SOL: I Puerto de Mogan skinner solen mens det kan være overskyet i Las Palmas. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Store VÆRiasjoner på Gran Canaria

På nordmenns favorittferieøy kan det være mange værtyper samtidig. Gran Canaria har ofte bedre vær i sør enn i nord om vinteren, og stor forskjell på temperaturen fra sjø til fjell.

For noen år siden var VG reise på tur med et stort termometer og fotograferte Leocricia med ullhatt i nord, våtdrakt-kledde Juan på surfestranden i øst, og en badende familie fra Stavanger på stranden i sørvest. Temperaturen varierte fra 16 til 32 grader på disse stedene.

Nå henter vi frem igjen bildene og værdataene fra den gangen. For værforskjellene er like aktuelle i dag. Gran Canaria kan ha mange værtyper på samme tid. Statistisk er det flere soltimer i sør enn i nord, og høyere temperatur ved sjøen enn på fjellet.

Ble deg igjennom bildene under:

– Det er de stabile passatvindene fra nordøst som sørger for det gode klimaet på Kanariøyene. De høye fjellene gjør at eventuelle skyer bremses opp på nordøstsiden av øya, samtidig som det kan være nærmest skyfritt med le for vinden i sørvest, forklarte Irene Sanz Zoydo, da vi laget denne reportasjen i 2010.

Hun var leder for AEMET, det spanske meteorologiske instituttet på Gran Canaria.

METEOROLOG: Ifølge Leder for det spanske meteorologiske institutt på Gran Canaria, Irene Sanz Zoydo, er den faktiske temperaturforskjellen større mellom de ulike nivåene over havet, enn mellom nord og sør på øya. Foto: Bård Ove Myhr Foto: Bård Ove Myhr

Varmere i sør

Skyene i nord gjør at temperaturen føles høyere på sørsiden av øya, selv om målestasjonene – som står i skyggen – viser at det faktisk ikke er så stor forskjell på den offisielle lufttemperaturen i nord og sør.

Men vi målte temperaturen der folk ferdes: I den regntunge landsbyen San Mateo på 800 meters høyde nord på øya, i den skyggefulle handlegaten i Las Palmas, og på de solrike strendene på sørsiden. Vår høyst uoffisielle måling en vinterdag i januar viste variasjoner fra 16 til 32 grader.

VARMT: Gunn Irene Nicolaisen fra Stavanger, med sønnene Tommy og Raymon, koser seg i varmen på Amadoresstranden, samtidig som det er 16 grader i nord. Foto: Bård Ove Myhr

Og det er ikke tilfeldig. På denne dagen, som ofte ellers, skinte solen på strendene i sør, mens det hang skyer over den nordlige delen av øya.

I januar og februar er det i gjennomsnitt fire soltimer per dag i Las Palmas by i nord. Samtidig er det i gjennomsnitt syv soltimer per dag i Maspalomas, lengst sør.

Vi traff en familie fra Stavanger på Amadores-stranden i sør denne dagewn. De var på ferie akkurat der, nettopp fordi det ligger inne for sonen med best vær.

Når vi kontakter dem igjen nå, kan farmor Gunn Irene Nicolaisen fortelle at siden sistn har hun og sønnene med famlier kjøpt to leiligheter i Puerto Rico, like ved.

– Der koser vi oss hele vinteren med barn, barnebarn og svigerbarn, sier hun nå.

KANARIER: Juan Fernando Suárez Díaz har vokst opp på Gran Canaria, og vet at været er best i sør. Foto: Mona Langset/VG

Skyer i nord

Juan Fernando Suárez Díaz, som vi traff på Reiselivsmessen i Oslo før vi dro til Gran Canaria med gradestokken, er født og oppvokst på Gran Canaria.

– Grovt sett går værskillet her, sa han, og tegnet en strekk tvers over kartet, omtrent midt på øya.

Temperaturen og værforholdene er jevnt over best i sør. Det samme gjelder på Tenerife, som også har høye fjell. Men det er hans eget hjemsted, Gran Canaria, Suárez Díaz kjenner best. Han utdyper:

– Den varmeste sonen i sør er også delt i to. I øst er det åpent landskap, hvor vindene fra Afrika får godt tak. Her blåser det mye, og vi har en av verdens beste strender for windsurfing i Pozo Izquierdo sier han.

Samtidig ligger landsbyene vest for Mapalomas i le for denne vinden. Derfor føles det varmere i for eksempel Puerto Rico og Arguineguin.

Godt klima likevel

Men til tross for ulike fordeling av sol og skyer i nord og sør, merker du de største temperaturforskjellene når du beveger deg i ulike høyder over havet.

– Gran Canaria har fire klimasoner på ulike høyder over havet. Temperaturen kan variere med 20 grader fra havnivå til fjelltoppene på nesten 2000 meters høyde, sier Irene Sanz Zoydo hos AEMET.

BRA VÆR: Las Palmas har også godt klima, selv om byen ligger på nordsiden av øya. Foto: Øystein Larsen-Vonstett

Men til tross for innbyrdes forskjeller har øya som helhet et jevnt godt klima. Og det er ganske likt året rundt, med gjennomsnittstemperaturer fra 18 til 25 grader ved kysten.

Faktisk har en undersøkelse ved universitetet i Siracusa, USA, vist at Las Palmas de GC i nord, er en av de byene i verdens som har best klima, enda den ligger på den kjøligste delen av øya.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder