FAVORIT: To turister holder på hatten under et besøk på Baltra, Galapagos. Foto: Tom Berby

Verdensarven i fare: Galapagos' arter trues av husdyr

Verdens første verdensarvsted Galapagos er nå så truet av turisme, innvandring og invaderende dyrearter at øygruppen i Stillehavet nå plasseres på UNESCOs risikoliste.

Dette skjedde under verdensarv-komiteens 31. sesjon i Christchurch på New Zealand. Samtidig ble Niokolo-Koba nasjonalpark i Senegal plassert på samme liste.

Økende turisme

De siste 15 årene har turiststrømmen til Galapagos økt med 150 prosent. Denne økningen har i følge komiteen «ført til økt innvandring og opptrappet trafikk mellom øyene, som i sin tur har introdusert nye dyrearter til øyene».

NATURLIG: Dyrene på Galapagos - inkludert sjøløvene - har ingen innebygd, naturlig frykt for rovdyret mennesket. Foto:

Dyrelivet på Galapagos er helt særegent, noe ikke minst den unge naturforsker Charles Darwin oppdaget, da han studerte dyrelivet her i fem uker på 1830-tallet. I millioner av år hadde artene her ute, 100 mil fra fastlandet, utviklet seg - og et kjennetegn som gjelder dem alle: De har ikke utviklet noen naturlig redsel for mennesker eller andre dyr.

Les også:Verdensarven er i forfall

Ville husdyr

DARWIN OM GALAPAGOS: Klippene langs stranden er befolket av særdeles motbydelig klumsete øgler. De er like svarte som de porøse klippene, som de kryper over for å søke etter byttedyr i sjøen. Enkelte kaller dem 'mørkets smådjevler'. De kler sikkert og visst det landskapet de bebor.

De som tok med seg husdyr, mange innvandrere - også fra Norge - gav opp og etterlot seg dyrene sine.

På kort tid utviklet det seg ville stammer. Villgeitene skal ha vært verst. I sin jakt på føde utrydder de plantesorter og lar lite være igjen til opprinnelige dyrearter på øyene.

Drømmen

Villhunder angriper og slakter ned hundrevis av iguaner i slengen. Importerte rotter har utryddet lokale rottearter og skal ha drept hver eneste nyutklekkede skilpadde på Isla Pinzón.

Villgriser tramper ned vegetasjon, røver fugle- og skilpaddereir og er sammen med geitene de opprinnelige artenes verste fiende, forteller Stein Hoff i boka «Drømmen om Galapagos» (1985)

Advarte tidlig

TURISME: På tross av at båter som denne må ha lisens for å føre turister rundt på øyene har strømmen med besøkende økt med 150 prosent de siste femten årene.

Ecuadors president Rafael Correa varslet alt i april at de 19 øyene var truet. Nå har altså UNESCO tatt hans advarsler til følge.

Galapagos var den første stedet som ble skrevet inn på verdensarvlisten, da den ble opprettet i 1978.

Niokolo-Koba nasjonalpark ble plassert på samme liste i 1981 og er hjem for mange truede dyrearter - deriblant antiloper, løver, sjimpanser og en stor flokk elefanter. I følge komiteen er disse nå kraftig truet av snikskyttere og planene om å bygge en dam i elven Gambia.

29 av 830 verdensarvsteder er nå på UNESCOS fareliste. På den hyggelige siden meldes det fra New Zealand at steder også strykes fra listen. I år gjelder det Everglades nasjonalpark i Florida og Rio Platano-reservatet i Honduras.

FOTO: For amatørfotografer er Galapagos en skattkiste med motiver. Dette er ivrige fotografer på Isla Fernandina. Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder