Her er ti forslag til deg som har ferie til gode

POPULÆR: Eiffeltårnet i Paris - en av byens mest populære turiststeder. Foto: Jørgen Braastad / VG Foto:Jørgen Braastad,VG

Professor om norske ferievaner: - Å gå på flyet til Paris er nesten like vanlig som å ta trikken til Grefsen

Med hyppige flyavganger, rimelige priser og et bredt tilbud
av direkteflyginger ut i verden, velger stadig flere nordmenn å reise på ferie gjennom hele året, mener professor Arvid Viken.

  • Hege Lyngved Odinsen

Professoren ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø mener trenden ble forsterket med Norwegians inntreden på markedet.

– Trenden er at nordmenn reiser på ferie gjennom hele året. Et bredt tilbud av rimelige flybilletter som tar oss ut i Europa på få timer, har gjort at nordmenn reiser på ferie gjennom hele året, sier professor Viken – som til daglig jobber med turisme.

Det er ikke nødvendigvis ferie over flere uker han snakker om. – Vi blir stadig mer reisevante og kommer oss ut i verden på kort tid. Da trenger ikke oppholdet å vare så lenge, kanskje fire-fem dager inkludert helg, sier Viken.

– Å gå på flyet til Paris har nesten blitt like vanlig som å ta trikken til Grefsen, legger han til, og sier at han på sine reiser stort sett observerer smekkfulle fly.

– Når det stadig blir flere flyruter – og disse flyene er fulle – da må det jo bety at vår reiselyst er økende, sier professoren til VG.

INFORMASJONSSJEF: Elisabeth Larsen-Vonstett Foto:,

Høstsolhungrige nordmenn

Flere reiseselskaper, og SAS og Norwegian ifølge NRK, melder om at de har vesentlig høyere belegg på sine fly til varmere strøk i høst. Årsaken tillegges det dårlige sommerværet.

– Vi har ekstremt stor pågang av reiselystne i år og har solgt ut ni av ti reiser i høstferien allerede, sier informasjonssjef i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, til VG.

– I fjor opplevde vi at nordmenn brukte opp mye av ferien i den tradisjonelle skolesommerferien og mye av årsaken til det var det fantastiske sommerværet vi hadde. Nå ser vi at solhungrige nordmenn har spart ferie til å ta utover høsten, i stedet for å bruke fire uker på hytta i regn, sier Larsen-Vonstett.

Også hun mener at nordmenn i større grad velger å reise hele året rundt – i alle fall sammenlignet med hva vi gjorde for 10–15 år tilbake.

– Reiser mer

– Et mer fleksibelt arbeidsliv gjør at folk kan jobbe mer intenst i noen perioder og så ta seg mer fri i andre perioder. Dermed får de også tid til å reise mer, mener hun.

Den dårlige sommeren får skylda for at det er langt mellom lavpristilbudene hos charterselskapene.

– Prisene følger etterspørselen, det er en enkel mekanisme. Skal du reise til varmere strøk kan det bli vanskelig å finne billige reiser i år, sier Larsen-Vonstett.

LES OGSÅ:Dette gjør du om uhellene er ute i ferien

– Flere enn vanlig

Hos Finn Reise sier Terje Berge at det er mange nordmenn som prøver å få tak i solreiser nå.

– Det er flere enn vanlig som skal på ferie i høst, enten på grunn av at de ikke fikk plass i sommer eller at de syntes det ble for dyrt, sier han til VG.

Ifølge Berge er det fortsatt gode muligheter for å få seg til rimelig høsttur som ikke koster altfor mye.

– Det er størst muligheter til Hellas, etterfulgt av Tyrkia, og Spania. En ukes tur med spesifisert hotell starter på 1595,- per person, sier Berge til VG.

10 tips til deg som har ferie til gode:

** Finn din favoritt blant favorittene – sjekk ut de ti reisemålene i Norge som er kåret til de beste av Tripadvisors brukere!

DEN NORSKE FJELLHEIMEN: Hemsedal og Harahorn-området har mye vakkert å by på. FOTO: KARIN BEATE NØSTERUD/VG Foto:Karin Beate Nøsterud,VG

** Vandring i den norske fjellheimen: Pakk fjellskoene og nyt roen blant fjell og vann. Gå på egen hånd eller dra på en gruppetur, det finnes uendelige muligheter i langstrakte Norge. Et godt utgangspunkt for planlegging er DNTs hjemmesider.

** Storbyferie: Høsten er ypperlig for langhelger i storbyer: Hva med å være skipper på egen båt i København eller besøke en av de mange deilige spisestedene i Kongens by? Vil du ha varme og brostein når du tripper rundt på storbyferie, kan Lisboa, Barcelona og Roma anbefales utover høsten. Paris byr på masse god mat og er romantisk selv om det regner, og London leverer blant annet fotball, fashion og musikaler toppklasse for reiseglade nordmenn.

** Solferie: Lengter du etter solen – og kan reise nå – er det flere billige muligheter: Ving lokker f. eks med en uke til Palma – kun fly – for 395,- Er du i Bodø kan du reise med Star Tour til Antalya for 998,- med uspesifisert hotell i åtte dager. Sjekk oppdaterte priser på charterselskapene og flyselskapenes egne hjemmesider.

** Ta med barna og dra på gårdsferie i høstferien.

VINTER OG NORDLYS: Hurtigruten MS Midnatsol på vei nordover i nordlyset. Foto: Gøran Bohlin/VG Foto:Gøran Bohlin,VG

** Hurtigruten: En gang var Hurtigruten en livsnerve for folket langs kysten. Nå er mange av de lokale heltene byttet ut med turister, men naturen rundt er fortsatt like fantastisk. Kanskje kjenner du noen i en fjord du vil gå av og besøke? Da kan du bare ta båten videre neste dag. Det arrangeres også flere utflukter fra båtene, og maten om bord skal ha et lokalt tilsnitt.

** Flere av Norges fornøyelsesparker har åpent utover høsten – sjekk ut årets nyheter og åpningstidene, så kan du nyte mange av tilbudene uten de eviglange køene som kan oppstå i sommerferien.

** Test en ny flyrute: Flere langdistanseruter har åpnet ut fra Gardermoen i år, blant annet til Karibia og Miami.

** Trøffeljakt: Jakten på den svarte matdiamanten trøffel er spennende og ikke minst velsmakende, og du trenger ikke dra så langt for å få tak i godsakene heller. Et av stedene hvor de finner den eksklusive soppen er på øya Gotland i Sverige.

** Spa og velvære: Vil du unne deg velvære og spa kan det lønne seg å reise utenlands. Budapest er kjent for sine flotte velvære- og bassenganlegg, samtidig som landet er et forholdsvis billig land å feriere i. Også i Polen kan du få prisgunstig spa.

KVELDSBAD I BUDAPEST: Budapest har flere badeanlegg hvor du også tilbys spa-behandlinger. Her fra et kveldsbad i Széchenyi. Foto:Ferenc Isza,AFP

Har du egne forslag til hva restferien bør brukes til – del dem i kommentarfeltet!

Les også

Mer om

  1. Reiseliv

Flere artikler

  1. Blogger om høstferiepresset: – Oppfatter at man må forklare seg hvis man blir hjemme

  2. Charterselskapene dropper dumpingprisene i januar

  3. Pluss content

    Smarte tips: Få mer ferie for pengene

  4. Forsikringsselskap: Spania og Tyrkia skiller seg ut: UD: Flere voldtektsmeldinger i sommer

  5. Nordmenn strømmer til Syden - selv om det har vært fint vær i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder