Er dette Gran Canarias fredeligste turiststed?

PUERTO DE MOGÁN (VG) Her kan du sole deg i sand som er hentet inn fra Sahara.

Av Vibeke Montero (tekst og foto)

Lengst sørvest på Gran Canaria ligger vesle Puerto de Mogán. Kall det gjerne turismens siste utpost. Byen er opprinnelig en gammel fiskelandsby, og er så skinnende hvitmalt og blomsteroverstrødd at vi tyr til klisjeene og kaller det en perle.

Gjennom landsbyen renner det små kanaler som danner en langt frodigere ramme enn det vi er vant med fra Gran Canaria.

- Den aller største overraskelsen er at stranden her er så flott, sier svenske Catarina.

Hun og mannen har tidligere feriert på Playa del Inglés, men nå som de reiser med tre små barn har de søkt seg til roligere forhold.

- Vi hadde aldri hørt om Puerto de Mogán. Men her er det virkelig barnevennlig! Vi har beveget oss rundt med tvillingvognen uten problemer og stranden er en av de lekreste jeg har sett her på øya, forteller trebarnsmoren.

Mens flere av Gran Canarias strender har askegrå, vulkansk sand, er den gylne sanden i Puerto de Mogán fraktet inn fra Sahara. Allikevel er det den lokale pulsen som mer enn noe annet skiller Puerto de Mogán fra de andre turiststedene lenger øst. Den insisterer på å ikke la seg overdøve av turismen. Fiskerne drar ut med garnene hver natt, og i båtbyggerverftet hamres og beises det.

Liten landsby, store drømmer

På det populære fredagsmarkedet møter vi tyske Rieke Berg. Hun selger håndlagde smykker av kubein.

- Råmaterialet får jeg av den lokale slakteren. Jeg ser på det som mitt lille bidrag for å verne om elefantbestanden, smiler hun.

Hver fredag rigger hun til smykkeboden sin blant de andre markedsbodene, der gjengangsprodukter som skinnbelter, vesker og t-skjorter er til salgs. Men Riekes drøm er å kjøpe seg en rustikk gård utenfor Mogán, ha et par esler gående løs, og - nå drister jeg meg til å strekke meg etter stjernene, nesten hvisker hun, men drømmen er å se smykkene mine på Naomi Campbell!

Fyrtårnpils

Om du shopper eller ikke på Mogáns marked er uvesentlig. Markedsløypen danner nemlig en flott liten sightseeingrunde gjennom den vesle byen.

Fra strandpromenaden til yachthavnen der dyplilla bougainvilla gjør det ytterst pittoresk. Så må du gjennom båtbyggerverftet hvor du kan ta deg en pause side om side med de lokale båtbyggerne i en provisorisk kafécampingvogn. Til slutt kulminerer markedet ytterst på moloen der fyrtårnkafeen El Faro lokker med iskrem for de minste, og kanskje en velfortjent cerveza for de voksne. Lekrere kafébeliggenhet skal man lete lenge etter.

GELATOHIMMELEN: Italienske Barbara har tatt med seg iskremkunnskapene fra Milano. Ikke rart Gelatomania er ungenes favorittkafé! Foto: Vibeke Montero


Iskremsti

Det er i ferd med å bli lunsjtid. Nede på stranden er alle solsengene så godt som okkuperte, men trengselen som vi kjenner fra andre Kanari-strender uteblir.

Barnefamiliene dropper solsengkomforten og rigger seg heller til lengst nede i strandkanten. Så får vi øye på den. Iskremstien. For midt på strandpromenaden ligger Gelatomania, og de har et evig renn av iskremsultne strandbarn. Så mange faktisk, at det har dannet seg en sti i sanden. Vi må selvsagt prøvesmake. Og Gelatomania lever opp til navnet sitt. De italienske eierne lager isen på bakrommet, og den er minst like god som noen iskrem vi har smakt i Italia!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder