Roadtrip i Australia: Fra Sydney til Brisbane

Rosa solnedganger, delfiner og spektakulære utsikter er bare noe av det du kan oppleve på kjøreturen oppover Australias østkyst. En uke er alt som trengs for å få en opplevelse for livet.

Se for deg tidlige morgener med kaffe i solen, gode samtaler og dager fulle av nye eventyr. Det er noe av hva som møter deg dersom du velger å dra på kjøretur med bobil i Australia. Det er mange mulige ruter. På strekningen fra Sydney til Brisbane kan du utforske alt fra silkemyke strender til kenguruer, koalaer og delfiner i løpet av en uke. Turen er i overkant av 900 kilometer.

Nederst i saken finner du nyttig informasjon om du planlegger roadtrip selv.

Sydney

Opphold: 2 netter

Start gjerne eventyret med et par netter i Sydney. Det er ingen campingplasser i selve byen, så du må bo litt utenfor. I Rochdale ligger campingplassen Sheralee Tourtist Caravan Park, kun et kvarters gåtur fra togstasjonen. Toget inn til Sydney tar under en halvtime, og da er du midt i røra. Sydney er en typisk storby med høye bygninger, forretningsstrøk, shopping og mange spisesteder. De ordentlige skattene finner du like utenfor byen. Sørg likevel for å få med deg Hyde Park, den botaniske hagen, The Rocks og havnen ved Operaen. Du får en vakker utsikt over Sydney – med operaen i front – dersom du tar fergen over til Manley. Det er en 20 minutters tur, og du ender i en liten og sjarmerende strandby. Her finnes en liten shoppinggate, en stor og fin strand og mange hyggelige spisesteder. Dette er en av områdets skatter.

En annen skatt finner du dersom du tar toget i en halvtimes tid østover, til Bondi. Fra togstasjonen tar du bussen videre til Bondi Beach, og nyter en dag ved den kjente stranden. Gå strandpromenaden fra Bondi Beach til Tamarama Beach, forbi det kjente sjøbassenget. Mens bølgene skulper mot steinene og sjøluften kiler nesen, går du forbi steinformasjoner, blomster, parker og vakker utsikt mot havhorisonten.

Lunsjen kan du nyte i gaten rett ovenfor Bondi-stranden, og har du vurdert en tatovering på reisen kan dette være stedet å ta den. Tatoveringssjappen Bondi Ink Tattoo har et eget TV-show, og har du sett det, kan det være kult å ha et merke herfra. Stedet ligger i gaten bak Bondi-stranden.

Reis tilbake til Sydney for kvelden. Ønsker du utsikten til en belyst Sydney Harbour Bridge kan du spise middag på en av restaurantene langs havnen ved operaen, for eksempel Easybank kafé, bar og pizzeria.

Newcastle og Port Stephens

Kjørelengde: 157 kilometer, cirka 2,5 timer
Opphold: 1 natt

Etter storbylivet i Sydney er Newcastle et friskt pust. Hvite, endeløse strender møter deg når du kjører mot nattens overnattingsplass. Sjekk inn bilen på NRMA Stockton Beach Holiday Park, en campingplass som ligger rett på stranden. Du må gå et kvarters tid for å komme til fergen som tar deg over til Newcastle sentrum – men glem ikke å pakke med badetøyet! Ta turen til fyrtårnet, gå langs stranden tilbake igjen, og spis lunsj på Six Degrees på bryggen. Den asiatiske andesalaten er fantastisk. Deretter finner du veien til Newcastle Bogey Hole, en halvtimes gåtur fra sentrum. På veien får du utsikt over bystranden og de tilhørende surferne – er du heldig er delfinene der også. Litt lenger bort er en vakker hage med blomster i alle farger, og da er du øyeblikkelig ved sjøbassenget – «the bogey hole». Her kan du bade, kikke utover havet og ta masse fine bilder.

Etter å ha inntatt frokost og kaffe på stranden ved campingplassen, tar du bilen fatt og kjører mot halvøys-tuppen Port Stephens. Sett GPS’en på Buribi Beach og bli bergtatt av synet som møter deg der. Hvit sandstrand så langt øyet kan se, med sjø og bølger på den ene siden og sanddyner på den andre. Prøv wakeboard i sanddynene, eller kanskje firhjuling. Om du foretrekker vannet, står ingenting i veien for å ta en dukkert. Det er toaletter og dusjer på området. Spis lunsj på Crest Birubi Beach, før veien går videre til Port Macquarie. Ruccolasalaten med bakt pære og geitost er himmelsk.

Port Macquarie

Kjørelengde: 244 kilometer, ca 2,5-3 timer
Opphold: 1 natt

Om Newcastle ikke var et stort nok pust i bakken, får du i alle fall ro i sjelen når du ankommer Port Macquarie. Bo på Port Macquarie Holiday Park, som ligger rett ved stranden. Gå en tur på promenaden langs elven, og se på alle de malte stenene. Følg promenaden til stranden og senk skuldrene. Har du lyst til å surfe og er nybegynner, kan dette være et flott sted å prøve seg. Det er ikke mange surfere i vannet, og bølgene er vennlige. Du kan leie brett på Inner Vision Surf n Skate.

På stranden møter barbente føtter fløyelsmyk, hvit sand. Himmelen blir blå, rosa, gul, oransje og lilla ved solnedgang. Hør fuglestøy, bølgeskvulp og stillhet, og kjenn sjølukten; Litt tang, litt frisk luft, men aller mest saltvann. Med lyden av guttunger på skatebrett, går veien tilbake til campen, langs en gangvei fylt med hundrevis av personlige historier. På steinene her er det risset inn, malt og tegnet folks forlovelser, giftermål, ferier, dødsfall og mer. I alle verdens farger. Er du heldig, får du med deg at himmelen blir dekket av flaggermus rett etter solnedgang. Spis middag på fiskerestauranten Bills Fishhouse and Bar for deilig, fersk sjømat.

Stå opp før solen morgenen etter, for å få med deg at den står opp av vannet, mens delfinene hopper og surferne rir på bølgene. Ta enda en tur med surfebrettet i bølgene om du vil, men start helst på kjøreturen til neste destinasjon tidlig.

GATELANGS: Nyt et måltid på en av Byron Bays mange hyggelige restauranter, med utsikt mot gatelivet. Foto: Sara Berge Holmberg

Byron Bay

Kjørelengde: 391 kilometer, circa 5,5 timer
Opphold: 2 netter

En australsk venn sa «Byron er som et sted uten voksne», og en annen venn sa «hadde folkene der vært mer avslappet hadde de dævva» og de har rett. Atmosfæren er ung, hipp og veldig avslappet. Bo på Reflection Holiday Park eller First Sun Holiday Park. Førstnevnte er i den noe høyere prisklassen.

Blant surfebrettene og alle restaurantene ser du barbente føtter, solbleket hår og brune kropper. I Byron Bay kan du nyte late dager på stranden, eller du kan holde deg aktiv med surfing og turer til fyrtårnet. I sentrum kan du shoppe lokal mote, spise acaí bowls eller ta en drink med utsikt over stranden eller den livlige gaten. På kveldstid er det musikk å høre fra både restauranter og gatemusikanter. Vil du nyte gode drinker og et deilig måltid med gatelivet fra Byron Bay rett under deg, er Loft Byron Bay stedet å gå. Prøv cevichen med basilikumspesto, grønne epler og jalapeño, salami med fennikel og hvitløk og cheddarosten. Croquettene er også et smakfullt valg, og blekkspruten er enkel og god. I tillegg har de flere australske viner på menyen, fra distrikter som Yarra Valley, Barossa og Adalaide Hills. Eller du kan spise på Byron Fresh Café, rett over gaten og sitte på første rad til gatemusikantens vakre toner. Er du mer interessert i meksikanske smaker kan du gå på Miss Margarita i samme gate. Her er det fullt hver kveld.

Gold Coast

Kjørelengde: 93,5 kilometer, circa 1,5 time
Opphold: 1 natt

Før du kommer til kjernen av Gold Coast må du stoppe innom Burleigh. Gå en tur oppover strandpromenaden, kjøp en is og kikk i de lokale butikkene. Her får du australsk mote til en rimelig penge. Kjør videre, og parker bilen på Main Beach Tourist Park før du går til Main Beach sentrum for lunsj på kafeen Hard Coffee. Havrepannekakene er rågode. Tiden kan brukes på den vakre endeløse stranden, eller i sentrum. «Surfers Paradise»-skiltet er et «must» å se. Spis middag på takterrassen på The Island Hotel. Del diverse småretter, og glem ikke bestille popkorn-kyllingen og søtpotet-fries´ene. Hvis du vil ha billig øl etter mat, går du litt oppover gaten og bestiller en kanne på Steampunk.

