BLOMSTRER I JANUAR: Disse bildene ble tatt i januar 2019. Foto: Foto: Dawn Bebe

England: En smak av vår i januar

Midtvinters er høysesong for snøklokker i Englands sørvestre hjørne. Snøklokkeentusiaster valfarter til The Garden House i Devon for å se blomstene i fullt flor.

Her i Norge er snøklokkene blant de aller tidligste vårtegnene. De mest hardføre titter opp av jorden allerede før den siste snøen er borte, men de blomstrer som regel ikke før i mars og april, ifølge Wikipedia.

Kan du ikke vente på våren her hjemme, er Sør-England stedet å ta en helgetur nå.

JANUAR-BLOMSTER: Dette bildet ble tatt i januar 2015. Foto: The Garden House

les også

Fem vakre vinterbyer

– Det er i januar og i februar snøklokkene er på sitt aller vakreste. Men de blomstrer hele vinteren, fra slutten av oktober og ut april, sier Nick Haworth, hovedgartner på The Garden House til VG.

VG reise har tidligere skrevet om Europas fineste hager. The Garden House ble ikke nevnt den gangen, likevel er den et kjent sted for de galantofile blant oss. Det er det de kaller seg, de største snøklokke-entusiastene, etter det latinske navnet på snøklokker, Galanthus nivalis.

I den sørengelske hagen finnes en av verdens største samlinger av ulike snøklokker. Det er nemlig slik at en snøklokke ikke bare er en snøklokke.

– Det finnes omtrent 19–20 arter av snøklokker, men mange hundre kultivarer. Snøklokker er meget populære og det er dyrket frem utallige kultivarer med ulike navn, forteller botaniker Kristina Bjureke ved Botanisk hage i Oslo.

Selv har hun også erklærer seg som galantofil etter at hun opplevde snøklokkeblomstring i London et år i februar.

– Ved The Garden Huse er 83 ulike varianter dokumentert. De fleste er hvite, men de kan ha varierende grønne eller gule detaljer. Vi har også noen sjeldne varianter, for eksempel «Wendy’s Gold» med gule tegninger, forteller gartner Nick Haworth.

SJELDNE: Wendy’s Gold i The Garden House. Foto: John Richmond/The Garden House

Noen ganger synker temperaturen ned i åtte minusgrader i Dartmoor. Det har likevel aldri vært så kaldt at blomstene ikke har blomstret i løpet av vinteren.

– Blomstene setter seg selv på pause hvis det blir for kaldt, og når temperaturen stiger noen grader blomstrer de igjen. Vi har alltid hatt blomstrende snøklokker gjennom vinteren, også de vintrene det har vært is og snø, sier han.

Selv om blomstene vokser i en hage, sprer de seg villig ut over åpne plener og i gjemte kroker. Men de får også kjærlig pleie av gartneren som passer på å dele opp tuene og sette løkene i riktig type jord.

Fredag. 1. februar er en dato snøklokke-entusiaster i hele Storbritannia har krysset av i kalenderen. Denne dagen er det årlige løksalget på The Garden House, og de ivrigste står i kø når det åpner klokken 11.

FEBRUAR-BLOMSTER: Dette bildet ble tatt i februar 2016. Foto: The Garden House

Ifølge Hobbygartnerskolen tåler snøklokker dårlig å tørkes ut når de flyttes, derfor anbefales det ikke å kjøpe løker sammen med krokus- og tulipanløker om høsten. Den beste tiden å skaffe seg snøklokkeløker er om våren. Hobbygartnerskolen anbefaler å spørre noen som har store felt med snøklokker i sin hage om du kan få en klump med løk etter at blomstene er avblomstret, men før bladene visner ned.

De er enkle å grave opp, dele, og sette i jorden igjen. Får du dem i jorden før de rekker å tørke ut, har du større sjans til å få dem til å trives og spre seg.

DESEMBER-BLOMSTER: Dette bildet ble tatt i desember 2016. Foto: JOHN RICHMOND

The Garden House

I januar og februar er hagen til The Garden House åpen på fredager, lørdager og søndager. Resten av året er den åpen syv dager i uken.

Blomsterprakten endrer seg med årstidene. Når hagen er åpen er det også mulig å kjøpe lunsj med kortreiste råvarer, eller ha afternoon-tea i huset.

Bygningen er opprinnelig fra begynnelsen av 1800-tallet og har opp igjennom årene vært prestegård og privatbolig for ikke-geistlige. Etter annen verdenskrig ble eiendommen kjøpt av pensjonert Eton-rektor Lionel Fortescue og hans kone Katharine. Det var dette paret som startetf arbeidet med å gjøre hagen til en av Englands vakreste, samtidig som de begynte å selge avleggere og løker.

Etter at de gikk bort på 1980-tallet er eiendommen drevet videre av en veldedig stiftelse i ekteparets ånd.

JANUAR-BLOMSTER: Dette bildet ble tatt i januar 2015. Foto: The Garden House

Slik reiser du dit

The Garden House ligger i Dartmoor, Devon. Det er omtrent tre og en halv times kjøretur fra Gatwick flyplass. Hvis du kombinerer turen med å besøke Bath, som blant annet er kjent fra Jane Austens bøker, så er det omtrent to timer å kjøre derfra.

Nærmeste jernbanestasjon er Plymouth. Tog fra London til Plymouth tar litt over tre timer, og taxi den siste biten fra Plymouth tar 25 minutter. Adressen er The Garden House, Buckland Monachorum, Yelverton, Devon. PL20 7LQ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder