FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lær deg å nyte Provence

Av Arne Rovick02.10.04 15:11 | Oppdatert: 12.05.10 07:23

Del saken på:

MONTFORT-SUR-ARGENS (VG) I Provence henger drueklasene på vinrankene tungt mot bakken sensommers. Det må nytes og læres.

Besøk vingårder og smak deg frem til kunnskap

Stadig flere ønsker å lære mer om vin i ferien, og høsten er høysesong. VG har besøkt en av de mange store vingårdene i Frankrike. I det småkuperte landskapet med steinete jordsmonn og perfekt klima har hver eneste liten landsby sitt vinmerke. Rundt neste sving dukker det opp nye, snorrette og uendelige rekker av vinranker som bærer Frankrikes blå og grønne «gull».

- Her er vi midt i drueklasen for å smake og lære om vin, smatter vinkameratene fornøyd og tester høstens avling på Château de Berne i hjertet av Provence.

Vinklubb
Vennegjengen på syv startet vinklubben «På druen» på Åndalsnes i desember 2002. Etter månedlige møter med festmat, vinsmaking og uhøytidelige vinvurderinger på hjemmebane var tiden moden for å fylle på med ny kunnskap i et av verdens største vinproduserende land.

Med base i den knøttlille landsbyen Montfort-sur-Argens (830 innbyggere) var veien kort til hovedmålet for studieturen i begynnelsen av september: Château de Berne.

Châteauet fra 1750 er oppkalt etter munken Bernard og var inntil for 20 år siden en svært tradisjonell fransk vingård. Da ble den kjøpt opp av engelskmannen Bill Muddyman, som åpnet dørene for publikum. Han har senere servert kunst, kultur og matopplevelse som nye tilbud på vinslottet. Her kan også gjestene få lære om og lage sin egen parfyme.

Men det er først og fremst druene og vinen som lokker turister ut på den franske landsbygda.

- Vi guider besøkende fra hele verden gjennom vårt produksjonsanlegg og gir dem en grundig innføring i hvordan vin fremstilles. Vi arrangerer vinskole og lar gjestene prøvesmake, forteller Sonia Belchi til VG.


Mørke vinkjellere
Hun er nyutdannet vinmaker etter fire år på skolebenken og tar medlemmene i «På druen» med på en dagsreise dypt ned i vinens verden.

- I tillegg til klimaet er det i hovedsak tre faktorer som setter sitt hovedpreg på vinen. Det er jordsmonnet, vinstokkene og vinmesteren, sier Sonia.

Vinmaker Sonia øser av sin kunnskap på turen mellom store ståltanker i produksjonen og inn til de deilig duftende og mørke vinkjellerne med stabler av eikefat. Château de Berne produserer årlig 450000 liter med rosé-, rød- og hvitvin

- Visste dere at rosévinen ligger blandet med skinnet fra druene i maks ti timer for å få den rette fargen? spør vinmakeren.

Mellom vinflasker og kunst i den store butikken på vingården får vinelskerne faglig påfyll og lærer seg å analysere vin.

- Lange legger og dyp farge! En fullvoksen vin med duft av røde frukter. Laaaaang og fyldig smak, kvitrer vinklubben etter sin første lukt og smaksvurdering av châteauets røde 2001-årgang.

Etter vinshopping med priser fjernt fra det norske avgiftsnivået avsluttes besøket på vingården med femretters gourmetmiddag på slottets eget firestjernes hotell L'auberge. Restauranten har tidligere fått stjerne i Guide Michelin.

- En fantastisk opplevelse. Mye lærdom, nydelig vin og mat for en knapp tusenlapp, mener president Karsten Aak i «På druen» og kameratene i vinklubben.

Château de Berne skreddersyr programmet helt etter gjestenes ønsker. På andre vingårder i området er det bare å stikke innom for en prat og et godt vinkjøp. Det gir neste vinflaske en ny dimensjon.

FAKTA VINFERIE

Reise til Provence:
SAS Braatens, Norwegian og Sterling flyr daglig direkte fra Gardermoen til Nice. Knapt tre timers flytur. De billigste billettene finner du på nettet, og det lønner seg å være ute i god tid.

Sesong:
Gården vi besøkte, har ulike arrangementer i hele høst, f.eks. julemarked i november.

Leiebil:
Leiebil er et «must» på vinferie i Provence. Sjekk de ulike selskapene nøye. Her er det tusenlapper å spare. Vi leide hus i Montfort-sur-Argens - halvannen times kjøretur vestover på motorvei A8.

Opplevelser:
Vin, vin og atter vin. På de kommersielle og større vingårdene lønner det seg å avtale besøk på forhånd. På de mindre vingårdene er det bare å svippe innom for en hyggelig vinprat og ikke minst et godt vinkjøp. Mange idylliske småbyer preger store deler av Provence, og de byr alle på gode restauranter. Vær obs på siestaen og at det kan være stengt om ettermiddagen.

Verdt å handle:
Vingården selger god vin fra en femtilapp og oppover. På supermarkedet får du helt grei bordvin for 20 kroner.

Vingårder som driver guiding og skole:
www.chateauberne.com

www.vinsalsace.com

Leie av hus/leilighet:
Velg og vrak i leiligheter og hus i alle priskategorier. Internett er et ypperlig sted for å finne gode tilbud. Jo lenger unna den franske rivieraen du kommer, desto lavere blir prisene både på overnatting, mat og drikke.

www.vacationvalley.com

www.interhome.no

Alt om Frankrike og Provence:
www.provenceweb.fr

www.bestprovence.com

www.frankrike.net