FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Denne doningen guider deg både på land og vann

Av Jostein Matre 09.03.14 15:55

Del saken på:

SEATTLE (VG) Seattle er ikke den eneste byen i verden hvor du i samme kjøretøy kan bli guidet både til lands og til vanns, men fascinerende er det uansett.

Å bli med en guidet buss full av turister rundt i en by fremstår for mange som et mareritt. Men dersom du er ny et sted er det en perfekt måte å raskt danne seg et overblikk over byen på, slik at du senere kan dra tilbake i fred og ro til de stedene du måtte ønske.

Slik er det også med «Ride the Ducks» i Seattle. Forskjellen på disse og tradisjonelle guidede bussturer er at dette ikke bare er busser. Det er også båter. Jepp! Samme kjøretøy frakter deg først rundt i Seattles gater, så en runde på innsjøen Lake Union.

- This is the best way to see the city, sier Captain Chip Ahoy, som vår sjåfør insisterer på å kalle seg.

Han er selvsagt inhabil, men det er unektelig en bra tur dersom du ønsker å se mye av byen på kort tid.

En liten advarsel skal vi likevel overbringe: Du må tåle en time-halvannen med halvteite vitser og overjovial, amerikansk folkelighet. Det er tydeligvis en del av sjåførenes arbeidsinstruks.

Og ta med jakke/genser. Selv om det er fin temperatur kan det bli småkjølig ettersom det er en åpen doning man farter rundt i.

Høyt og luftig

I Seattle kan du også komme deg opp i luften. Ikke akkurat helt til verdensrommet, men Space Needle er definitivt Seattles mest kjente landemerke.

Med sine 184 meter rager Space Needle likevel forholdsvis høyt noen minutters gange fra Seattles sentrum. Siden tårnet ble bygget til verdensutstillingen i 1962 har det blitt selve symbolet på byen i det nordvestlige hjørnet av USA.

De som har fulgt med på TV-serier som «Frasier» og «Grey's Anatomy» har garantert sett Space Needle (bygningen som skal forestille sykehuset i sistnevnte ligger faktisk like ved siden av, men er i virkeligheten en TV-stasjon).

Fra observasjonsdekket (158 meter) har man fantastisk 360-graders utsikt over byen. Man kan se høyhusene i «downtown», sjøen og Bainbridge Island, Lake Union - hvor Tom Hanks sin husbåt lå i filmen «Sleepless in Seattle» - og ikke minst fjellene i det fjerne. På godværsdager kan man se den mektige vulkantoppen Mount Rainier i sydlig retning.

- Selv om det var grått vær akkurat i dag er det fremdeles en utrolig flott utsikt herfra, mener det unge kjæresteparet Josh og Alla.

Og som så mange andre høye tårn rundt om i verden har Space Needle selvsagt en roterende restaurant i høyden. Litt dyr, men verdt et besøk dersom man vil ta seg god tid til å nyte utsikten.

Kurt og Jimi

Og når du har kommet ned igjen fra høyden bør du rusle de få meterne bort til EMP museum. I alle fall dersom du er fan av Nirvana eller Jimi Hendrix, eller kanskje begge deler.

EMP museum er et kombinert pop og rock og science fiction-museum med ulike innslag av annen populærkultur.

For mange besøkende vil to av byens mest kjente musikkeksporter være det store trekkplasteret. Både Nirvana og Jimi Hendrix er viet god plass. Begge artister som var med på å definere sine generasjoner, og begge artister som led tragiske skjebner. Både Kurt Cobain, Nirvanas ubestridte frontfigur og Hendrix døde 27 år gamle.

På museet kan man også selv teste ut hvordan det er å være musiker. En egen avdeling er satt av til «innspilling» av musikk.

Er du glad i musikk kan et besøk til baren The Crocodile også anbefales. Her spilte mange av de kjente Grunge-bandene før de ble store. Nirvana, Pearl Jam og Alice In Chains, for å nevne noen. Men også mange andre kjente band og artister har spilt her. Fremdeles er det livemusikk nesten daglig.

For øvrig er EMP et interessant bygg fra utsiden. Sett ovenfra (Space Needle) skal det forestille en knust gitar på et scenegulv. Sett fra gatenivå ser bygget, tegnet av den verdenskjente arkitekten Frank Gehry, ut som et moderne kunstverk i seg selv.

Bonden og fiskeren

Avslutt gjerne en dag i byen lengst nordvest i USA med et besøk på byens kjente marked, Pike Place Market. Her har bare en eneste kjede fått plass, men så var også Starbucks en frittstående kafé en gang i tiden.

På det som trolig er Seattles største turistattraksjon, med rundt 10 millioner besøkene årlig (kan ha sammenheng med at det er gratis så lenge en ikke handler), er det nemlig bare uavhengige butikker, boder og spisesteder.

Pike Place Market tillater ikke noe annet.

Og det var altså her tre herremenn i 1971 startet Starbucks Coffee, Tea and Spices. Senere omdøpt til Starbucks Coffee Company, og ekspandert til over 20.000 avdelinger i mer enn 60 land. Nylig også ankommet Oslo og Norge.

Til tross for den enorme ekspansjonen har de altså ikke blitt kastet ut. I stedet finnes de der sammen med en rekke forskjellige utsalgssteder av fisk, frukt, grønnsaker, alle mulige andre typer mat, klær, blomster, juveler, suvenirer, restauranter og mye mer over flere etasjer.

Pike Place Market, som er et av USAs eldste markeder av sitt slag, er et perfekt sted å handle på dersom du vil møte produsenten selv. Noe som er stedets slagord: «Meet the Producer».

Kombiner gjerne besøket med en lunsj hvor du har utsikt over Seattles havneområde.