NYTER FERIELIVET: Nordmenn sparer ikke når det gjelder å kose seg på reisemålet. Foto:Mona Langset,VG

Undersøkelse: Nordmenn er storforbrukere i ferien

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder å bruke penger i ferien. Én av tre bruker i tillegg mer enn planlagt.

Hvis vi nordmenn likevel vil spare litt på feriebudsjettet. gjør vi det med billige flybilletter. Men på reisemålet skal vi kose oss. Mat og drikke er vi ikke villige til å spare så mye på. Ikke på sightseeing og opplevelser, heller.

Ferien må ha innhold, viser en undersøkelse som det danske analysebyrået Epinion har gjort på vegne av reisesøkesiden Momondo. Analysen tar for seg reisevaner i 11 europeiske land pluss USA. I hvert av landene er rundt 1000 personer i alderen 18 til 65 år intervjuet.

Må skje noe

OPPLEVELSER: Vi bruker gjerne penger mens vi er på ferie. Sparer ikke på opplevelsene. Kanopadling på elven Cetina i Kroatia. Foto:Mona Langset,VG

På spørsmålet om hva man kan være villig til å spare inn på, svarer bare 17 prosent av de norske at de kan tenke seg å bruke mindre penger på sightseeing og opplevelser.

Nordmenn vil også spise godt. Bare 13 prosent er villige til å spare inn på matbudsjettet.

Men vi vil gjerne fly billig. Flybilletter er nemlig den utgiften flest nordmenn er villige til å spare inn på. Det oppgir 48 prosent, altså nesten halvparten av oss.

Der er nordmennene i en særstilling. Ikke noen andre nasjoner i undersøkelsen er like opptatt av billige flybilletter som oss.

Fly et nødvendig onde

- Det er helt i tråd med hva vi har registrert. Nordmenn ser på flyreiser som et nødvendig onde, og kvier seg ikke for å reise billigst mulig. Det spiller liten rolle om det er et pålitelig eller et etisk flyselskap. Transport er transport, sier direktør for Reise Utland i Virke, Rolf Forsdahl.

- At vi foretrekker å bruke penger på mat, drikke og opplevelser, er også helt i tråd med våre erfaringer. Det er det du får ut av ferien som betyr noe, sier Rolf Forsdahl.

Han legger til at noen av oss også er litt knipne på hotellrommet, og heller bruker penger utenfor hotellet, enn på å bo fint.

- Rommet skal være rent og ordentlig, men ut over det er det ikke så farlig. Vi skal bare sove der, sier han.

31 prosent av nordmennene i undersøkelsen at de kan tenke seg å spare inn på hotellrommet hvis de skal bruke mindre penger på ferien.

Bruker mye penger

Men uansett hva vi er villige til å spare inn på, er det ingen andre som bruker i nærheten av så mye penger som nordmenn i ferien.

I tillegg er det nordmenn – ved siden av spanjoler – som har størst tendens til å bruke mer enn planlagt. Det gjelder for 35 prosent av oss.

- Vi er nok vant til å ha god råd når vi er ute på tur, men det ser også ut som mange har opplevd den sure svie etter å ha brukt mer enn planlagt, sier Momondos markedssjef i Norge, Camilla Moe Bogen.

Deltakerne i undersøkelsen har fått spørsmål om hvor mye penger de planlegger å bruke på ferien totalt i sommer. Hvis en familieforsørger har svart, er det sannsynlig at summen gjelder for hva vedkommende betaler for hele familien.

En tredjedel av de spurte nordmennene har barn.

FLYR BILLIG: Hvis vi skal spare på noe i ferien, må det være flybillettene. Foto:Jan Ovind,VG

* Det vanligste blant nordmennene er å bruke mellom 16.000 og 40.000 kroner på sommerferien, ifølge denne undersøkelsen. Det oppgir 32 prosent at de vil gjøre i år.

* Bare 8 prosent av nordmennene sier at de vil bruke under 4000 kroner på årets sommerferie.

I de fleste andre landene oppgir rundt 15 prosent at de vil bruke så lite. I Danmark, Finland og USA har over 20 prosent et så lavt feriebudsjett.

* 10 prosent av nordmennene sier at de kommer til å bruke så mye som mellom 40.000 og 80.000 kroner. Ikke i noen andre land vil så mange bruke så mye penger i sommerferien.

Hos de fleste andre oppgir bare to eller tre prosent at de har et så stort feriebudsjett.

I Danmark, Finland, Italia og Storbritannia planlegger de fleste å bruke mellom 4000 og 8000 kroner på årets sommerferie.

I Sverige, Tyskland, Nederland, Spania, Frankrike, Russland og USA tror de fleste at de vil bruke mellom 8000 og 16.000 kroner på årets sommerferie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder