FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

- Kalvåg ligger midt i smørøyet

Av Dag Fonbæk 26.07.09 11:00 | Oppdatert: 11.02.16 13:37

Del saken på:

KALVÅG (VG) Der fiskerne søkte ly for det stormende storhavet, er det nå feriefolket som har funnet hjemmehavn for det gode liv.

Så godt er nemlig livet i Kalvåg at også Innovasjon Norge har ført opp feriesentret Knutholmen blant sine «Håndplukkede», det beste av det beste Norge har å by på.

Her kan du laste ned gratis reiseguider til 80 populære destinasjoner

Det kan komme godt med for en kommune som tapte et hundretall millioner kroner på Terra-skandalen.

For det føles unektelig litt rart, her vi sitter omgitt av 30 graders varme på Knutholmens trebrygge og lar blikket hvile på fritidsbåtene og de velholdte sjøbuene som utgjør Sogn og Fjordanes største gjestehavn, å tenke på at fiskeværet sto til nedfalls for ikke altfor mange år siden.

Men det var før overskuddsmennesket Svein Fosse kom til og tok grep. Den energiske «fikseren» har forvandlet vesle Kalvåg - beliggende mellom Florø og Måløy - til ett av Vest-Norges triveligste feriesentre for både sjel og gane.

Havmat

Ikke minst maten synes å ha magnetisk trekkraft på feriefolket:

Har du spørsmål om Kalvåg? Spør vårt Reisepanel

Knutholmens ramsalte sjømatmeny, ispedd litt villsau, er viden kjent kysten rundt. I bassengene på brygga kan du peke ut din egen fisk. Minutter senere krøller den utvalgte seg i pannen til kjøkkensjef Renate Naustdal. «Fersk fisk» får en litt annen betydning her ute enn i fiskediskene østpå.

- Vi har jo spiskammeret rett utenfor bryggekanten, sier Fosse, som gleder seg over at avkommet Jan Fredrik har tatt kokkeutdanning og forstått at kvalitet lønner seg.

Fiske selv

Som feriegjest i Kalvåg kan du bli med lokale fiskere ut og nappe torsk eller trekke teiner med krabbe og sjøkreps. Å få laget ditt eget havets festbord med råvarer du selv har hentet opp fra havet, er eksotisk så det holder.

- Å gjøre strandhugg på holmer og øyer er også mulig. Det er visst 365 av dem i alt, forteller raftingbåtskipper Svein Langøy og setter oss i land på Hovden, fyrøya der et tysk TV-team gjennom tre skyfrie sommeruker har filmet en «Himmelblå»-variant som garantert vil gi Kalvåg-området turistreklame til tusen.

- Hvor i all verden skal vi finne tåke og storm? Spør TV-teamets scout Mathias. - Her er jo bare godvær...

Har du gode reisetips? Bli med og diskuter!

På himmelen over oss tegner USA-flyene stripemønster.

Forbi oss siger velholdte M/S Atløy fra 1931, som i pensjonisttilværelsen går i chartertrafikk med Florø som hjemmehavn.

Vi runder Batalden og skimter det kløyvde Kinn-fjellmassivet gjennom varmedisen i sør.

Det var nettopp her rundt Kalvåg at Nicolai Astrup fikk sitt aller første snev av nasjonalromantisk inspirasjon, før familien flyttet til Jølster lenger sør i fylket.

Hornelen

Malerisk er det i hvert fall her ute, naturen dessuten mye mer mangfoldig enn i andre kystlandskap vi kjenner til.

Få kilometer unna den steile kystklippen Hornelen (860 meter rett opp fra sjøen), som bl.a. inspirerte dikteren Jakob Sande, finner du noen av landets flotteste badestrender med hvit, finkornet sand og opptil 20 graders vann sensommers.

- Nettopp variasjonene i naturen her ute er noe mange besøkende lar seg imponere av, bekrefter Kalvågs «turistsjef» Hildegard Nygård.

350 innbyggere

Dessuten er Kalvåg er et gjestfritt sted. Flesteparten av fiskeværets 350 sjeler er på en eller annen måte involvert i turismen på stedet, de fleste ved å leie ut husvære og sjøboder til besøkende, andre som drivere av kafeer og gallerier.

Blant dem som har gjort Kalvåg til kulturelt samlingspunkt er ullkunstneren Karin Flatøy Svarstad, opprinnelig fra Sunnmøre, som stiller ut sine fabelaktig flotte villsau-ullprodukter i Galleri Frøya. Herfra arrangerer hun også det årlige Sommerakademiet med et vell av kunst- og kulturaktiviteter som har gitt kystsamfunnet Kalvåg enda et støtt bein å stå på.

- Jo da, det går bra her oppe, medgir Svein Fosse. For mens resten av Vestlandet jamrer over finanskrise-sommer og sviktende turistbesøk, suser humla i Kalvåg.

Stedet for det gode liv.