FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Se VGs journalist i fritt fall over Victoriafallene

Av Gjermund Glesnes20.11.11 17:12

Del saken på:

VICTORIA FALLS (VG) Du rekker å tenke mye i løpet av 3,5-4 sekunder. Spesielt når du er i fritt fall i Zimbabwe.

Bli med til Afrikas svar på Tusenfryd

Zimbabwe har som land vært i fritt fall siden 2000, da Robert Mugabe begynte sin jordreform. Men Victoriafallene er et unntak i det vanstyrte landet.

Fossen er ikke bare Zimbabwes største turistattraksjon. Den er også Afrikas sentrum for ferieaction, nærmest Afrikas Tusenfryd.

Du kan sette utfor i løypestrenger av forskjellige slag, strikkhoppe fra broen, eller rafte, surfe og kjøre speedbåt i strykene nedenfor den berømte fossen.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra actiondagen

Folk her anbefaler kløftehusken - gorge swing. Husken skal være både heftigere og tryggere enn det mer berømte strikkhoppet fra Victoria Falls Bridge.

Jeg velger å stole på det.

Fire karabinkroker festes til selen og skrus til. Jeg går til kanten av treplattingen. 120 meter under meg fråder Zambezi-elven.

- Er du klar?

- Blir ikke klarere.

Så slippes jeg. Jeg har ikke sjanse til å stå imot, tyngden av fire solide trosser trekker meg ut.

Jeg er i fritt fall. Alt dras oppover: kjakene strammes, håret står rett opp, innvollene vet ikke hvor de skal gjøre av seg. Jeg faller og faller.

Les også: Verdens ti vakreste fosser

Nesten-basehopp

Det varer i en evighet. Du har 70 meter i fritt fall før tauene bremser deg i kløftehusken til actionarrangøren Wild Horizons. Det tilsvarer mellom 3,5 og fire sekunder - lenge nok til at jeg rekker å lure fælt på om tauene har røket, og kjenner en enorm lettelse når de endelig svinger meg ut i kløften.

- Dette er det nærmeste du kommer basehopping uten fallskjerm. Du er ekstremt nær klippekanten, men tauene drar deg så mye utover at du ikke krasjer, sier Clive Bradford som driver Wild Horizons.

Kløftehusken er bare én av mange hårreisende aktiviteter ved Victoriafallene.

De fleste overnattingssteder i området kan bestille for deg, og prisen inkluderer som regel transport til og fra hotellet.

Vannaktivitetene er imidlertid stengt i deler av året, når elven er på sitt villeste. Det er ikke vanskelig å forstå. Det syder som kokende vann under vaierne. En flåte ville ha blitt skrudd under eller malt i stykker.

Zimbabweren Gary klarer seg godt med kløftehusken. Og vel så det. Men han har ikke noe valg.

- Når svigermor har hoppet to ganger, kan jeg ikke feige ut. Nå må jeg, sier han.

Cirka fire sekunder senere er han glad for at han torde.

DRØMMER DU OM Å REISE TIL AFRIKA?
Slik planlegger du en reise til Afrika || Afrikas beste reisemål

-Trygt for turister

Zimbabwe er regnet som verdens sjette mest mislykkede stat. Likevel går det fint å reise dit som turist.

Amerikanske dollar er nå landets valuta. Dermed er det slutt på problemet med hyperinflasjon. Den gjorde at innbyggerne kunne telle penger i kvadrillioner. Til sammen fjernet landet 23 nuller fra pengesedlene gjennom devalueringer, før hele valutaen ble droppet i 2009.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I dag får du kjøpt alt du trenger i butikkene, og bensinstasjonene mangler ikke lenger bensin.

Det betyr likevel ikke at den økonomiske kollapsen er over.

- Det er fortsatt et land i fritt fall. Rundt 90 prosent er arbeidsløse, og millioner av mennesker spiser bare ett måltid om dagen, sier en zimbabwer vi treffer i Zambia.

I likhet med alle andre zimbabwere VG snakket med om politiske forhold, vil hun ikke stå frem med navn. Den økonomiske diagnosen deles av mange, og president Robert Mugabe får ikke mye støtte av innbyggerne sine.

MER Å SE I LANDENE RUNDT:
I ballong over Namibias ørken || Action i Swakopmund || På sporet av Damenes Detektivbyrå i Botswana || Ti reisetips til Cape Town

Likevel anbefaler de hjemlandet på det varmeste, og oppfordrer folk til å komme. De mener også at du ikke trenger å bekymre deg for egen sikkerhet.

- Det er trygt å reise i Zimbabwe, bortsett fra akkurat når det er valg. I Victoria Falls er det alltid trygt, sier sørafrikaneren Michael G. Edwards, som driver butikk i Livingstone på Zambias side av grensen.

UD anbefaler folk å utvise særskilt forsiktighet ved reiser til Zimbabwe. Se oppdatert informasjon på UDs landsider.