FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er GP-Josteins London-favoritter

Av Dag Fonbæk 17.05.11 19:56

Del saken på:

LONDON (VG) - Selv om norske turister kjenner Oxford Street godt, er det få som vet om sidegatenes mange spennende hemmeligheter, sier Jostein Pedersen (51).

Guider deg rundt i Oxford Streets artige sidegater

GP-Jostein kan London etter 15 år i byen. Så godt at han stadig oftere hyres inn som byguide for nordmenn på tur - vennegjenger, firmaer og andre som er nysgjerrige på musikkjournalistens londonske hemmeligheter.

- London har alt, og det pussige er at mange av godbitene finnes bare minutters gange fra Oxford Street, der de fleste nordmenn befinner seg likevel, sier Jostein.

LES OGSÅ: Her er Londons beste handlesteder

For den nedtråkkede handlegaten mellom Marble Arch og Tottenham Court Road har fremdeles magnetisk kraft på norske London-turister.

Og det er ikke det minste rart, synes Jostein:

- Man får jo kjøpt alt her. Dessuten velger mange norske turister å bo i Bayswater eller Paddington - begge hotellområdene i rusleavstand fra Oxford Street.

SJEKK UT: VGs storbyguide 2011

Overdådig praktvilla

Selv om han har travle dager - det er jo både MGP-tider og prinsebryllup i London, der Jostein skal jobbe som ekspertkommentator for TV 2 - fant vi et innsmett i den tettskrevne avtaleboken hans.

Og der, to hoder høyere enn alle andre nederst i araberdelen av Edgware Road, får vi øye på ham. Spurs-supporteren har tatt tube'n inn fra heimen i Arsenal-land, og stiller utilsiktet i kongeblått for anledningen.

- Byen står på hodet nå under forberedelsene til prinsebryllupet. Forretningene har William & Kate-dekorasjoner i vinduene sine. Jeg så til og med en optiker som hadde pyntet vinduskaken sin med briller, humrer Jostein.

LES OGSÅ: Se London for 20 kroner

Forut for prinsebryllupet har nordmannen lest seg opp på «adelskalenderen» - og vår rusletur i sidegatene starter da også nobelt: I Manchester Square, rett bak Selfridges, har Jostein lokalisert townhouset til sir Richard Wallace og frue, en praktvilla proppfull av malerkunst, overdådige rokokkomøbler, rustninger, klokkesamlinger og pudderdåser fra Ludvig 14's tid.

Her bodde altså Wallace'ene. Kongevennene som gjennom fem generasjoner samlet kunst fra hele verden - blant annet Rubens- og Rembrandt-malerier, som kan sees i de 25 praktfulle stuene. Åpent for allmuen - og gratis, selvsagt.

LES OGSÅ: MinMote-Siljes beste shoppingtips i London

Spennende sidegate

Med bakoversveis lar vi oss lede videre mot Marylebone High Street, også den «off Oxford Street», der vi straks kjenner deilige lukter fra deli-forretningene.

- Her får jeg landsbystemning. Dette er en helt egen verden, sier Jostein og snuser inn vellukten av spansk skinke og nystekt pai.

Vi stanser utenfor fiskeforretningen i nr. 89 og gjør som britene: Glaner inn på alle fristelsene.

LES OGSÅ: Finn London-hoteller til en billig penge

I The White Company rett over gaten kan du kjøpe florlette, hvite tekstiler.

- En populær butikk blant nordmenn, vet Jostein.
Så inn i Daunt Books (nr. 84) - en deilig bokoase der skjønnlitterære bestselgere og reiselektyre er samlet etter land eller verdensdel. Særdeles hjelpsomme ekspeditører viser villig vei til ditt drømmerike.

- Se hvordan de har anrettet det. Dette er gjort med kjærlighet. Jeg får kjøpelyst av sånt, sier Jostein.

Øverst i gaten øyner vi skiltet til The Conran Shop, der det gode livs apostel har innredet en interiørbutikk med mye fint design - så som en romaskin i mahogni.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVA ER DINE BESTE LONDONTIPS? Del med VGs lesere nederst i saken!

Holder koken

Ute på fortauet praier Jostein en cab, som tar oss ned igjen til turistmylderet på Oxford Street. Vi krysser «tusenbeinet» og stopper ved grønnsaksmarkedet i Berwick Street - også det tett på den travle handlegaten.

At Soho holder koken som ett av Londons heteste treffsteder viser de mange nye hotspot'ene som stadig popper opp:

Kjendisrestauranten Yauatcha (15. Broadwick street) er siste skudd på stammen. Dyrt og attraktivt.

Rundt hjørnet stanser Jostein opp og gjør hedershilsen foran skiltet til Trident Sound Studios (St. Anne's Court), der Beatles, Stones og resten av A-laget har begått store ting.
Her, akkurat her, sto pianoet du kan høre på The Beatles' «Hey Jude» og Elton Johns «Your Song».

LES OGSÅ: Ni dagsturer fra London

Tarmtottene skjønner at det går mot lunsjtid - og Jostein styrer oss mot en annen godt bevart hemmelighet, nemlig yndige Charlotte Street, to minutters gange fra Oxford Street, nesten borte ved Tottenham Court Road.

Her er all verdens smaker og lukter samlet i en og samme gate. Side om side ligger indiske, vietnamesiske, italienske og karibiske restauranter omgitt av cafeer og lunsjrestauranter med internasjonale menyer - flere av dem riktig gode.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

Noen har forsvunnet, som Gennaro Contaldo's populære Passione, mens nye er kommet til. Charlotte Street har budt på vått og tørt i generasjoner - helt siden legendariske The Fitzroy Tavern etablerte seg her så tidlig som i 1883.

- Gaten holder på sitt ry som en av byens beste restaurantgater, fastslår Jostein.

Midt i gaten troner også nokså nyåpnede Charlotte Street Hotel med rompriser godt over snittet. Her bor kjendisene.

- ABBA-gutta Bjørn og Benny bor ofte her når de besøker London, kan Jostein fortelle.

Nyttige nettadresser
The Wallace Collection: www.wallacecollection.org
Marylebone High Street: www.marylebonevillage.com
The White Company: www.thewhitecompany.com
Daunt Books: www.dauntbooks.co.uk
The Conran Shop: www.conranshop.co.uk
Restaurant Yauatcha: www.yauatcha.com
Trident Sound Studios: www.tridentstudios.com
Charlotte Street Hotel: www.charlottestreethotel.com
Soho Square Gardens: www.londontown.com