FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kina får verdens største flyplass

Av Anne Bergseng06.05.15 15:34

Del saken på:

Beijing slår både London og Atlanta og blir verdens største knutepunkt for luftfart når den nye flyplassen åpner i 2018.

Flyplassen formes som en sjøstjerne, og blir på størrelse med hele Bermuda. Navnet blir Beijing Daxing internasjonale lufthavn, og den skal etter planene åpnes i oktober 2018.

London Heathrow lufthavn har i mange år toppet listen over verdens travleste flyplass for internasjonale passasjerer. Denne listen vil bli endret når Daxing-flyplassen åpnes. Da vil Beijing håndtere rundt 370.000 passasjerer i døgnet.

Dette blir Beijings tredje flyplass, som fra før har Beijing Capital internasjonale lufthavn og den delvis militære flyplassen Nanyuan.

Den nye flyplassen blir på 54 kvadratkilometer og vil få ni rullebaner.

Les også:Heathrow ikke lenger så travel

Stor vekst

Daxing-flyplassen skal etter planen håndtere mellom 120 og 200 millioner passasjerer årlig, som er mellom to og tre ganger så mange som kapasiteten på Heathrow.

Flyplassen er et sikkert tegn på at Kina er i vekst, og kommer bare få år etter at byens nåværende storflyplass ble utvidet med en tredje terminal. Denne ble bygget til OL i 2008, og var verdens største flyplassbygning da den stod klar, med et samlet areal som overgår alle de fem terminalene på Londons storflyplass Heathrow.

Les også:Verdens største pariserhjul i Beijing

Men med Kinas raskt voksende flytrafikk har den ikke nok kapasitet. Dagens flyplass har rett og slett ikke mulighet til å ta imot flere fly enn den gjør i dag. Og med et land i kraftig utvikling betyr det at noe nytt og større trengs.

- Den nåværende flyplassen i Beijing har en årlig kapasitet på 75 millioner passasjerer, og håndterte i fjor 73 milloner. Om kort tid er den helt fullpakket, sier Cao Yunchun, professor ved Kinas universitet for sivil flytrafikk til britiske The Telegraph.

Den nye flyplassen vil ligge rundt 50 kilometer sørvest for Beijing, i Nangezhuan, en mindre by på grensen mellom Beijing, Tianjin og Hebei-provinsen.

En ny motorvei og høyhastighetstog bygges også for å frakte passasjerer fra Daxing til Beijing på rundt 30 minutter. Flyplassen vil kunne betjene 130 millioner passasjerer i året.

Flyplass-utviklerne ADPI samarbeider med det London-baserte arkitektkontoret Zaha Hadid om å utvikle den spektakulære nye terminalen.

Målet er å gjøre den så brukervennlig som mulig. Man legger blant annet vekt på at de reisende skal måtte gå så lite som mulig. Alle gangveiene på terminalen vil føre til en felles stor hall, som blir hjertet i terminalen. Interiøret vil preges av farger og materialer fra kinesisk kultur og tradisjon.