FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bli ny i Hoi An

Av Hege Paulsen12.11.06 16:00

Del saken på:

Ballkjole, sommerskjørt, pyjamas eller mørk dress. Det finnes ikke det klesplagg skredderne i Hoi An ikke kan sy - på rekordfart og til gi-bort-pris.

Her kan du skaffe deg ny garderobe til gi-bort-pris

HOI AN (VG) - Madam, want a dress? I show you my shop! Midt i et gatekryss i den vesle vietnamesiske byen Hoi An speides det etter potensielle kunder. Turister med slitne feriegarderober er lett bytte.

Hoi An ligger midt i Vietnam, tre kvarter sør for landets fjerde største by, Danang. Mens turistene reiser forbi Danang, er det få som ikke stopper i Hoi An, den lille, sjarmerende byen med ekstrem skreddertetthet og plass på Unescos verdensarvliste.

Phung Nguyen er sjef for turistkontoret, og har vært vitne til en ekspansiv økning av antall besøkende til Hoi An de siste årene.

- Før trodde vi ikke noen brydde seg om å komme til Hoi An. I 1992 var det bare ett hotell. Syv rom, det var alt vi hadde å tilby, sier Phung. I dag tilbyr 64 hoteller 2700 rom. Fra 2001 til 2005 økte antall turistbesøk fra 155000 til det dobbelte. Skredderne får æren.

Skredderlisenser

- Byen er vakker og spesiell, men skredderne er nok den viktigste årsaken til at turistene strømmer til Hoi An. Før levde vi hovedsakelig av fiske og landbruk. Nå er turisme den klart viktigste næringsveien, sier Phung.

I Hoi An med sine 75000 innbyggere er det 260 skredderbutikker. Å sy og selge klær til turister har blitt så populært at Phung Nguyen og kollegene på turistkontoret har satt en midlertidig stopp for utdeling av flere skredderlisenser.

Svenske Fredrik Lundquist og Helena Westermark venter spent ved det blankpolerte glassbordet i skredderbutikken til Thong Phi.
De er målt på langs og tvers, og har bestilt tre ganger så mange plagg som de hadde planlagt. Nå skal dresser og drakter prøves og tilpasses.

- Jättebra, sier Lundquist, og smiler til seg selv i speilet. Skreddersydd dress til 30 dollar er ikke dårlig. Det svenske paret på bryllupsreise i Vietnam, har latt Visa-kortet løpe varmt i Hoi An.

Å få skreddersydd en sommerkjole i Hoi An koster fra 15 dollar og oppover. For dresser og vinterjakker må du ut med nærmere det dobbelte.

Lønnsom bransje

Skredderbransjen er lønnsom i Vietnam. Phung Nguyen forteller at en butikkmedarbeider med et par års erfaring kan tjene opp til 100 dollar i måneden, mens erfarne skreddere tjener rundt 200 dollar.

Til sammenligning har offentlig ansatte med fire års universitetsutdannelse en begynnerlønn på 35 dollar i måneden.

Sophie Fuglesang (19) og Kathinka Kullmann (19) fra Bærum har bare vært noen timer i Hoi An.

Seks kjoler, tre jakker og et utall topper er allerede bestilt.

- Vi er på fire måneders reise i Asia, Afrika og Australia, så det blir nok til at vi sender de nye klærne hjem til Norge. Da har vi noe å glede oss til når vi kommer hjem, sier Kathinka.