FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ryanair med nye håndbagasjeregler

Av Camilla Jorddal18.01.18 14:47 | Oppdatert: 19.01.18 10:21

Del saken på:

Nå må du betale ekstra for å ta med vanlig kabinkoffert inn på flyet.

I september skrev E24 om at flyselskapet Ryanair strammer inn reglene for håndbagasje.

På mandag trådte de nye reglene i kraft, som blant annet betyr at det nå kun er tillatt å ta med «en liten veske» ombord (se målene lenger ned), med mindre du betaler et ekstra gebyr.

Chris Lundshøj er ansvarlig for Norden og Baltikum hos Ryanair. Han sier at det er to grunner til de nye endringene.

– Vi har implementert endringene for å gjøre det billigere og enklere for våre kunder å sjekke inn bagasje, blant annet ved at de får ta med mer innsjekket bagasje på reisen, sier Lundshøj.

Han fortsetter:

– Forhåpentligvis vil det også være med på å eliminere forsinkelser i forbindelse med ombordstigning ved at dette skjer hurtigere og smidigere, sier Lundshøj.

Bakgrunnen for regelendringene er den økende mengden håndbagasje som passasjerene har ønsket å ha med om bord.

Fra to til ett kolli

De nye reglene går ut på at lavprisflyselskapet kutter tillatt håndbagasje fra to til ett kolli for passasjerer som ikke har prioritert ombordstigning.

Det betyr altså at alle med en ordinær Ryanair-billett, uten tillegg av ekstraservice, kun kan ha med seg «en liten veske». Den er definert til å være maks 35cm x 20cm x 20cm og maks fem kilo. Vil du ha med deg kabinkoffert om bord må du betale ekstra.

Om du ikke har kjøpt ekstraservice, prioritert boarding, betyr dette altså at håndbagasjekofferter som overskrider 5 kilo og de nye målene, må stå igjen ved gaten. Den vil så merkes og sjekkes inn i lasterommet kostnadsfritt. Nekter du å la kofferten stå igjen ved gaten, nektes du adgang til flyet.

Prioritert boarding koster 55 kroner per vei når du bestiller flybilletten, eller du kan betale 65 kroner på Ryanairs egen app opptil 30 minutter før planlagt avgangstid.

Samtidig som de nye håndbagasjereglene trer i kraft økes den tillatte maksvekta på innsjekket bagasje fra 15 til 20 kilo per kolli. Standardprisen på innsjekket bagasje er også redusert fra 35 pund til 25 pund per kolli.

Kan føre til mindre kø

Pål Rasmus Stilseth er høyskolektor ved Institutt for markedsføring hos BI. Han tror de nye reglene kan virke både positivt og negativt.

– Dette kan gjøre kundeopplevelsen mer positiv for de som reiser så og si uten bagasje, ved at innsjekkingen går raskere og at det skaper mindre kø inne i kabinen. Det kan også gi et positivt inntrykk at du får plass til håndbagasjen din i bagasjehyllen, mener Stilseth.

Han fortsetter:

– De som skal på lengre turer med mye bagasje kanskje vil oppleve det som nok et pristillegg.

Han tror Ryanair kan ha et økonomisk motiv bak de nye reglene, siden dette er en ekstra tjeneste du betaler for.

– Inntjeningsmuligheter kommer du ikke unna. Men samtidig kan det altså føre til mindre kø, avslutter han.

Det irske flyselskapet fikk mye oppmerksomhet i fjor etter at de ansatte truet med streik like før jul for å få bedre arbeidsvilkår. Ryanair har begrenset aktivitet i Norge etter at basen på Rygge ble avviklet i fjor, men har fortsatt ruter til Torp Sandefjord lufthavn. De har imidlertid fortsatt flygninger fra Gardermoen til Vilnius og Stansted utenfor London, skriver E24.