Kjør innom Coombabah Lakelands Conservation Area på veien mot Brisbane. Der er du garantert å se kenguruer, og er du heldig får du kanskje se koala også.

STREET BEACH: I Brisbane kan du bade på bystranden, et basseng med sandstrand midt i byen. Foto: Sara Berge Holmberg

Brisbane

Kjørelengde: 78 kilometer, cirka 1 time
Opphold: 1 natt

Som med Sydney, finnes det ingen campingplasser i sentrum av Brisbane. Parker derfor bilen på for eksempel Newmarket Gardens Caravan Park og ta bussen inn til sentrum.

Det beste tipset når gjelder storbyer er å bruke bena så mye som mulig. Dette gjelder også i Brisbane. Gå gjennom den travle handlegaten til den botaniske hagen, gjennom parken og videre til Queensland University of Technology. Deretter går du over broen til andre siden av elven og følger gangstien bortover. Gangstien er under en bue dekket av rosa blomster, og den fører deg ned til elven hvor du finner en rekke med restauranter. Sett deg ned for ferske reker og et glass vin, med utsikt over Brisbane skyline. Litt bortenfor er bystranden «Street Beach», et stort basseng med hvit sandstrand. Ligg på stranden, spis is, bad og slikk sol. Trenger du et pust i bakken før middag, tar du turen på takterrassen på Next Hotel. Nyt en drink ved bassenget med utsikt over den travle handlegaten. I området rundt fergeterminalen Eagle Street Pier finnes flere restauranter hvor middagen kan inntas.

Åtte dager med eventyr, opplevelser og nye steder er over for denne gang. Det er på tide å levere bilen, men minnene vil leve videre.

PÅ CAMPINGPLASSEN: Det er ikke lov å parkere bilen hvor som helst over natten i Australia, men det finnes mange hyggelige campingplasser på veien. Foto: Sara Berge Holmberg

Kjekt å vite

Det finnes flere firmaer som leier ut bobiler i Australia. For eksempel Autobarn Travellers, Live Jucy, Apollo, Britz og Hippie Camper. Du kan hente bilen i én by og levere den i en annen. Et budsjett-tips er å ha kontroll over hva dine forsikringer dekker før du henter bilen. Slik vet du hvilken forsikring du skal takke ja og nei til fra bilutleiefirmaet.

Bilene er utstyrt med det meste av hva du trenger, men sørg for å ha med deg et ekstra strandhåndkle og vifte til å ha i bilen om natten. Det kan bli både varmt og klamt. Det står skrevet på nettsidene til bilutleiefirmaene hva som er inkludert i bobilen. Den er utstyr med fryseboks og utstyr til å lage mat til alle måltider.

En kan ikke parkere bilen over natten hvor som helst i Australia. Du er nødt til å ta inn på en campingplass. Dersom du stopper et annet sted, vil du høyst sannsynlig bli jaget vekk av politiet. En god idé er å planlegge ruten og overnattingene på forhånd, men dersom du vil være mer fleksibel på reisen, anbefales det å laste ned en app som viser hvor du finner campingplasser. Enkelte av bilutleiefirmaene har egne apper med informasjon om hvor du finner bensinstasjoner, campingplasser, kart og attraksjoner. Ellers er FuelMapAustralia og WikiCamps greie apper å laste ned. Campingplass koster alt fra 25 til 70 dollar per natt. Husk å alltid spørre etter plass uten strøm, det er billigere.

Bilutleiefirmaene vil tilby utleie av GPS eller du kan bruke kart-appen på telefonen eller Google Maps. Et godt tips er å kjøpe et australsk simkort med mobildata, slik at du kan bruke telefonen til å finne veien. Dette er også hjelpsomt i de større byene.

Hver delstat i Australia har egne reisekort som fungerer på all kollektiv transport. I Victoria brukes Myki, i New South Wales brukes Opal og i Queensland bruker de Go Card. Du kan også kjøpe billetter på bussen, men da må du ha kontanter.

Du kan reise på roadtrip hele året i Australia, men mange velger å reise når det er sommer i Australia – altså i vinterhalvåret her hjemme. Fra desember til mars er temperaturene i områdene mellom Melbourne og Brisbane veldig gode, men med noe større sannsynlighet for regn enn hva det er i det australske vinterhalvåret – spesielt nærmere Brisbane. Informasjon om gjennomsnittstemperaturer og -nedbør kan du for eksempel finne på australiareiser.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder