FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Han har gått Den kinesiske mur på langs: Norske Robert: - Jeg har fulgt en drøm

Av Erlend Skevik01.12.10 20:42 | Oppdatert: 03.12.10 03:09

Del saken på:

(VG Nett) I fjor sa Robert Løken opp jobben, solgte huset og reiste til Kina for å følge en livslang drøm. Onsdag kom han i mål etter å ha gått 6000 kilometer langs den kinesiske mur.

Som førstemann i verden har han gått hele den enorme muren på langs. 10. april 2009 begynte han å gå fra Jiayuguan, i sørvestre utkant av Gobi-ørkenen. Onsdag kom han fram til målet ved Husan, nær grensen til Nord-Korea.

- Jeg står her med blandede følelser, men først og fremst en utrolig lettelse etter å ha nådd en mer enn 21 år gammel drøm, skriver Løken på sin blogg like etter han kom i mål onsdag morgen norsk tid.

Annonsørinnhold

BLOGG: Les mer om den fantastiske reisen her

Maratonløp

Et år brukte han på de praktiske forberedelsene. Før han reiste til Kina i april i fjor, sa han opp jobben og solgte det nyoppussede huset. Drømmen om den spektakulære fotturen ble imidlertid sådd allerede under en reise til England for 21 år siden. På veggen på hotellrommet hang et bilde fra Den kinesiske mur.

Siden har han drømt om å gå langs hele det verdenskjente byggverket.

- Det har vært mange høydepunkter underveis, men det jeg vil huske best er alle de fantastiske menneskene jeg har møtt. Mange har delt det lille de hadde med meg, og gitt meg husly. Det har gjort dypt inntrykk sier Løken til VG Nett på telefon fra Kina.

600 dager har han brukt på turen. Det betyr et snitt på ti kilometer om dagen. Faren for at visumet skulle gå ut før han kom i mål har imidlertid tvunget han til å holde et høyere tempo på slutten. De siste 41 dagene har han gjennomført 32 maratonløp.

- Jeg var faktisk ikke i spesielt god form da jeg startet. Min filosofi har vært at kroppen ville finne ut av ting etter hvert, og jeg tok det rolig i begynnelsen. De siste ukene har imidlertid vært en kraftanstrengelse, innrømmer han.

Saken fortsetter under bildet!

Nyoppdaget

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Muren skulle beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.

Ifølge Løken har ingen andre gått den samme ruten som han. Den siste fjerdedelen av turen har gått langs en nyoppdaget del av muren. Fortsatt oppdages det nye deler av det som regnes som verdens største byggverk.

Les mer om Den kinesiske mur her

- Det har vært utrolig spennende, fastslår Løken.

Naturopplevelsene har vært mange og ekstreme. I rundt 100 dager gikk han gjennom den hete og ugjestmilde Gobi-ørkenen, der temperaturen krøp over 40 grader i en skygge som knapt fantes.

- For en nordmann fra det kalde nord er det en ekstrem opplevelse å gå under slike forhold, sier han.

Familien skeptisk

Kjæresten har han ikke sett siden i mai. Til sammen har paret sett hverandre to-tre uker siden han forlot Norge. Kontakten med dem hjemme har foregått på telefon, mail og skype. Han legger ikke skjul på at han har vært ensom i perioder. Nå gleder han seg til å komme hjem.

- Det blir fantastisk å komme hjem. Familien var skeptisk i begynnelsen, men de har støttet meg. Samtidig har de vært klar over at det kan oppstå farlige situasjoner når man reiser alene på denne måten.

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon