FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Matpakkebonanza på japansk hurtigtog

Av Jostein Matre 30.12.12 16:27

Del saken på:

SHINKANSEN (VG) Skal du reise med tog i Japan trenger du ikke smøre matpakken din sjøl.

Å reise med tog i Japan er en fornøyelse. Med høyhastighetstoget Shinkansen suser du avgårde og tilbakelegger mil etter mil på få minutter.

I det du har satt deg til rette på den romslige plassen din kan du tenke på hvor effektivt du reiser. De overraskende stille togene går fra sentrum til sentrum. Det er ingen innsjekking, eller sikkerhetskontroll. De raskeste togene bruker bare to timer og 20 minutter mellom byer som Tokyo og Kyoto. Det er en distanse som i luftlinje er 65 kilometer lenger enn fra Oslo til Bergen. Da er det ikke så ille å tenke på at du betalte 550 norske kroner for ditt reserverte sete.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Toget du sitter i er dessuten rent og ryddig. Du så selv de rosakledde damene som stod på linje på endestasjonen og bukket til alle passasjerene som kom ut av det akkurat ankomne toget. Straks vorgnen var tom styrtet de inn, ryddet bort søppel, skiftet nakkestøttetrekk, snudde setene, slik at alle vender i togets kjøreretning og styrtet ut igjen. Det var gjort på knapt tre minutter. De nikket, smilte og bukket igjen. Nå kunne du gå om bord. Toget var klart for kjøre tilbake dit det kom fra.

Men det var før dette du hadde stoppet innom en kiosk på stasjonen. Kanskje lå den inne i stasjonsbygget, eller kanskje var den på selv perrongen. Du hadde sett et utvalg av matbokser med mye rart og spennende i. Noen bokser var av plast, andre av tre og det var til og med en krukke av keramikk. Noen er firkantede, noen har enda flere kanter og noen er runde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Damen bak disken fortalte at det kaltes ekiben. Eki betød stasjon. Ben betød mat på boks. Du spurte hvilken hun anbefalte, og hun pekte på en treboks med mange rom og mye forskjellig mat. Det er ikke sikkert du forstod helt hva alt sammen egentlig var, men hun forklarte at dette var en lokal spesialitet som du bare fikk på denne stasjonen. Andre stasjoner hadde sine spesialiteter. Noen stasjoner var faktisk berømte for sine.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK OG TWITTER , SAMT SOM @VGREISE PÅ INSTAGRAM!

Du åpner boksen du kjøpte for 1000 yen, eller rundt 70 kroner, og knekker spisepinnene fra hverandre. Ut vinduet ser du kanskje rett bort på japanernes hellige fjell, Fuji. Toget ditt suser forbi fjellet med den snødekte toppen mens du setter tennene i den første spennende biten, og tenker at du er glad du slapp å smøre matpakka di sjøl.