FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Tror turistene vil vende tilbake til Egypt

Av Anne Bergseng20.08.13 12:29

Del saken på:

(VG Nett) Til tross for avlyst sesong for Egypt som reisemål, tror ekspertene at landet igjen vil bli populært blant turister.

Når dette vil skje, er imidlertid umulig å forutse, mener de ulike kildene VG har snakket med.

Albrecht Hofheinz, Egypt-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, er pessimist i forhold til situasjonen i Egypt på kort sikt:

- Akkurat nå ser det ut til at voldsspiralen kommer til å øke ytterligere en stund til, sier han.

Han mener det er for tidlig å si noe om hvorvidt turismen vil være i gang igjen i løpet av høsten eller vinteren.

De norske reisearrangørene som sender turister til Egypt, har kansellert resten av sommersesongen, men har planer om å starte opp igjen i oktober, hvis situasjonen har roet seg. Over 1700 nordmenn går glipp av sin planlagte Egypt-ferie i høst på grunn av urolighetene i landet.

UD oppdaterte sitt reiseråd for Egypt i slutten av forrige uke. Norske myndigheter frykter for sikkerheten til nordmenn i landet, og fraråder alle ikke-nødvendige reiser til landet.

Hofheinz frykter at det vil forekomme selvmordsattentater i Egypt i kjølvannet av urolighetene, men håper at dette er noe landet vil slå hardt ned på.

På sikt ser han likevel for seg at turismen i landet vil ta seg opp.

- Både Det muslimske brorskap og det egyptiske militærstyret er klar over at turismen er en viktig inntektskilde for landet. I tillegg ønsker den vanlige befolkningen i landet absolutt turistene velkommen, sier Hofheinz til VG Nett.

Motsetninger over tid


Reisedirektør Rolf Forsdahl i Virke vil være forsiktig med å spå noe om når reisevirksomheten fra Norge til Egypt vil være i gang igjen.

- Jeg tror de aller fleste, uavhengig av hvor mye de følger med på den politiske situasjonen i Egypt, tar innover seg at motsetningene i landet vil være der over tid. Men så fort urolighetene vi nå ser nærmer seg mer stabile tilstander, vil de fleste norske turister føle det trygt nok å reise tilbake, sier Forsdahl.

Han påpeker at de alvorligste stridighetene er konsentrert rundt Kairo og de andre større byene, og i mindre grad på de mest populære feriestedene.

- For dem som er ute etter sol- og badeferie, vil landet trolig oppfattes som trygt nok så fort de verste uroligheten avtar. For turister som er opptatt av å reise rundt, oppleve pyramidene og se mer av landet, vil situasjonen være litt annerledes over tid, mener Forsdahl.

Hans erfaring er at hukommelsen hos nordmenn er kort når det gjelder uroligheter.

Han ser likevel for seg at de fleste neppe bestiller Egypt så lenge som tre måneder før avreise, men i stedet ser an situasjonen og heller bestiller nærmere avgang.

- Kairo er rasert

Anita Hasle, styreleder og en av grunnleggerne av selskapet Egyptreiser, har vært på privat besøk på landsbygden i Egypt nå i sommer, og er på vei hjem fra Kairo.

Egyptreiser har i likhet med andre selskaper kansellert reisene til Egypt første del av denne høsten.

Hasle har reist mye i Egypt de siste 20 årene, og synes selvsagt situasjonen er tragisk.

- Slik det ser ut nå, fremstår store deler av Kairo som rasert. Men etter at uroligheten er over, vil pyramidene fremdeles stå der og lokke til seg turister, sier hun.

Hun tror likevel det vil ta lenger tid før rundreisene i Egypt er tilbake for fullt, sammenlignet med de tradisjonelle badeferiene.

Hun håper at de stridende parter i Egypt innser at de er avhengig av inntektene fra turistindustrien.

Hasle frykter det vil ta minst fem år før situasjonen i landet kan regnes som stabil over tid. Men hun tror turismen vil ta seg opp mye tidligere.

Alle nordmenn ute av Egypt


Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour, bekrefter at alle deres nordiske gjester nå er ute av Egypt.

De har avlyst sesongen frem til 9. oktober. Foreløpig satser de på at resten av høsten og vintersesongen vil gå som normalt.

- Men det er en situasjon som vurderes fra dag til dag, i samråd med resten av Skandinavia og selvsagt i forhold til UDs reiseråd, sier hun.

- Erfaringer fra tidligere kriser viser at nordmenn er pragmatiske. Så raskt det roer seg, er de klare for år vende tilbake. Det gjaldt for krisen i Hellas og det gjaldt for tsunamaien i Thailand, selv om disse selvsagt ikke kan sammenlignes direkte med hverandre, sier Larsen-Vonstett.

Også vinteren 2011 måtte de norske reiseselskapene kansellere Egypt-reiser for en lengre periode på grunn av uroligheter i landet. Den gang ble enda flere solhungrige turister rammet. Siden den gang har antall reisende til Egypt gått ned.

Følg VG Reise på Facebook!