FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Burde holdt flyet tilbake

Av Tiril Amundsen Skarstein03.06.05 14:20

Del saken på:

(VG Nett) 12-åringen som lurte seg med et fly til Haugesund, var bare oppført som Aleksander på passasjerlista. Et brudd på luftfartsloven, mener luftfartstilsynet.

En 12 år gammel gutt lurte mandag våre to største flyselskaper, da han klarte å snike seg med på to fly uten billett.

Først fløy syvendeklassingen fra Bergen til Oslo med Norwegian, deretter lurte han seg med på SAS Braathens flygning til Haugesund.

- Vi antar at han har klart å snike seg gjennom innsjekkingen uten at vårt personell la merke til det, forteller informasjonssjef i SAS Braathens, Siv Meisingseth.

- Brudd på luftfartsloven

SAS Braathens rute SK 324 til Haugesund hadde en passasjerliste med 93 navn. Da personalet gjorde en opptelling kom de til 94.

- Likevel gjennomførte dere flygningen?

- Det hender at systemet med elektroniske billetter svikter, det kan føre til at passasjerlista ikke stemmer med antallet passasjerer. Det var nok det man antok at hadde skjedd. Vi delte ut lapper som alle skrev navnet sitt på, samlet dem inn og opprettet deretter en ny passasjerliste, forteller Meisingseth.

På den nye passasjerlista sto det 94 navn. Ett av dem var Aleksander. At det bare var oppført et fornavn skapte mistanke, og SAS Braathens bestemte at dette skulle sjekkes opp etter landing i Haugesund.

Luftfartsloven krever at en fører fullstendige passasjerlister, slik at en ved en ulykke kan finne ut hvem som var med flyet.

- Navnene må gjøre det mulig å identifisere passasjerene. Bare et fornavn vil være et brudd på regelverket, og det er bekymringsfullt, informerer underdirektør i flyoperativ seksjon i Luftfartstilsynet, Gudmund Taraldsen.

- I dette konkretet tilfellet burdet flyet vært holdt tilbake til en fikk fullstendige opplysninger om passasjeren, utdyper han.

- Alvorlig

- Det er veldig beklagelig at gutten kunne snike seg med. Vi tar dette veldig alvorlig. Det skal selvfølgelig ikke skje, forteller Meisingseth.

SAS Braathens går nå gjennom sine sikkerhetsrutiner for å sørge for at episoden ikke skal gjenta seg.

Meisingseth vil ikke svare på om flyet burde vært holdt tilbake, når de ikke hadde en fullstendig oversikt over for- og etternavn til den ekstra passasjeren.

Telte

Norwegian opplyser at de telte passasjerene og kom til det samme tallet som på passasjerlista. De var ikke klar over at de hadde en blindpassasjer med på flyet mellom Bergen og Oslo, mandag kveld.

- Det kan være at en person har valgt å ikke være med flyet, da vil man ikke ha mistanke om at det er noe galt, forteller informasjonssjef Anne Grete Ellingsen til Bergens Tidende.

Norwegian undersøker nå saken internt. I tillegg har SAS Braathens og Norwegian hatt et møte med 12-åringen og familien hans på Flesland.

- Sikkerheten ivaretatt

- Dette er fullstendig uakseptabelt. Her har kontrollrutinene åpenbart sviktet og de har sviktet på to avganger. Hvis en guttunge klarer å lure seg med på denne måten, vil også en person med verre hensikter kunne gjøre det samme. Det er alvorlig, forteller leder i Samferdselskomiteen på Stortinget, Petter Løvik (H), til Bergens Tidende.

Avinors informasjonssjef ved Gardermoen, Jo Kobro, avviser derimot at hendelsen viser en mangel ved sikkerheten.

- Gutten har vært gjennom sikkerhetskontrollen, og utgjør altså ingen fare for sikkerheten, forteller han.