FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lær deg italiensk på Sicilia

Av Yngve Kvistad23.08.11 10:36 | Oppdatert: 23.08.11 14:46

Del saken på:

TAORMINA (VG) Kombinasjonen språkskole og siciliansk kultur er et tilbud du ikke bør takke nei til.

16.000 - 60.000 kroner for et semester

Det mener Christina Haraldseth (20) fra Nesbyen og Lars Furu (34) fra Oslo som valgte å reise til Italia for å tilegne seg språket intravenøst. Begge var nysgjerrige på Sicilia, og da var valget enkelt:

Middelhavsøya har et titall språkskoler hvor man kan kurses i italiensk, men språkinstituttet Babilonia i den kulturhistoriske perlen Taormina er det eneste som tilbyr både korte og lange løp med formell studiekompetanse.

- Ingen av oss hadde noen inngående kjennskap til Taormina fra før, medgir Christina og Lars. De er imidlertid fulle av lovord både om byen, om skolen, studentmiljøet og det å lære italiensk mens man bor, lever og ånder midt i alt det italienske.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra språkskolen

Siciliansk

Ironisk nok er dagligtalen på Sicilia et målføre vel så mye i slekt med gresk, arabisk og katalansk som offisiell italiensk. På den annen side er det heller ingen andre italienere som naturlig snakker riksitaliensk - et konstruert språk tuftet på samme prinsipp som vår nynorsk.

HAR DU GÅTT PÅ SPRÅKKURS I UTLANDET? Skriv om dine erfaringer i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Offisiell italiensk er en syntese av toskanske dialekter uttalt og skrevet med romersk intonasjon og tonefall. I sin tid et aktivt grep for å samle nasjonen da det moderne Italia ble forent for 150 år siden.

Språkrøkt og nasjonsbygging har alltid gått hånd i hånd.

LES OGSÅ: Sicilia blir chartermål for nordmenn

Norske studenter

- Jeg skal studere til interiørarkitekt i Milano, og da må jeg jo kunne språket, utdyper Christina om året hun straks har tilbrakt i Taormina. Lars, derimot, hadde behov for et avbrekk fra jobben, og kombinerte det med å lære noe helt nytt.

De er to av en håndfull norske langtidsstudenter VG møter i sitronlunden ved Casa Silva, en gang borgermesterens residens, som i dag huser språkskolen Babilonia.

- I tillegg er nordmenn flittige gjester på de ulike tema- eller kortkursene, forteller Alessandro Adorno, Babilonias grunnlegger og leder siden 1992.

Filologen med universitetsgrad fra Firenze så på nært hold hvordan folk fra hele verden strømmet til Toscana, Venezia og Roma for å lære italiensk. Da han flyttet hjem til Sicilia ville han skape et tilsvarende tilbud i Sør-Italia.

- Absolutt ingen trodde det var mulig, humrer Alessandro og slår megetsigende ut med hendene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vi sitter i skyggen under sitrontrærne i den store hagen som en gang ble anlagt av Casa Silvas første beboer, den engelske dronningens kusine, Lady Florence.

LES OGSÅ: På språkskole i Buenos Aires

Kulturinstitusjon

I dag er Babilonia en kulturinstitusjon i seg selv med 700 studenter årlig på korte og lange løp, i alt fra språk til fordypning i italiensk litteratur, kunsthistorie, politisk historie og det italienske kjøkken. Babilonia - som har mottatt en rekke utmerkelser og er kåret til Italias beste språkskole - samarbeider med prestisjetunge utdanningsinstitusjoner som George Washington University i USA og et tyvetall andre internasjonale læresteder.

Norsk samarbeidspartner er den private Scuola d'Italiano i Oslo.

LES OGSÅ: Gå på kurs i ferien

Språkskoler der du kan lære italiensk

Språkskoler som tilbyr innføringskurs i italiensk og kurs for viderekomne finner du over hele Italia.

I tillegg har flere universiteter - bl.a. i Firenze, Pisa, Venezia, Torino, Siena, Milano, Macerata, Roma og Perugia - skoler som gir studiekompetanse Norge anerkjenner. Alle disse finner du med enkle nettsøk.

Det er noen useriøse aktører på dette markedet, men de er likevel få. På nettstedet It-schools.com finner du godkjente språkskoler i Italia. Her kan du også søke på regioner og byer hvis du er på jakt etter en språkskole i nærheten av et konkret sted.

Prisene varierer noe, men ligger ca. rundt dette:

Kortkurs (2-6 timer pr dag): fra 130-360 euro (inkl. læremidler) for første uke, deretter et påslag på 100 - 300 euro pr uke (inntil 12 uker).

Kurs/klasser for et helt semester koster (for utlendinger) fra 2000 - 8000 euro. Læremidler kan komme i tillegg.

De fleste skoler har et standard registreringsgebyr på 50 euro.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!