FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Eventyr i høyden

Av Anne Bergseng03.10.13 10:30

Del saken på:

HEMSEDAL (VG) På fjellgården øverst i Grøndalen blomstrer nasjonalromantikken om kapp med prestekrager og blåklokker.

Her er aktiviteter i fjellet i høstferien

Høstfargene har akkurat begynt å male naturen i gylne toner, og på de høyeste fjelltoppene ligger snøen melishvit. Det er høst i fjellet, men ennå ikke for sent for fine dager som kan nytes i gresset, eller med en fottur i høyden.

Harahorn ligger på 1100 meter, og består av 17 hus og hytter, tuftet på lokal byggeskikk og historie. Noen av dem er «ekte» Hallingstuer fra slutten av 1800-tallet, med sjarm og historie i hver en tømmerflis.
Gjestgiver på gården, Karin Follesø (44), fra Hemsedal forteller at gårdshotellet ble bygget i 1991 som en protest mot mursteinhotellene andre steder i fjellheimen.

- Målet er at dette skal være et sted hvor folk kan falle til ro og finne inspirasjon, sier Karin, mens hun guider oss fra
hus til hus.

Ny kokk på Harahorn


Harahorn er et av elleve hoteller i konseptet «Det virkelig gode liv», som eies av reder og investor Knut Kloster jr.
Ideen bak de særegne stedene er at det er en sammenheng mellom omgivelsene rundt oss og tankene vi tenker.

Nettverket omfatter også Grefsenkollen restaurant og Kulinarisk Akademi i Oslo. Mat er selvsagt en viktig del av det gode liv.

I august tok Jørgen Kolderup (32) over som kjøkkensjef på Harahorn. Han har erfaring fra topprestauranter i Oslo og fra Fossheim Hotell i Hemsedal. 15.oktober gir han ut sin andre kokebok «Festmat», og han har mange ideer for å utvikle menyen på fjellgården.

Kortreist mat er blitt et kvalitetsstempel, og i Hemsedal kan den naturglade kokken boltre seg i soppskogen, på multemyra og med ørretfiske i fjellvannene.

- Jeg vil at folk skal få en smak av fjell og skogbunn når de spiser her, sier Jørgen.

Vi er med ham på soppsanking ved Karisetberget, hvor han vet det gjemmer seg godsaker i de østvendte skoghellingene.
Etter få minutter er fangsten sikret.


- Da blir det piggsopp til middag i kveld, sier han fornøyd, og tar også med litt mose og skogsyre til garnityr.
Jørgen synes det er givende å kombinere kokkeliv med friluftsliv, og at han får mer ut av dagene her enn som kokk i hovedstaden.

- Så er jeg også over gjennomsnittet interessert i å stå på ski og være ute, forteller han.

Sammen med Kulinarisk Akademi har han planer om å arrangere helgekurs med mat og drikke som tema.
Harahorn arrangerer ofte bryllup, og har et eget kapell oppe i lia, slik at både vielse og selskap kan holdes på samme sted.
Vinterbryllup er like populært som sommerbryllup, og det hender at brudeparene finner på kreative ankomster til vielsen.

- En brudgom kom på telemarkski ned fjellsiden og rett inn i kapellet, forteller gjestgiver Karen.

Mye å gjøre året rundt


Det er ikke vanskelig å aktivisere bryllupsgjestene gjennom en helg her. Hemsedal har - som så mange andre steder som er mest kjent for ski og vinter - mye annet å by på av aktiviteter.

Bygda har nærmere 700. 000 gjestedøgn i året. Rundt 80 prosent av de besøkende kommer mens snøen ligger.
Nå satser bygda på å trekke til seg flere besøkende også utenfor skisesongen, ved å tilby en rekke aktiviteter både høyt og lavt.

En utflukt til en av bygdas mer enn 30 levende støler er en av mulighetene. Blant dem er Ulsåkstølen, som ligger på Lykkja innunder Skogshorn - 1728 meter over havet.
Her har «Big Mama» det bokstavelig talt som kua i enga der hun tusler rundt sammen med de ti andre kuene. De får godt stell av budeie Anne Ulsaker Bækken (67).

Hun holder på skikken med å flytte både dyr og folk til fjells fra vår til høst, for å nyte av den frodige naturen og sørge for produksjon av både melk, smør, ost og rømme.


Anne har i mange år tatt i mot besøkende som vil være med på stell av dyr, ysting og baking.

- Ideen er at vi skal drive på tradisjonelt vis, slik at folk kan få en følelse av hvordan det var på stølene i gamle dager, sier hun.
Hun har på seg en rutete hverdagsstakk med småblomstrete hvit bluse, og hopper sprettent over gjerdet og inn til kuene for å godsnakke med dem.

På stølen er det også høner, kaniner, katter, geiter og griser, som besøkende kan hilse på og klappe.

Aktiviteter høyt og lavt


På de store skistedene landet rundt er du ikke avhengig av snø for å ha det gøy. De tilbyr en rekke aktiviteter også i høstferien. Skibygda Hemsedal er et typisk eksempel. Besøkende her kan velge i et bredt spekter av gjøremål som ikke har noe med ski og snø å gjøre.

- Det er ikke godt nok kjent hva Hemsedal har å tilby i sommer- og høstsesongen, sier turistsjef i Hemsedal, Marianne Bjerkem Grodås.

Det samme gjelder Trysil, Geilo, Beitostølen, Hafjell, Voss og andre lignende skisteder. Nå satser de på flere gjester gjennom hele året, ved å lokke med en rekke muligheter både høyt og lavt også utenfor skisesongen.

Her er ti aktiviteter i Hemsedal i høstferien:

* Hjortesafari: Hos Hemsedal Hjort i Grøndalen har de rundt 150 vakre og vennlige hjort som du kan være med og mate og klappe. Det er også mulig å kjøpe hjortekjøtt.

* Elvesnorkling: Med våtdrakt, redningsvest, dykkermaske og snorkel kan man gli nedover strykene i Hemsila sammen med ørreten. En lokalkjent guide loser deg trygt nedover elven.


* Klatring: Hemsedal fjellsport tilbyr klatre- og friluftsaktiviteter. Via Ferrata-ruten har guider som tar deg trygt opp bratte fjellsider på en klatrerute til Røggjin. Via Ferrata betyr «jernvei» på italiensk og er klatreruter som går på installasjoner i bratt eller vertikalt terreng.

* Sykling: Hemsedal har 21 sykkelruter med totalt 225 km med løyper som er godt skiltet. I tillegg finnes det en lang utforløype med forskjellige vanskelighetsgrader i Hemsedal Bikepark og en sykkelteknikkbane i Hemsedal Skisenter.

* Ridning: Hemsedals natur innbyr til rideturer for både barn og voksne.

* Stølsbesøk: Hemsedal har mer enn 30 levende støler. På Ulsåkstølen kan man oppleve det ekte stølslivet hos budeie Anne Ulsaker Bækken. Åpent hver dag i høstferien fra 11-18.


* Golf: Golf Hemsedal er en 9-hullsbane som ligger på begge sider av Grøndøla. I tillegg har man 18-hullsbanen Hemsedal Golf Alpin.

* Gocart:Fuglehaugen Carting kan man prøve gocart på en spennende utendørsbane

* Jakt: For å jakte i Hemsedal må man ta kontakt med grunneiere som leier ut jaktterreng for småvilt.

* Fotturer: Til sammen har Hemsedal 41 skiltede fjellturer fordelt på 210 km. Turstiene er gradert og passer for nybegynnere og fjellvante.

Her er fem andre hoteller og fjellstuer i høyden:
Preikestolen Fjellstue, Ryfylkeheiane.
Ilsetra, på toppen av hafjell.
Haukeliseter fjellstue, Edland på hardangervidda.
Hindsæter fjellhotell, Valdresflya.
Venabu fjellhotell, Tynset.