FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Turistforeningshytte ble isslott

Av Mona Langset29.01.19 11:58 | Oppdatert: 30.01.19 10:46

Del saken på:

I 28 minusgrader hentet Eirik Grønning frem mobilen fra innerlommen og tok bildet av Rabothytta som vinterstormene hadde forvandlet til et isslott.

– Det var et flott syn. Majestetisk. Den var nediset rundt hele. Jeg hadde med spade og isøks, og brukte en halv time på å få åpnet en dør på baksiden, forteller han til VG.

Inne så han at ingen hadde skrevet i gjesteboken siden begynnelsen av desember.

Det var Rana Blad som omtalte bildet først.

Sist søndag tok Eirik Grønning fra Bjerka turen til Rabothytta nær Okstindene på Helgeland for å sjekke hvordan det sto til etter vinterens store stormer.

– Alt var bra, selv om det var kjempekaldt og den var fullstendig nediset, forteller han.

I 28 minusgrader gikk iPhonen raskt tom for strøm. Siden han hadde den på innerlommen virket den lenge nok til at han fikk tatt bilder av hytta da han kom, men da han tenkte å legge ut en snap på vei tilbake igjen var telefonen død.

Værhardt

Det er ikke første gang Grønning ser nedisede yttervegger på Rabothytta. Den ligger værhardt til på 1200 meters høyde. Men det er første gang den har vært så komplett innpakket i is som nå.

Grønning sitter i styret for Hemnes Turistforening, og har tatt på seg ansvar med oppsyn med hyttene. Da den arkitekttegnede Rabohytta ble bygget for fem år siden, var dette DNTs hytte nummer 500.

Den ble på kort tid også en av de mest populære hyttene, selv om den ligger litt krevende til. Nærmeste parkeringsplass om vinteren er i Leirskardalen, i Hemnes kommune, tre–fire timers skitur unna.

– Hytta ligger ved kanten av Okstindbreen, like ved Nord-Norges høyeste fjelltopp, Oksskolten (1916 meter over havet) Dette er et populært område for randoneeski. Hytta har fem soverom pluss hems, og plass til over 30 overnattingsgjester. Om sommeren er hytta betjent, og da er den fullbooket nesten hele tiden. Da går det også an å kjøre nærmere med bil, slik at turen inn blir kortere.

– Men den som skal til Rabothytta nå bør ha vært ute en vinterdag før, sier Eirik Grønning.