FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dette må du vite om blåtur

Av Erik Valebrokk23.03.18 13:53 | Oppdatert: 23.04.18 11:54

Del saken på:

Møt Kristina Quintano – blåturdronningen. Det hun ikke vet om å føre folk bak lyset for å arrangere vellykkede blåturer er neppe verdt å vite. Bare spør forloveden Bendik!

Begrepet «blåtur» er kanskje ikke så kjent, men mange har vært på blåtur uten å vite at det er det det heter. En blåtur er rett og slett en overraskelsestur – der det intetanende «offeret» inviteres på tur, men ikke aner hvor ferden bærer. En tur «ut i det blå», om du vil.

De vanligste formene for blåtur er når jobben arrangerer overraskelsestur for hele firmaet eller når kjæresten gjør det samme. Det er heller ikke direkte uvanlig at vennegjenger bytter på ansvaret med å arrangere blåtur, gjerne en gang i året. Da er det normalt at alle betaler et månedlig beløp og at en komité som skifter fra år til år får rollen som arrangør.

Forlegger, oversetter og journalist Kristina Quintano har prøvd alle disse variantene. Senest for noen uker siden arrangerte hun bursdagsblåtur for forloveden, Bendik Østbye Johannessen – kun få dager etter at han hadde gjort det samme for henne! Samme uke som Kristina planla å «kidnappe» Bendik med til Polen skulle han holde foredrag på Norefjell der han hadde booket både middag og spabehandling, og lagt inn tid til skitur i strålende solskinn.

– Jeg ante ikke at vi skulle til Norefjell sammen, ler Kristina.

– Det var ekstra hyggelig da jeg trodde han skulle bort på jobb et døgn at han hadde pakket både ski og badetøy til begge, og at vi dro avsted sammen den morgenen. Han hadde selvsagt sjekket nøye at jeg ikke hadde noen planer den dagen.

Det er noe av det viktigste å huske på for en blåturarrangør. Det blir ikke særlig vellykket hvis den du skal «kidnappe» ikke kan reise bort.

Overraskelser på reisen

Kristina og Bendik hadde knapt kommet hjem fra skitur før det bar ut i verden i forbindelse med Bendiks fødselsdag. Først da de sto ved gaten på Gardermoen fant han ut hvor ferden bar.

– Han visste at vi skulle reise bort i forbindelse med bursdagen og hvilke dager han måtte holde av, men det var alt. Jeg visste at Bendik var nysgjerrig på Polen, og da en venninne nettopp hadde besøkt 2. verdenskrigmuseet i Gdansk bestemte jeg meg. Både Gdansk og Sopot – et kvarters togtur unna, er vakre byer med gode spisesteder, kulturopplevelser og spabehandlinger til en fjerdedel av prisen i Norge, forteller Kristina.

– Bendik er svært interessert i historie, og jeg hadde lagt inn et daglig museumsbesøk og en daglig kulturopplevelse. Om morgenen visste han aldri hva vi skulle, så hver dag ble som en liten blåtur i seg selv. Han ble ekstra overrasket da turen ikke endte i Gdansk, men med deilige spabehandlinger på resort i Sopot.

Fra seminar til Paris

Første gang Kristina selv opplevde en ekte blåtur var da hun jobbet som daglig leder i en av landets største bokhandelkjeder.

– Vi skulle på seminar og hadde fått beskjed om at vi, på grunn av at de andre daglig lederne kom fra hele landet, skulle holde oss på hotellet ved Gardermoen. Da vi i siste liten fikk beskjed om å ha med pass var det noe som skurret. I stedet for to dagers seminar på flyplasshotell ble det Paris-tur. Det var en takk fra jobben for det enorme salget av «Da Vinci-koden». I to dager gikk vi i Dan Browns fotspor i Paris og var på vinsmaking om kvelden.

Utdrikningslaget uten brud

Kristinas venninnegjeng har dratt på blåtur i mange år. Det begynte med et utdrikningslag der bruden lenge trodde de skulle til Ullared, men turen gikk i stedet til Riga med drinkkurs, vodkasmaking og segwaytur på programmet. Dette var så vellykket at de fortsatte å reise på fellestur. Lenge brukte de samme reisearrangør og ble kjent som det årlige utdrikningslaget uten brud.

– I en vennegjeng som er glad i å reise er det ekstra gøy med en årlig blåtur. Lenge løste vi det slik at vi ganske nær avreise visste hvor vi skulle, men at det bare var to av venninnene som visste hva vi skulle. En av oss er særlig god på organisering, og hun gjør en glimrende jobb med å booke innhold og finne spennende opplegg, sier Kristina.

Planlegg godt

Det er imidlertid noen fallgruver en skal være oppmerksom på som blåturarrangør. Kristina minner om at det aller viktigste er å være helt sikker på at den du overrasker faktisk liker å bli overrasket. Det er også viktig å gi god nok informasjon om hva en skal pakke. Hun har selv opplevd å kjøre GoCart i høyhælte sko og en liten sort silkekjole.

– Det ble en luftig opplevelse, ler Kristina.

– Jeg har aldri kjørt så fort, men det ble noen morsomme bilder og mye latter etterpå.

Det er også viktig ikke å planlegge for mye, å ta ting litt som de kommer. Mange har travle hverdager, og da kan det være mer enn nok bare å sitte på en utekafé med et glass vin og se på folkelivet i en ukjent by.

Til sist, hva må en blåtur med respekt for seg selv inneholde?

– Blåtur handler jo om å overraske, og personlig synes jeg det er ekstra gøy med små overraskelsesmomenter underveis. Når du først har skjønt hvor du skal og vet litt om hva du skal oppleve der, er det stas med små «bonusopplevelser».

Hun snakker av erfaring.

Den største overraskelsen

Den største overraskelsen fikk Kristina selv da hun hadde arrangert blåtur for kjæresten sin i fjor. Bendik visste at de skulle til Brussel der Kristina skulle anmelde en serie utstillinger om surrealistisk kunst. Han skulle bare «henge med» Kristina, men det han ikke visste var at den surrealistiske kunsten var unnagjort på en dag og at den videre turen gikk med tog til Antwerpen. Der hadde Kristina bestilt alt fra kulinariske høydepunkter til sjokolademakerkurs. Men om morgenen, før de skulle av sted for å lære å lage sjokolade, banker det på hotelldøren. Bendik hadde bestilt frokost på rommet og midt på brettet står en liten eske. Bendik faller på kne og frir med en diamantring han har båret med seg, håndlaget i Drøbak, med tanke på at han skulle klare å overraske henne.

Det klarte han.

– Jeg skal si jeg smilte der jeg sto nyforlovet og laget sjokoladesko i Belgia. Der var det jeg som ble overrasket, avslutter Kristina.

Kristinas 10 tips til en vellykket blåtur

1. Vær helt sikker på at den eller de som skal på tur synes det er gøy å bli overrasket.
2. Om dere skal til utlandet må du være sikker på at alle har gyldig pass.
3. Det kan være lurt å styre unna steder som krever visum.
4. Vær ute i god tid og planlegg godt.
5. Husk at alle skal ha det hyggelig så finn både sted og aktiviteter som passer for alle som skal med.
6. Blåtur handler ikke om å overgå hverandre i dyre ekstravagante ferier. Det handler om å finne de små tingene og overraskelsene som gleder den andre.
7. Kos deg i planleggingsfasen og gjør grundig research.
8. Røp nok til at den reisende får pakket klær og utstyr som passer til det dere skal.
9. Ikke legg inn for mange aktiviteter. Husk at selve reisen er kosen.
10. Man kan fint dra på blåtur i egen by eller eget nærområde. Finn steder og aktiviteter dere kanskje ellers ikke ville oppsøkt. Pakk en kurv med pledd, god mat og drikke, og hiv dere på en tandemsykkel og se hva som skjer.