FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kroatia, Slovenia og Italia: Her kan du besøke tre land på en dag

Av Annika Goldhammer 10.05.19 16:14 | Oppdatert: 10.05.19 16:58

  Del saken på:

  Lunsj i Kroatia, ettermiddagsdukkert i Slovenia og middag i Italia. Bli med til området hvor du kan krysse av tre land på en dag.

  Kroatia

  Vi har lokalvin i de duggende glassene og spaghetti med ferske reker på tallerkenen. Under bordet maler en katt, og ved siden av oss slår dovne bølger fra Adriaterhavet mot land.

  Litt ut ror en fisker den lille robåten sin sakte mot land. Det er sjarmerende så det holder – ikke minst når vi innser at fiskeren er på vei mot oss.

  Plutselig har fiskeren styrt båten inn til uteserveringen og langet to store fisker over til en av servitørene. Servitøren skynder seg inn på kjøkkenet, og fiskeren ror videre.

  Slik kan en vareleveranse også gå til. I hvert fall hvis du er i en liten restaurant langs havnepromenaden i Umag, en søvnig kystby i Nord-Istria. Det er en region som strekker seg over en stor halvøy i Nord-Kroatia, helt inn i nabolandet Slovenia. Det er et perfekt utgangspunkt for å oppdage Kroatia, så vel som Slovenia og Italia på kort tid.

  Etter lunsj går vi langs havnepromenaden, kjøper en iskrem og slentrer videre til slutten av havnen. Der kan vi ikke motstå fristelsen til å kaste klærne og klyve ned i havet. Vannet er krystallklart og akkurat passe svalende.

  Slovenia

  Etter å ha tørket i solen hopper vi inn i leiebilen og styrer nordover, mot nabolandet Slovenia. 20 minutter senere krysser vi grensen mellom Kroatia og Slovenia og etter ytterligere 10 ruller vi gjennom Portoroz, landets mest berømte badeby. Veien går parallelt med strandpromenaden og omgis av utekafeer, motebutikker og nyrenoverte spa-hoteller.

  Slovenia er ikke akkurat kjent som et strandreisemål, men faktum er at landet har en nesten fem mil lang riviera mot Adriaterhavet. Strendene er kanskje ikke noe å skryte av – de består hovedsakelig av steinbrygger – men i Portoroz finnes landets eneste sandstrand. I tillegg er byen kjent som et av Europas eldste kursteder.

  Vi har imidlertid siktet oss inn mot Piran, den mindre og sjarmerende nabobyen. I midten av byen dominerer rådhuset som venetianerne reiste da de kom hit på slutten av 1200-tallet. Piran er en liten middelalderby med venetianske palasser, små torg og svingete brosteinsbelagte gater. Og konstant nærhet til havet.

  Etter å ha installert oss på vårt forhåndsbestilte pensjonat, følger vi en av de brosteinsbelagte gatene til St. George kirke på toppen av byen. Her venter utsikt over blått hav, terrakottafargede hustak og Pirans hjerte: Tartini-plassen.

  Midt på torget står en statue av byens store sønn, komponist og fiolinist Giuseppe Tartini. Utsikten strekker seg langt utover Adriaterhavet, men også over både Italia og Kroatia. På den andre siden av havet ligger Venezia og mindre enn fire mil lenger nord ligger den italienske byen Trieste. De korte avstandene gjør det enkelt å besøke alle de tre landene på en ettermiddag.

  Men det ville vært synd. Piran er nemlig en by som man gjerne bruker litt tid i.

  Vi blir i tre dager og kombinere lange, late dager i solen med å utforske byens tavernaer og kafeer. Vi spiser lang frokost med utsikt over havet på Cafinho, nyter fersk sjømat på Ribic Baja fiskerestaurant og spiser pasta med ferske trøfler på det gamle Hotel Piran.

  Vest-Slovenia

  Vi forlater Piran litt motvillig – her kunne vi lett ha bodd en hel uke. Men vi vil også se Brda, en region i Vest-Slovenia som grenser til italienske Friuli. Både Brda og Friuli er relativt ukjente destinasjoner, men vel verdt å huske om du har interesse for mat og drikke.

  Det varme middelhavsklimaet kombinert med beliggenheten mellom de juliske alpene i nord og Adriaterhavet i sør, gjør at Brda kan skryte av landets mest smakfulle fiken, kirsebær og aprikoser. Her lages også landets beste viner. Et av områdets mest berømte vingårder, Movia, er av det amerikanske matmagasinet Food+Wine omtalt som en av fem vingårder i verden som er verdt en egen reise.

  Vi har booket rom hos en av de mindre vinprodusentene i området: Kmetija Stekar. Gården ligger i utkanten av landsbyen Skojsko. Her lager paret Janko og Tamara Stekar såkalte naturviner, uten gjær eller andre tilsetningsstoffer. I tillegg driver de et lite gårdshotell med fem rom.

  Vi går ut av bilen og blir møtt av en utsikt som får oss til å bli helt stille. Den strekker seg over grønne, bølgende åser med et lappeteppe av vingårder og frukthager. Solen er på vei ned og farger alt i et varmt, aprikosgult lys.

  Daglige bekymringer føles fjerne. Det eneste problemet er: Hvor skal vi spise middag?

  – Vår favoritt er en italiensk restaurant som ligger like etter den italienske grensen, det er knappe 10 minutter med bil, sier Tamara.

  Men vi er slitne og ønsker ikke å forlate den fine utsikten. Da tryller Tamara fram et trebrett fylt med prsut (lufttørret skinke), lagrede oster, oliven og hjemmebakt brød som hun serverer på gårdsplassen. Før hun forlater oss med solnedgangen, skjenker hun opp hvert vårt glass med Rebula, en hvitvin av regionens mest populære drue.

  – Gjester som besøker oss i september eller oktober kan hjelpe til med druehøsten hvis de vil, sier Tamara. Vi pleier å plukke et par timer om morgenen, og senere spiser vi en felles lunsj. Vi har flere gjester som synes det er så morsomt at de kommer tilbake hver høst.

  Selv synes hun at Brda er best på våren.

  – I ti dager i april eksploderer alt. Det fascinerer meg like mye hvert år når landskapet plutselig er fylt med hvite blomstrende frukttrær.

  Italia

  Neste dag bytter vi to hjul mot fire og styrer inn i det italienske Friuli. Etter å ha passert utallige vingårder og latt oss forbløffet over fjellene som tårner seg opp, parkerer vi i Cividale del Friuli, områdets største by.

  Det stille torget i midt i byen minner om den italienske idyllen i filmen “Call Me By Your Name.” Fontenen i midten er omgitt av sitrongule hus med grønne og vinrøde skodder.

  Vi spaserer rundt i landsbyen, spiser lunsj på en liten vinbar og tar en is på torget.

  Deretter vender vi tilbake til Slovenia, tilbringer en dag i hovedstaden Ljubljana og lukker sirkelen ved å fly hjem fra Kroatia.

  Her kan du bo

  Pachamama: Trivelig pensjonat i Piran. Her kan du velge mellom dobbeltrom og leiligheter. Frokosten serveres på den lille takterrassen. Eller så spiser du frokost på en kafé, for eksempel Cafinho som har uteservering med utsikt over havet. Adresse: Trubarjeva 8

  Kmetija Štekar: Enkelt, men svært sjarmerende landhotell i Brda med fantastisk utsikt. Et perfekt utgangspunkt for utflukter i området. Familien som driver stedet produserer også sin egen vin. Adresse: Snežatno 31a, Kojsko

  Hotel Meliá Coral: Fint strandhotell i Umag med spa og bassengområde. 16-årsgrense, så et bedre valg for par enn for barnefamilier. Adresse: Katoro 20

  Her kan du spise:

  Ribic Baja: Fiskrestaurant på havnepromenaden i Piran. Uformelt tilberedt fisk og ferske skalldyr. Adresse: Gregorčičeva ulica 20

  Enoteca De Feo: Koselig vinbar i en av smugene i Cividale del Friuli. Salater, pasta, kjøttpålegg og lokale viner. Adresse: Via Adelaide Ristori 29

  Hisa Marica: Koselig restaurant i utkanten av landsbyen Smartno, med egenproduserte charkuterier, lokale spesialiteter og regionale viner. Adresse: Šmartno 33