FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Færøyene stenges for turister i to dager for vedlikehold

Av Knut Arne Hansen14.11.19 01:50 | Oppdatert: 15.11.19 15:10

Del saken på:

På grunn av alle turistene velger Færøyene nok en gang å stenge sine ti mest populære turistattraksjoner i to dager for å gjøre vedlikeholdsarbeid.

«Uberørt. Uoppdaget. Utrolig». Slik blir øyene beskrevet av landets turistorganisasjon, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Men med økende turisme viskes ordene «berørt» og «uoppdaget» sakte, men sikkert ut.

Det bor rundt 50.000 mennesker på Færøyene, og i 2018 besøkte rundt 110.000 turister landet. En økning på rundt ti prosent i året de siste fem årene.

Og selv om turismen er viktig for Færøyene, skaper det også utfordringer. Det var tema i høstens valgkamp, og for andre året på rad har de bestemt seg for å stenge deler av øyene for turister én helg, for å rydde opp og vedlikeholde naturen etter de mange turistene.

Helgen 16.- og 17. april 2020. De eneste som får besøke turistattraksjonene i perioden er 100 frivillige som skal hjelpe til med vedlikeholdet. Totalt skal det jobbes med 14 forskjellige prosjekter denne helgen.

Blant oppgavene er å lage gangstier, utsiktspunkter, tiltak for å bevare naturen, gjenoppbygge gamle varder og sette opp skilt.

Frivillige kan søke om å få være med på prosjektet (lenke til søknadsside). Det er ventet flere tusen søknader, og de 100 trekkes tilfeldig blant dem som søker. De må selv komme seg til Færøyene, men får dekket transport på øyene, en festmiddag med de lokale og tak over hodet.

Det samme gjorde Færøyene i april i år, da var 100 frivillige fra 25 land med på prosjektet.

– For oss handler turisme ikke kun om tall. Vi byr med glede besøkende velkommen hvert år. Men vi har også et ansvar overfor vår lokalbefolkning og vår vakre natur som vi vil beskytte, slik at vi også framover kan sikre en bærekraftig og ansvarlig vekst i antall turister, sa Guðrið Højgaard, direktør for Visit Færøyene, før prosjektet tidligere i år.

I tillegg til skader på omgivelsene, er flere lokale misfornøyde, og har nå startet med egne tiltak.

– De fleste kommer hit på grunn av naturen, men flere bønder er misfornøyde med at de ikke får noen inntekt. Derfor har noen begynt å ta inngangspenger for å slippe turister inn i deres naturområder, sier markedssjef i Visit Faroe Islands, Súsanna Sørensen, til Ritzau.

– Det må komme på plass en løsning, turisme er viktig for Færøyene, fortsetter hun.