FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Møt kabinbesetningen der alle er i slekt

Av Gjermund Glesnes22.08.12 09:56 | Oppdatert: 22.08.12 14:36

Del saken på:

OSLO-LONGYEARBYEN (VG) Det er ikke hverdagskost at kabinbesetningen samtidig er på en slags familietur.

LN-RRE «Knut Viking» er akkurat tømt og ryddet, SK4414 er fremme, besetningen tar trillekoffertene og går ned flytrappen. Det meste er egentlig som det pleier når en SAS-maskin har landet og mannskapet skal byttes.

Men én ting er uvanlig.

For de fire i kabinbesetningen er turen på én måte så vidt startet. Nå skal de ha en ettermiddag sammen på Svalbard, som familie.

Applaus i luften

De 177 passasjerene i Boeing-flyet har nemlig vært i den reneste familiebedriften: Purser Mette Øiestad og hennes søster Anne Røli på forreste trillevogn gjennom midtgangen, deres to barn Martin Øiestad og Sanne Røli på den bakerste.

Et «sammentreff» som krevde en god del fiksing hos folkene som setter opp timelister.

Bortsett fra en familiepresentasjon i luften, etterfulgt av applaus, har passasjerene ikke merket noe spesielt.

- Vi er familie. Og jeg er sjefen, sa purser Mette da besetningen møttes i crewrommet på Gardermoen.

- Det er viktig hvis noe skjer underveis, la hun til.

Men bak kulissene har det vist seg at blod er tykkere enn ansettelsesforhold.

Også far

Som da mor Anne tråklet skjørtet til datter Sanne etter at hun hadde hastet gjennom midtgangen før avgang - litt for fort og litt for nær et armlene.

Eller da Mette, underveis til mellomlanding i Tromsø, kom til bakrommet på «Knut Viking» med matpakke til Martin slik at han endelig fikk i seg «ordentlig» mat på jobben.

- Vanligvis tar jeg bare nøtter, potetgull og sånt, sa han til følgende reaksjon fra kusine Sanne:

- Gutter altså!

Det hører med til historien at også Mette og Annes far, Rolf Arne Christiansen, jobbet i SAS, fra 1951 til han gikk av med pensjon i 1992.

Nå er døtrene hans fast ansatte i heltidsstilling. Martin og Sanne er ansatt i selskapets såkalte «ressurspool», en 40 prosents stilling som innebærer at de jobber hver åttende helg og fire uker om sommeren. Sanne begynner i full jobb som lærer ved skolestart, mens Martin har piloteksamen fra USA og kun mangler noen timer i Norge før han er ferdig utdannet.