FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er Grimstads fineste sankthansbåt

Av Mona Langset23.06.18 20:55 | Oppdatert: 26.06.18 14:19

Del saken på:

Båten «Baaden» vant prisen for finest pyntede båt i Grimstad i kveld. Kåringen i havnen er en over 100 år gammel sankthanstradisjon i byen.

– Dette er andre gang jeg vinner, forteller en lykkelig båteier, Bjørg A. Kongsvold Igland til VG.

Hun møtte til kåringen sammen med fire barnebarn og to svigersønner i den blankpolerte mahognibåten fra 1968, pyntet med hvite, gule og røde blomster.

Hvordan feirer du sankthans? Del ditt bilde her!

– Forrige gang jeg vant, var med den forrige båten min. Denne fikk jeg i gave til 60-årsdagen min for tre år siden, forteller hun.

Gammel tradisjon

Hver sankthansaftens ettermiddag samles båtfolk i Grimstads havn. Her kåres blant annet dagens finest pyntede båt, den minste båten, den artigste båten, og en båt hedres med vandrepokal. I år gikk denne til byens egne skøyte, Osterøy.

– Det var opprinnelig guttene på Biodden som startet denne tradisjonen for 115 år siden. På 60-tallet stoppet det opp en stund, men på slutten av tiåret dro Røde Kors det hele i gang igjen. Nå er det tre år siden Røde Kors hadde 50-årsjubileum for arrangementet, forteller kveldens konferansier, Svein Harberg.

Stortingsrepresentanten fra Høyre er tidligere ordfører i byen, og har ledet sankthansarrangementet flere ganger.

Mellom slagene i kåringen spiller Grimstad musikkorps på scenen som er satt opp i havnen.

Det hele varer i en time, og når alt er over, blir havnen fort tom.

– Nå skal alle spise middag, før de går ut i båtene igjen for å se når bålet tennes på Kuskjær i kveld. Rutinen er den samme hvert år. Slik er sankthansaften i Grimstad, sier Svein Harberg.

VG-snekka er på tur langs sørlandskysten denne uken. Når båten beveger seg kan du se hvor den befinner seg på dette kartet.

Les reportasjene på nett og papir, og følg @vgreise på Instagram. Tagg gjerne dine egne sørlandsbilder med #vgreise og #vgsnekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no