SURFEFERIE: Du må ikke reise langt for å surfe, både Europa og Marokko har mange fine plasser. Foto: David Samperio Garca / EyeEm / EyeEm Premium

Surfernes favorittsteder

Er du ivrig etter å teste ut surfing i Norge eller i nærheten av Norge? Her er proffenes beste anbefalinger.

Å surfe er ingen lett aktivitet, men det er noen steder hvor det er enklere å starte.

Vi har fått proffsurferne Sturla Borch Fagerhaug og Luca Petersen-Guichard til å peke ut sine favorittdestinasjoner for deg som er nybegynner og litt øvet.

les også

Fem aktive storbyturer

PÅ BØLGEN: Sturla Borch Fagerhaug er han proffsurfer og har bosatt seg i Ericeira i Portugal. Han anbefaler Portugal som et perfekt sted for nybegynnere. Foto: Sarah Jacobsson

Sturla Borch Fagerhaug har tidligere kjørt VM i roadracing (motorsykkel). Til tross for at han startet med bølgesurfing først i 2013 er han allerede en av Norges beste surfere. Han trekker frem Ericeira i Portugal, Taghazout i Marokko, og Stadt, Ervik og Lofoten i Norge.

Proffsurfer Luca Petersen-Guichard er halvt norsk og halvt fransk, og vokste opp ved Algarve-kysten i Portugal. Petersen-Guichard anbefaler også Taghazout, flere steder i Portugal, og Stavanger og Lofoten i Norge.

Her er surfestedene som passer for alle:

les også

Lisboa – «Europas San Francisco»

Ericeira i Porutgal

Sturla Borch Fagerhaug drev tidligere med motorsykkelsport i verdensklasse, men nå er det surfing som gjelder. 27-åringen flyttet nylig til Portugal og bor i Ericeira, en surfe- og fiskeby som han anbefaler på det varmeste.

– Dette er en surfeby som passer både for de som vil prøve seg i bølgene for første gang og de som er proffe. Landskapet rundt byen er også magisk, med store klipper og fine strender, sier Fagerhaug.

Fagerhaug trekker frem Ribeira Dílhas, Matadoro og Foz do Lizandro som gode surfesteder.

Ericeira har 300 soldager i året og ligger kun 40 minutter unna Lisboas flyplass. Fagerhaug besøkte byen for første gang i 2014 og har siden blitt hekta.

les også

Ta bølgen i Sri Lanka

– Det er en plass du enkelt kan reise til alene fordi du lett kommer i snakk med nye folk, sier Fagerhaug.

Også proffsurfer Luca Petersen-Guichard trekker frem Portugal som et av sine favorittland å surfe i.

– I Portugal er det stor variasjon på beach break og point breack. Ericeira, Peniche og Sagres og de tre stedene med mest surf, sier Petersen-Guichard.

PASSER FOR ALLE: Ericeira byr på bølger for alle som har lyst til å kaste til å prøve seg på surfing. Foto: Sturla Borch Fagerhaug

Taghazout i Marokko

Tidligere har yogaentusiast Cecilie Hauge Eggen anbefalt Taghazout som stedet å dra for praktisere yoga, men byen har også unike muligheter for surfing. Både Fagerhaug og Petersen-Guichard anbefaler Taghazout på vinterstid.

– Som i Erceira i Portugal finner du bølger for nybegynnere og de som er godt øvet. Jeg anbefaler Hash Point, Anchor Point og Mystery – alle er steder med gangavstand fra sentrum, sier Fagerhaug.

les også

Taghazout: Fra hippie til hipt

Taghazout ligger nord for Agadir i Marokko og er opprinnelig en liten fiskerlandsby. I nærheten ligger også flere surfesteder en liten kjøretime unna.

– Tagahazout får pluss for et stort utvalg av restauranter og små lokale surfesjapper. Det er en rolig plass hvor surfing står sentralt, sier Fagerhaug.

På dager uten særlig bølger anbefaler surferen å dra inn til Paradise Valley eller Agadir hvor det er store markeder og flotte kulturopplevelser.

Stadt og Lofoten i Norge

Du trenger ikke å dra langt for å surfe. I Norge er Fagerhaugs favorittsteder Lofoten og Stadt.

– Stadt er en sikker vinner når det kommer til bølger. Ytterst på Stadt finner du Hoddevika som er et perfekt utgangspunkt for deg som ikke har erfaring.

les også

Fem attraksjoner for adrenalinjunkien

Fagerhaug trekker også frem Ervik for de som har surfet før.

– Ervik er en helt unik plass å surfe på. Det ligger mellom store fjell og det er ikke uvanlig å få øye på ørn ute i bølgene.

Unstad i Lofoten har også helt magisk natur og fine bølger for nybegynnere. Både Lofoten og Stadt har også flere muligheter for de som ønsker å gå topptur. En fin ting å gjøre hvis du vil bytte ut surfingen en dag.

NORSKE BØLGER: Et av Sturla Borch Fagerhaugs favorittsteder å surfe er i Ervik på Ytre Stadlandet i Norge. Foto: Markus Karlsen

Stavanger i Norge

Luca Petersen-Guichard trekker frem blant annet Stavanger som en av favorittdestinasjonene i Norge.

– I Stavanger så er Borestranda veldig fin for nybegynnere, det er kun sand og lett og komme seg ut og opp av vannet, sier Petersen-Guichard.

Borestranda minner om Unstad i Lofoten, og ligger på Vestre Bore i Klepp på Jæren. Som en del av Jærenstrendene består Borestranda av fin sjøsand. Her kan du bo på Bore strandcamping eller leie deg hytte. Flere muligheter for aktiviteter er kiting, foturer eller svømming.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder