FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hjem til jul: Ikke ta med kniv til fenalåret i håndbagasjen

Av Dag Fonbæk 17.12.14 14:35 | Oppdatert: 17.12.14 14:58

  Del saken på:

  GARDERMOEN (VG) - Send julegavene som innsjekket bagasje, og pakk dem godt inn. Da får du julegavene trygt fram.

  Slik unngår du at julegaven blir pakket opp på flyplassen: Send dem i kofferten

  Fredag blir julestrias travleste dag på Oslo Lufthavn, med anslagsvis 75.000 passasjerer gjennom slusene – alle med ekstra mye julebagasje.

  - Med ekstra mye julebagasje, er det mange som i vanvare putter «ulovlige» ting i håndbagasjen. Ingen av våre vektere har lyst til å åpne folks julegaver, så vær nøye når du pakker, oppfordrer medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

  Skarpe gjenstander

  Det gjelder ikke andre regler i sikkerhetskontrollen selv om det snart er jul.

  Erfaring fra tidligere år viser at mange julereisende putter gaver i håndbagasjen – pent innpakket – gaver som ikke passerer røntgenmaskinene og vekternes kritiske blikk.

  - Fenalår med kniv er klassikeren, forteller Westher Andersen.

  «Julepakker» med kremer, oljer og andre velværesaker, er en annen gjenganger som folk ofte har i håndbagasjen når de skal fly hjem til jul. Ikke sjelden er det skarpe gjenstander som sakser og neglfiler i disse også.

  - Pakk gavene i innsjekket bagasje, så er du trygg, gjentar OSL-talsmannen.

  Mat-gaver

  - Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men noen julekaker inneholder krem og regnes som «flytende væske».

  Parfyme, alkohol og kremer er andre populære gaver med flytende innhold, og er ikke tillatt i håndbagasjen i mengder over 100 ml.

  Da må alt pakkes om – og det tar tid. I tillegg gir det den reisende en dårlig førjulsopplevelse.

  - Beregn god tid

  Nå i dagene før jul er det fullt trøkk av passasjerer gjennom sikkerhetskontrollen på de største flyplassene våre. Antall reisende øker hver dag fram mot fredag – som blir toppdagen.

  Spesielt mellom klokken 06 og 10 samt 15 og 18 er det mange som reiser, derfor kan det være lurt å beregne litt ekstra tid nå innunder jul.

  - Vær ute i god tid, oppfordrer Westher Andersen.

  - Feilpakket bagasje som må stanses eller pakkes om, ødelegger flyten i sikkerhetskontrollen og gir forsinkelser. Det må vi prøve å unngå, derfor ber vi folk være ekstra nøye med å pakke skikkelig, sier Per Viggo Andersen, fagleder bagasje ved Oslo Lufthavn.

  Mye rar pakking

  Han har sett mye rar pakking.

  - Kjøkkenstoler med fire bein som stikker ut. Motorsykkelrammer. Du aner ikke, sier Andersen, som ber folk være nøye med å plassere bagasjetaggen godt synlig når de sjekker inn bagasjen selv og leverer den på båndet.

  På sin ferd gjennom lufthavnen og ut til flyene, scannes bagasjetaggen flere ganger automatisk - så for at kofferten skal finne fram til rette fly, er det viktig at taggen sitter der den skal og er godt synlig.

  - Løse remmer som faller av og emballasje som løsner, kan fort lamme det avanserte bagasjesystemet. Får vi en stopp i bagasjeanlegget, må i verste fall flyet vente, forklarer Per Viggo Andersen.

  - Ta ansvar

  Han ber alle ta ansvar for å sikre god flyt i juletrafikken.

  Når mange reisende har med seg ekstra mye julebagasje, kan det bli en utfordring. Også sikkerhetskontrollen kan bli en flaskehals. Derfor:

  * Ta av vinterjakken, belter og sko før du kommer til «pipeporten».

  * Legg fram alle elektroniske gjenstander og beholdere med væske, slik at de kan gjennomlyses.

  * Flytende væske skal være i beholdere på 100 ml. eller mindre og disse skal ligge i en gjennomsiktig plastpose.

  Eksterne lenker