin egen tohjuling fra Norge.

- Det koster bare 600 kroner å sende sykkelen som spesialbagasje med Norwegian. Hvis du skal leie her koster det vel 3000 kroner for en god karbonsykkel, sier hun.

Når klokken er halv ti er dagens grupper klare til tur, og de tråkker ut fra Playa del Inglés. Noen på lette karbonsykler med flere timer på asfaltveier foran seg. Og én gruppe på robuste offroadsykler.

De skal til Gran Canarias «Grand Canyon» og sykle gjennom ørnepasset, en 41 kilometers tur i tøft fjellandskap.

Gratis bysykler

Noen timer senere har vi reist til hovedstaden Las Palmas på nordsiden av øya. Der er Carlos Merino García i ferd med å løse ut en gul bysykkel fra stativet i Santa Catalinaparken.

- Dette er veldig bra tilbud. Jeg bruker bysykkel hver dag. Det er den beste måten å komme seg rundt i byen på, sier han.

Las Palmas' bysykler med kurv på styret og bagasjebrett bak, kan hentes ut ved 11 oppsamlingspunkt rundt i byen.

De kan brukes gratis i tre timer, for alle som har registrert seg som bruker. Registreringen kan skje på alle turistkontorene i byen. Det eneste du må ha for å registrere deg er passnummer og en mobiltelefon.

Carlos viser hvordan han løser ut sykkelen ved å taste inn koden som står på sykkelstativet, koden på sykkelen, pluss sin egen personlige kode som han fikk ved registreringen. Dermed slipper låsen, og han kan bruke sykkelen i tre timer.

Dette er også populært blant turister. Når vi selv går inn på det nærmeste turistkontoret rett ved bysyklene i Santa Catalinaparken for å registrere oss som brukere, får vi høre at det er mer enn 10.000 kilometer med sykkelstier i byen.

Da er det bare å tråkke i vei på lånt sykkel og utforske byen i langsomt tempo.

Sykkel-info:
* Disse driver organiserte sykkelturer og sykkelutleie: Free-motion.net, Cyclegrancanaria.com, Happy-biking.com.

* Priser organiserte turer: Dagsturer på landevei: 15-20 euro, men da kommer sykkel i tillegg. Dagsturer i fjellet: 69 til 85 euro, inkludert mountain-bike. Halvdagsturer med el-sykkel: 49 til 69 euro, inkludert sykkel og hjelm.

* Priser leiesykler: Varierer avhengig av modell. Freemotion alene har sykler fra 10 til 52 euro per dag. E-bike 20 euro per dag.

* Bysykler i Las Palmas: Gratis hvis du registrerer deg som bruker på Turistkontoret.