MAI-REGN: Nå vil vi sikre oss en varm sommer. Dette var Kristiansand den 21. mai. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Dårlig vær sender sydensalget (og prisene) til himmels

Mange har gitt opp håpet om en ny supersommer i Skandinavia. Det synes på salget av sommerreiser til Syden.

Vanligvis er juleferien og januar høysesong for bestilling av sommerreiser til sørlige strøk. Men denne vinteren har de fleste latt være å bestille. Reisebransjen tror det skyldes håpet om en ny rekordvarm sommer her hjemme. En usedvanlig varm og tørr april måned i store deler av landet satte heller ikke fart i Syden-kjøpelysten.

Men så kom maikulden. Nå melder alle de største charterselskapene om salgsboom.

les også

Solgaranti på Elba: Hotellpengene tilbake hvis det regner

FERIEDRØM: Garantert sol og sommer. Dette er i Albania. Foto: Mona Langset / VG

– Det er spesielt stor salgsøkning i skoleferien. De siste ukene har salget for juli måned økt med over 60 prosent, forteller Tonje Fossum hos Apollo.

Også hos TUI har sommerferiebestillingene skutt fart de siste kjølige ukene.

– Ustabilt vær og det at sommerferien er rett rundt hjørnet gjør at vi nå er 40 prosent opp sammenlignet med samme uke i fjor, forteller Nora Aspengren hos TUI.

Ving opplever også at salget løsner nå etter at det har gått tregt tidligere i år.

– Vanligvis ser vi at mange nordmenn bestiller sommerferie allerede i desember og i begynnelsen av året. I år har ikke antall bestillinger til samme tid vært like høy. Vi har hele tiden ment at dette skyldes den varme sommeren i fjor, at folk håpet på en ny slik sommer og avventet bestillingene sine. Den teorien ser ut til å stemme, for nå som vi har blitt påminnet om hvor ustabil den norske sommeren er, renner bestillingene inn, sier Siri Røhr-Staff.

VARME: Det er dette mange vil sikre seg. Foto: Mona Langset / VG

Prisene øker

I mars var det hele 68 prosent – nesten syv av ti – som ikke hadde booket sommerferien ennå. I slutten av april hadde fortsatt 45 prosent ikke bestilt noe, ifølge reiselivsundersøkelsen som Opinion har utført for Finn reise.

Mens det ennå var lav interessen for sommerturer til Syden var det også lave priser.

– Like før skoleferien er det alltid billig å reise. I år har prisene på reiser i slutten av mai og begynnelsen av juni nærmest vært på «gibort-nivå», som vanlig. Det uvanlige er at det hittil i år også har vært mange gode tilbud i selve skoleferien. Men dette endrer seg raskt nå med det dårlige været, sier direktør i Finn reise, Terje Berge.

Han illustrerer prisøkningen de siste ukene med tre eksempler på charterturer med fly og hotell fra Oslo:

  • Samos: En uke i juli på trestjernershotellet Kokkari Beach i Samos by ble booket for 8118 kroner per person den 13. mai. I dag koster den samme reisen 11.248 kroner.
  • Bulgaria: En juliuke på firestjernershotellet Sol Marina Palace i Nessebar ble booket for 7143 kroner per person den 15. mai. I dag koster den samme reisen 11.534 kroner.
  • Mallorca: En juliuke på firestjernershotellet Blue Star Paraiso Alcudia ble booket for 8261 per person i midten av mai. Nå koster den samme reisen 13.344 kroner.

– Man kan trygst si at prisene har fått fart på seg i takt med det dårlige været, sier Terje Berge.

Han tror at prisene kommer til å fortsette å øke frem mot skoleferien.

Denne uken har det vært mye uvær på sør- og østlandet. Onsdag var også en kjølig og grå dag.

– Bookingene tikker inn. Det ser ut til å bli en veldig god salgsdag. Regner med stor trafikk utover kvelden, sa Tonje Fossum til VG onsdag ettermiddag.

Det er Schibsted som eier Finn reise. Schibsted eier også VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder