CHANIA: Om vinteren skinner solen på de snødekte fjelltoppene i Lefka ori. Foto: Foto: Mona Langset / VG

Vinterferiemåneden: Hit bør du reise i februar

Februar er måneden da skolene har vinterferie. Legger du vinterferien til et typisk sommerreisemål, kan du få en ferie du sent vil glemme.

Ett år tok jeg med sønnen min til Kreta i vinterferien. Det var en helt annen opplevelse enn Kreta om sommeren. Gatene i Chanias gamleby var fredelige og nesten tomme. På kafeene satt byens egne innbyggere med kaffekoppen i solveggen. Mens det var 20 grader og T-skjortevær ved sjøen, skinte solen på snøkledde fjelltopper.

Mona Langset er ansvarlig for VG Reise. Her deler hun sine reisetips for februar

I den frodige dalen bak Platanias var appelsintrærne tunge av moden frukt. De supersøte og saftige vinterappelsinene på Kreta er alene god nok grunn til å reise dit akkurat da. På det lille hotellet i den venetianske havnen var det bare fire gjester: Min sønn og jeg på ett rom, og et tysk par på et annet. De ansatte på de få restaurantene som holdt åpent, hadde god tid til å snakke med hver gjest.

Vi opplevde Kretavinter i 20 plussgrader den gangen. Det er ingen garanti for at solen skinner hver dag på Kreta i februar, men det er uansett hyggelig å oppleve øya på en annen måte enn om sommeren.

Les også: 10 grep for å være snillere mot miljøet på ferie

En grunn til at det er få turister på Kreta midt på vinteren, er at det ikke går direktefly fra Nord-Europa eller Mellom-Europa da. Fra Athen er det imidlertid flere fly- og båtavganger daglig hele året.

Flere Middelhavsreisemål som er fulle av turister om sommeren kan oppleves på en ny måte om vinteren. For eksempel Mallorca, Alanya og Rhodos.

Les også: Slik tar du toget til Sør-Europa

PRISJUSTERES: Reisemål som er populære blant nordmenn blir dyrere når de norske skolene har vinterferie. Dette er Blue Village Orquidea i Bahía Feliz, Gran Canaria. Foto: Mona Langset / VG

Dyrest å reise i skoleferien

VG kunne nylig fortelle at du nå kan få billigere reiser til for eksempel Florida og Bangok enn til Gran Canaria i skolens vinterferie.

Kanariøyene er alltid populære om vinteren, og særlig i skoleferieukene da mange ønsker å reise dit. De to siste ukene av februar er derfor noen av årets aller dyreste uker på Kanariøyene.

For å komme unna noe av vinterferietillegget i prisen, og gjøre det litt billigere, kan du reise fra en annen landsdel enn der det er ferie akkurat da. Oslo-skolene har vinterferie i uke åtte, og Bergens-skolene i uke ni. Har du for eksempel mulighet å kjøpe miniprisbilletter med toget, og fly fra den andre byen, kan familien spare noen tusen kroner.

KANARI: Tenerife er en av de populære Kanariøyene. Foto: Göran Bohlin / VG

For eksempel: Da jeg sjekket tidligere denne uken kostet en reise for to voksne og to barn til familiehotellet TUI Blue Tres Vidas på Gran Canaria lørdag 15. februar, 40.404 kroner med avreise fra Oslo. Fra Bergen kostet det samme 30.392 kroner. Dette er i Osloskolenes vinterferieuke.

Og motsatt: Lørdag 22. februar må familien på fire som reiser fra Oslo betale 36.912 for en uke på det barnevennlige hotellet Abora Interclub i San Augustin på Gran Canaria (Apollo). Hvis de reiser fra Bergen er prisen 45.112. Dette er altså uke ni, den uken det er vinterferie i Bergen.

Les også: Slik vil reisebransjon gjøre verden til et bedre sted.

RØDEHAVET: I begynnelsen av måneden kan du få rimelige reiser til Egypt. Foto: ANDREA BERNARDI / AFP

Disse eksemplene viser fullpris når det bestilles nå, seks – syv uker i forveien. Som regel er reisene i skoleferiene så godt som utsolgt, men sjansen for å finne en restplass er størst hvis du flyr fra den landsdelen hvor det ikke er skoleferie akkurat da.

Billigst i starten av måneden

Har du ikke har skolebarn, og vil til Syden i februar, bør du absolutt reise de to første ukene av måneden, før prisene settes opp.

Da kan du få charterturer, til rundt 3500 kroner per person, for fly og hotell, for eksempel med Ving til Gran Canaria eller med Amisol til Egypt.

Disse priseksemplene fant vi på Finn reise den 7. januar.

Vinterferie hjemme

Du må selvsagt ikke nødvendigvis oppsøke sol og sommer i vinterferien. Den orske vinteren er ofte på sitt aller fineste i februar. Mange skal på hytta, og mange skal på fjellhotell i Norge. Men alle skal ikke gå på ski. Selv på fjellet er det mange morsomme vinteraktiviteter uten ski på bena.

Mange skal også på campingtur. VG reise har tidligere skrevet at vintercamping i Norge blir stadig mer populært.

KIKUT: 15 kilometer fra Frognerseteren i Oslo. Foto: Stella Bugge / VG

Kortreiste skiturer

Få land kan måle seg med vårt eget når det kommer til muligheter for å gå på ski. Vi har et bredt løypenett i skog og fjell. Her kan du lese om fem skiområder vi anbefaler for både store og små.

For dem som skal være hjemme i vinterferien er det også fritt fram for å ta for seg av det beste nærmiljøet kan by på. Skigleden kan være kortreist for alle som bor i de største byene. På Skisporet.no og Skiforeningen.no kan du sjekke hvor det er oppkjørte løyper. Vi håper bare på mer snø før vinterferien.

De største byene har også alpinanlegg i umiddelbar nærhet. Landets fjerde største skianlegg, etter Trysil, Hemsedal og Hafjell, ligger faktisk i Oslo. Har du ikke fri i vinterferien, kan du ta en tur i bakken før jobb. I Oslo vinterpark er det morgenskikjøring før solen står opp.

MORGENSKI: Wyllerløypa i Oslo vinterpark åpner allerede klokken 07.00 på onsdager. Foto: Mona Langset / VG

Karnevalstid

Like sikkert som at det er skoleferie i februar, er det også tid for karneval. Aller mest legendarisk er nok karnevalene i Venezia. Det starter alltid to uker før askeonsdag og avsluttes på fetetirsdag. I år blir det fra 16. februar til 5. mars.

VG reise har tidligere skrevet at karnevalet i Venezia først og fremst er en fin anledning til å se byen fra sin mest spesielle og på mange vis mest karakteristiske side. Det er en frydefull folkefest med fantastisk stemning, uansett om du bare vil observere eller delta selv.

Her kan du lese om hvordan du sikrer deg billetter til de mest kjente ballene.

Selv om prisene nok også skrus opp i karnevalstiden, er Venezia rimeligere enn myten vil ha det til.

SLITEN: Karneval kan også ta på kreftene Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder