FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Koh Lanta: Opplev det ekte Thailand

Av Vibeke Montero (tekst og foto)12.11.18 22:26 | Oppdatert: 12.10.19 10:22

Del saken på:

Koh Lanta er en bit av det autentiske Thailand – uten at du må gi slipp på komforten. Grip sjansen til å oppdage denne øyperlen nå som det går direktefly fra Oslo til Krabi.

Nordmenn har lenge hatt en forkjærlighet for Phuket når sol og bad står øverst på ønskelisten. Men nå som det går direktefly til Krabi, kan vi gå i fotsporene til våre svenske naboer som for lengst har oppdaget Koh Lantas sjarm.

Øya har et stadig økende antall turister, men fortsatt står du ansikt til ansikt med det ekte Thailand.

Rett utenfor hotellene ligger husene til lokalbefolkningen, og rundt de enkle hyttene deres løper det unger og bikkjer og kaklende høner i en salig symfoni.

Les om flere øyer hvor du kan oppleve det autentiske Thailand.

Permisjonsparadis

– Vi stortrives her, sier Anne Berit Timbrelli. Hun tilbringer seks måneders mammapermisjon på Koh Lanta med mann og tre barn. Dagene går som regel med til barnevennlige aktiviteter på den langgrunne Klung Dao-stranda.

Familien har leid seg en egen tuk-tuk som de bruker under oppholdet, og de har funnet frem til lokale restauranter der de betaler 150 kroner for middag for fire. De er ikke de eneste som har peilet seg inn på Koh Lanta for en eksotisk permisjonsferie. Svenskene har for alvor lagt sin elsk på øya som ligger lengst sør i Krabi-provinsen, og det finnes to svenske skoler her.

Les om flere måter å nyte Thailand på .

I øyas største by, Saladan, dufter det deilig av kanelbullar når du går forbi det svenskeide dykkeselskapet Lanta Divers. De har skjønt at etter et dykk på Hin Daeng, Hin Muang og Koh Haa for å se rokker, skilpadder og leopardhai, smaker det godt med hjemmebakt gjærbakst. Og unner du deg en kaffe på kafeen Not a Toy (også i Saladan), er du så nær en fika som du kommer i Thailand.

Barbent lykke

Koh Lanta ligger fortsatt litt utenfor allfarvei, og derfor er tempoet rolig og barnevennlig. «Utenfor allfarvei» vil si at det krever litt mer innsats for å komme hit enn å sette seg på flyet i Norge og forvente å lande i paradis. De som reiser hit, søker nettopp denne roen, denne utpostfølelsen der du ikke trenger mer i kofferten enn et par flip-flopper, en shorts og et par t skjorter. Ingen steder på øya forventes det at du pynter deg, og høye hæler ser omtrent like malplassert ut som fire personer på én moped. Skjønt, mopedene på øya er vant til å få hard medfart, både i form av for mange passasjerer og et terreng som best kan beskrives som kupert.

Forvent inntørkede vanndammer på størrelse med et norsk skogstjern, og bratte skråninger dersom du vil krysse over til østsiden av øya der gamlebyen
Lanta Old Town ligger. Opprinnelig var gamlebyen bebodd av sjøsigøynere, en etnisk gruppe som har livnært seg av havet opp gjennom tidene. På thai kalles de chao le, hvilket betyr «folk fra havet».
Fortsatt bor det en del sjøsigøynere på østsiden av øya, og det sies at da tsunamien rammet kysten i 2004, visste de om det før den traff, og reddet derfor mange liv.

Oppdag hele øya

Er du av typen som blir utålmodig etter dagevis på stranden, så anbefales en dagstur til Lanta Old Town. Her kan du shoppe lokalprodusert batikk, ta deg en kokosnøttshake på en av kafeene som ligger i de vakre styltehusene nederst ved havet, og kjenne hvor deilig det er å finne et sted i Thailand som er blottet for neonlys og synlig prostitusjon. Fra nordspissen til sørspissen av øya er det 22 kilometer, og det finnes stort sett bare en vei. Underveis blir du kjent med de ulike strendene som endrer karakter fra barnevennlige, brede og langgrunne i nord, til villere og hakket vakrere i sør. Særlig Nui-stranden med sin kremhvite sand og akvamarine farge på havet lengst sør på øya er verdt et bad!

Stopp gjerne innom det romantiske hippie-etablissementet Relax Bay der du kan delta på yoga på stranden eller unne deg en velgjørende thaimassasje. Jo lenger sør du kommer, jo lenger blir det mellom de svenske barnefamiliene. Strandbarene ser litt mer vaklevorne ut, og ryggsekkungdom lar seg lokke hit av fullmånefestene i Kantiang Bay. De er på ingen måte så ville som på Koh Phangnan, men nok til å plassere øya på turistkartet for festglad ungdom – i alle aldre.

Et litt annerledes Thailand

Har du allerede vært i Thailand, vet du hvor fort gjort det er å trives her. Maten er nydelig, strendene er lekre og folk er hyggelige. Det som skiller Koh Lanta fra andre thailandske øyer lenger nord, er at befolkningen er fortrinnsvis muslimsk. Dette hører du når muezzinen kaller til bønn fem ganger daglig, og du merker det på lokalbefolkningens bekledning.

Utover det er det ikke noe som påvirker ditt opphold som turist. Smilene er like brede som lenger nord i landet, og som en bonus kan du smake på en spesialitet som kjennetegner Krabi-provinsen.
Massaman curry har blitt rangert som en av verdens ti beste matretter av CNN, og her er det indisk styrke på krydringen fremfor de milde thairettene vi er vant med. Andre lokale favoritter er Som Tam (sterk papayasalat) og Gai Phad Med Ma Muang Himmapan (sprøstekt kylling med cashewnøtter). Er du modig kan du prøve deg på Spotted Babylon, en snegle fra mangroveskogen, servert med chili og basilikum. Er du ikke så modig, så gjør det ingenting. Koh Lanta får deg uansett til å senke skuldrene. Her er det fredelig og trygt, og det Thailand du kanskje kjenner fra Pattaya, Bangkok og Patong tilhører en helt annen verden.

Her kan du bo

Chada Beach Resort – Stort og lekkert kompleks med perfekt beliggenhet på Klong Dao-stranden i Koh Lanta. Dette er et mekka for barn med store basseng og egne rom hvor du kan hoppe rett ut i bassenget fra terrassen. Pris fra 1500 kroner per natt for et dobbeltrom. Nettside

Lanta Casurina Beach Hotel – Velholdt hotell med fint bassenganlegg og direkte adgang til Long beach-stranden. 6 kilometer fra Saladan. Pris fra 800 kroner per natt for et dobbeltrom. Nettside

Pimalai – Et av Koh Lantas mest luksuriøse hotell. Her er det femstjerners luksus og fantastisk oppvartning. Pris fra 3000 kroner per natt for et dobbeltrom. Nettside

Her kan du spise

Black Pearl – Ligger i et av Saladans (Koh Lanta) styltehus med utsikt over havet. Servicen er rask og hyggelig, og maten er fantastisk. Sjømaten kan ikke bli ferskere enn her! Pris: Femten kroner for en øl og tredve kroner for sjømat med cashewnøtter.
Time for Lime – Strandrestaurant på Klong Dao-stranden på Koh Lanta. Drevet av Junie Kovac som er halvt norsk, og som også tilbyr populære matlagingsklasser. Time for Lime er kjent for høy kvalitet og fantastiske cocktails, og barnefamiliene ønskes varmt velkommen i første etasje, mens andre etasje er barnefri sone. Pris: Litt over gjennomsnittet. www.timeforlime.net
Same same but different – Lengst sør på øya ligger Kantiang-stranda, og her finner du denne vakre restauranten i vannkanten. Sprøstekt kylling med nøtter og wokede grønnsaker gjør det verdt turen, uansett hvor på øya du kommer fra.

Slik kommer du dit

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Krabi fra oktober. TUI, Ving og Apollo tilbyr reiser hit med rutefly.
Flytid fra Oslo: 11 timer og 25 minutter.

Lokal transport: Velg mellom speedbåt eller minivan for transportetappen fra Krabi til Koh Lanta. Amazing Lanta er
et pålitelig selskap som har gode rutiner for begge alternativer.
Minivan: Fra flyplassen i Krabi hentes du i en privat minivan, dvs. at den ikke fylles opp med andre
turister. Hele turen tar 2–3 timer, avhengig av om det er kø for å komme på bilfergen som utgjør en
kort del av reisen. Pris: 750 kroner for hele minivanen, med plass til opptil 6 personer.
Speedbåt: Fra flyplassen i Krabi kjører dere bil til Hua Hin (ca. 45 minutter) og tar båt derfra til Koh Lanta (ca. 15 minutter). Derfra kjører dere bil til hotellet. Pris: 500 kroner per person.

Forhåndsbestill transport på Amazinglanta.com

Greit å vite

Tidsforskjell – pluss 6 timer
Valuta – 100 Baht = ca 30 kroner
Visum – Nordmenn trenger ikke visum for vanlige ferieopphold, inntil 30 dager. For lengre opphold må visum ordnes på Thailands ambassade i Norge før avreise.
Vaksiner – Sørg for at dere er oppdatert på vaksinasjonsprogrammet, og vurder om en Hepatitt A-vaksine er noe dere vil trenge. Det kommer litt an på hvor dere skal reise og spise.

Helse – Koh Lanta har tre private klinikker og et sykehus. Sykehuset er offentlig, og ligger i gamle Lanta By på østsiden av øya. De private klinikkene holder høy standard og her er du sikret at de snakker godt engelsk. Husk helseforsikring før avreise.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.