FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

- Om tre år kan du være astronaut i ferien

Av Gjermund Glesnes04.11.09 19:30 | Oppdatert: 05.11.09 08:09

Del saken på:

(VG Nett) Tre døgn på The Galactic Suite Space Resort skal koste 25 millioner kroner. Til gjengjeld får du se soloppgangen 15 ganger om dagen.

Kritikere tviler på at finansieringen er god nok til at romhotellet vil klare å åpne som planlagt, i bane 450 kilometer over jordkloden. Allerede i 2012 skal det nemlig åpne luftslusene for sine første betalende gjester.

Direktør i selskapet bak planene, Xavier Claramunt i Galactic Suite, hevder imidlertid at prosjektet er i rute, skriver Reuters.

Det er heller ikke mangel på interesserte gjester. 43 personer skal allerede ha reservert rom på romhotellet, som skal gå i bane 450 kilometer over jorden.

80 minutter på runden

Reisetiden ut til hotellet vil bli på 1,5 døgn. Vel fremme vil de inntil fire gjestene bo tre netter på romstasjonen, sammen med en betjening på to - som også fungerer som piloter på romferja.

Det er godt mulig at de tre døgnene på hotellet vil føles lenger. The Galactic Suite Space Resort vil nemlig bruke kun 80 minutter på en runde rundt jorda, noe som gjør at gjestene kan se 15 soloppganger i døgnet.

Newth tviler

Astrofysiker Eirik Newth er blant skeptikerne som tviler på at romhotellet kan åpne til tiden.

- Ideen om hotellet er kjempegod, den har jeg tro på. Problemet er bæreraketten. Amerikanske Space X bygger riktignok de såkalte Falcon-kapslene. Men de er ikke utprøvd. I tillegg må også Galactic Suite trene opp sine mannskaper og ha testferder, slik at de klarer å matche banene og styre frem til hotellet. Det tok amerikanerne og russerne flere år å mestre dette, sier han til VG Nett.

Newth tror at 2020 er en mer realistisk tidshorisont.

- Hvis de har gjennomført en rekke testferder mot slutten av 2011, kan du heller ringe meg opp igjen, sier han.

Romkappløp

Det er ikke bare Xavier Claramunt som satser på romturisme. Romfartsbransjen selv spådde i 2007 at slik turisme vil skyte fart allerede en gang mellom 2010 og 2015.

John Spencer, president i Space Tourism Society, snakket om et nytt «romkappløp», der kommersielle krefter knives om å utvikle nye farkoster i skjæringspunktet mellom jetfly og måneraketter - for å gi de rikeste av oss et reisekick for livet.

Den første basen for kommersielle romferder, Spaceport America, er allerede under bygging i New Mexico, skriver The Times. Der skal Richard Bransons selskap Virgin Galactic tilby romferder med seks minuttes vektløshet - og luftig utsikt over kloden - allerede neste år. Dette vil koste cirka 1,2 millioner kroner.