FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ferie for badenymfer og adrenalinfriker

Av Mona Langset25.04.15 10:31 | Oppdatert: 13.05.18 01:58

Del saken på:

OMIŠ (VG) Strandliv den ene dagen og aktiviteter som kiler i magen den neste. I den kroatiske landsbyen Omiš får både badenymfer og adrenalinfriker dekket sine behov.

– Wiiiiiiiiii! Lyden av trinse mot wire synger gjennom dalen, men overdøves av et menneskelig hvin idet britiske Eleanor Stephens (19) slenger seg ut i den første av åtte zipliner over Cetina-elven.

Over to kilometer med zipliner er siste tilskudd til magekilende aktiviteter i og rundt landsbyen OMIŠ. Her kan turistene fyke med frydefulle hvin, på kryss og tvers 150 meter over elven.

OMIŠ ligger omgitt høye fjell akkurat der Cetina-elven renner ut i Adriaterhavet, 25 kilometer sør for Split.

På 1300- og 1400-tallet var stedet kjent for sine farlige pirater.
I dag er piratfortiden omsatt til turistunderholdning i form av guidede piratturer i gamlebyen, iscenesatte piratslag, og piratbåtturer for barn.

Midt på sommeren er det mange barnefamilier i OMIŠ.

- Da kommer de fleste turistene hit for sol og bad, og tar kanskje med seg en av aktivitetene som et ekstra krydder i ferien. Men vår og høst kommer de fleste for å ha en aktiv ferie, forteller turistsjef Petra Bartulovie.

Og det er nok å velge mellom for gjester med ulik grad av spenningsbehov.

Les også:VGs store badeguide til Kroatia

Naturopplevelse

Raftingen er en ni kilometer lang naturopplevelse for turister med lav spenningsterskel.

- Dette er helt perfekt. Jeg er ingen «adrenalinjunkie» så dette er akkurat passe for meg, sier Katie Amery fra Liverpool. Sammen med to lærerkollegaer er hun på rundreise i det tidligere Jugoslavia, og de har tatt turen innom OMIŠ; ene og alene på grunn av raftingen.

Det er en del stryk i Cetina-elven, og noen av dem er så kraftige at alle om bord blir våte. Men det er så langt mellom dem at vi i perioder er nødt til å padle for i det hele tatt å få fremdrift i den stilleflytende elven.
Fuglene synger i trærne. Ender svømmer i elven, og det grønne vannet er så klart at vi kan se fisken under flåten.

Mens Katie spør raftingskipper Zvonimir Perasovie ut om dyrelivet i området, får hun plutselig øye på en grønn slange i sivet.

Den er ikke giftig, forsikrer skipperen, og Katie er henrykt over å komme så tett på en slange i sitt rette element.

Helt rått

De som velger å forsere elven uten båt får en større utfordring, både fysisk og psykisk.

Juving betyr delvis å klatre, delvis å klyve, delvis å hoppe fra klipper og svømme gjennom stryk i Cetina-elven.

Femtimersturen starter med å klyve 150 meter rett ned i juvet, ikledd våtdrakt, sko, redningsvest og hjelm.

Et av mange høydepunkt på turen er å svømme bak fossen som renner ned i Cetina-elven.

For å komme dit må vi svømme et stykke oppover elva, langs fjellet der strømmen er svakest, og så klatre opp på steinen på baksiden.

Et annet høydepunkt er å hoppe fra en 17 meter høy klippe. Hvis man tør.

- Det er jo opp til hver enkelt å tilpasse utfordringene etter hvor dristig man føler seg, sier Hannah Wessels (28) som sammen med barndomsvenninnen Jinda Ataman (30) har kjørt bil fra Tyskland for å ha en aktiv ferie i OMIŠ.

Begge er litt nølende i starten, men tøffer seg opp i løpet av turen og ender med å kaste seg ut på 40 meters dyp fra den 17 meter høye klippen, som er turens tøffeste utfordring.
Og Hannah er ikke i tvil:
- Dette er noe av det kuleste jeg har vært med på!

Fjelltur

Mange kommer til OMIŠ først og fremst på grunn av fjellene som omkranser byen.
Hver dag når vi er på vei til aktiviteter som juving, rafting, zipline ser vi fjellklatrere høyt og lavt i de loddrette veggene.

- Det er mer enn 200 klatreruter innen ti minutter fra stranden. De er klassifisert fra 5 til 8, og den høyeste er 300 meter høy, forteller fjellfører Zvonimir Kujundzic.

I arbeidstiden er han lokal politimann. I fritiden er han både fjellklatrer og fjelredningsmann og fjellfører.

I regi av den lokale fjellklubben tar han turister med på fjellturer i området.

Turen han tar med VG starter med en biltur litt ut av sentrum. Han vil begynne med å vise oss den nye stien for rullestolbrukere.

Absolutt ingenting ved førsteinntrykket av OMIŠ tilsier at dette stedet egner seg for rullestolbrukere. Ikke desto mindre har den lokale fjellklubben ryddet og planerte en to kilometer lang fjellsti, akkurat bred nok til rullestoler.

Stolene må bokstavelig talt rulles over stokk og stein. Men det er fullt mulig når én person trekker foran og en annen dytter bak.

- Vi kaller det hundespann, og det er veldig populært. En gang i året stiller hele fjellklubben opp, slik at mange rullestolbrukere kommer seg ut i naturen samtidig, sier han.

Rullestolstien ender ved en liten, hvit kirke på toppen av et fjell, der viltvoksende lavendel, rosmarin og oregano krydrer luften.

Men friske bein må gå lenger. Svonimir fører oss opp og ned fjellsider, og ender opp 300 meter over OMIŠ, på toppen av en av en nærmest loddrett fjellside hvor det er panoramautsikt over byen.

Veien ned derfra blir dagens bratteste utfordring!

LES OGSÅ: Dra på fottur i Kroatia

Zippen

Mange av de som bor i og rundt OMIŠ har et nært forhold til fjellet. Det var også det som gjorde at sivilingeniøren Drazan Mimica fikk ideen til å strekke wiere over dalen.

- Jeg hadde mitt eget bygningsfirma, men dårlige tider gjorde at det var få oppdrag, så jeg måtte finne på noe annet, forteller han.

Sammen med gode venner fra fjellredningstjenesten brukte han sommeren 2013 på å bære wirene opp i fjellet og bolte dem godt fast. Nå har dette blitt en av de største attraksjonene i området.

- Zippen er det første vi skal prøve her her i OMIŠ, forteller tvillingene Aleksander (14) og Damian (14) Krstic fra Paris i minibussen på vei opp til startpunktet.

Den franske familien med røtter i eks-jugoslavia, er på ferie i Kroatia hvert år. I år har de valgt OMIŠ nettopp på grunn av mulighetene til å ha en aktiv ferie. Vi havner på samme i gruppe som dem i zippen. Det gjør også engelske Jonathan Stephens med barna Ben (16) og Eleanor (19). Mens moren deres sitter på kafe.

- Dette er hva vi i England kaller «not her cup of tea» humrer Jonathan (54) om fruen.

Selv leste han om zippen i «Rough Guide Croatia,» og det gjorde at han selv og barna kjørte 60 kilometer fra stedet hvor familien egentlig er på ferie, til Omiš for å seile i stålwire over Cetina-elven.

Fra busslommen vi parkerer, fortsetter vi 15 minutter til fots, før instruktørene Frane Kozemelj og Mario Milinoviæ kjører i gang opplæringen.

«Totally safe»

- Selen dere sitter i er festet til en trinse over wiren. Dere bremser med å legge den sterkeste hånden oppå trinsen og presse ned. Da er det viktig å holde alle fingrene - også tommelen - på oversiden, ellers blir det «high four» og ikke «high five», forklarer Mario, og holder opp en hånd der tommelen er gjemt bak håndflaten.

Alle får teste teorien i praksis på en liten prøvewire, før vi klatrer de siste meterne opp til plattformen som er utsprangspunktet for den første 700 meter lange luftige banen, der farten kommer opp i 65 kilometer i timen før den flater ut mot slutten.

Eleanor er førstemann.

- Lykke til, sier lillebror Ben.
- Nei her er det ikke snakk om noe lykke eller hell. Dette er «totally safe». Nyt turen! smiler Mario instruktør.

I det Eleanor setter utfor begynner lyden av trinse mot wire å synge igjen, men snart blir wiiiiiii overdøvet av hennes frydefulle iiiiik.

Nede på den andre plattformen er hun et enste stort vegg-til-vegg-glis, mer enn klar for neste zipp.

- Dette var helt fantastisk. Men det er bra moren min sitter på kafe. Dette hadde definitivt ikke vært noe for henne.

 • Reise-fakta
 • Komme dit: Både SAS og Norwegian flyr direkte til Split fra Oslo. På flyplassen kan du leie bil eller bestille henting fra hotell i Omiš. Ving, Apollo og TUI har fly til Split og hoteller på Makarska-rivieraen. Avstandene er ikke større enn at du kan ta en dagstur til Omiš derfra.
 • Bo: Det er ett firestjerners hotell (Hotelplaza.hr) og tre trestjerners (Hotel-villadvor.hr , Ruzmarin.hr, Sagitta.hr). Det er også en stor campingplass med campinghytter (Galeb.hr), pluss en del private hus og leiligheter til leie.
 • Aktiviteter: På turistkontorets hjemmeside finner du en oversikt over mange lokale arrangører. Tz.omis.hr
 • Zipline: Tilsammen 2,2 kilometer med zipper over elven, den lengste 700 meter. Pris: 400 kuna for en tur som til sammen tar ca tre timner inkludert 20 minutter busstur og opplæring. Aldersgrense 9 år. Barn kan kjøre tandem med instruktør. Zipline-croatia.com
 • Fjellturer: Det er 80 kilometer merkede turløyper rundt Omiš. Turistkontoret kan gi turtips. Formidler også kontakt med turleder fra fjellklubben. Guiding 250 kuna per person for halvdagstur.
 • Fjellklatring: Det er over 200 klatreruter i området. Du vil alltid finne andre klatrere i umiddelbar nærhet til byen
 • Rafting: Mange agenter selger raftingturer, men ikke alle er like seriøse. Det bør koster 200 til 250 kuna per person, ifølge turistsjefen. De som selger rafting på billigsalg operer gjerne med overfylte flåter og dårlig utdannete skippere.
  Rafting-pinta.com, Hrslap.hr, Activeholidays-croatia.com. Aldersgrense seks år.
 • Juving: Du kan velge mellom vanlig juving (basic canyoning til 34 euro) eller ekstremjuving (advanced canyoning til 60 euro). Jut-cetina.hr og Adventure-omis.com
 • Dykking: Calypso dykkersenter i OMIŠ arrangerer dagsturer både i sjøen og i elven. Utenfor OMIŠ ligger det åtte vrak på dybder fra fem til 45 meter. En tur med to dykk og leie av utstyr koster 519 kuna.