I SPORET: Her finner du langrennsløyper som passer både store og små. Foto Erik Johansen / NTB scanpix

Langrennsløyper for hele familien

Ingen andre land kan måle seg med Norges langrennsområder. Her får du oversikt over skiløypenett som passer for hele familien.

De siste dagene har det snødd i store deler av landet, og mot helgen er det meldt gnistrende kulde og sol. Det ber bare å finne frem skiene.

I Norge har vi et bredt utvalg av løypenett i skog og høyfjell. Så pakk gjerne Kvikk Lunsj, appelsin og kakao i sekken, og ta med hele familien på tur. Her er fem områder som anbefales for både og små.

les også

Ekstreme reiseeventyr

BY ELLER FJELL: Både Beitostølen og Oslo byr på fine skiløyper for hele familien. Foto: Marius Knutsen, VG

Beitostølen

Skimagasinet Fri Flyt og friluftsmagasinet UTE anbefaler Beitostølen i Valdres som et familievennlig alternativ med varierte løyper.

– Beitostølen har et fantastisk tilbud av langrennsløyper og barnevennlige alpinbakker, sier Erlend Sande, redaktør i Fri Flyt.

Med Jotunheimen som nærmeste nabo ligger Beitostølen på en 900 meters høyde i Valdres. Naturen er variert og byr på både lett skogterreng og høyfjellsterreng med panoramautsikt over landskapet.

Beitostølen har skog- og fjelløyper for alle nivåer. Her prepareres hovedløypene daglig fra åpning 25. oktober. Sesongen rundes vanligvis av i slutten av april, men det er muligheter for skiløyper i mai på Valdresflya.

Hoteller, hyttegrender, butikker, spisesteder og en rekke aktivitetstilbud er samlet i sentrum av Beitostølen. Du kan parkere ved Beitostølen Skistadion og smøre skiene i en av de 34 smørebuene.

les også

Den ultimate Osloguiden

Oslo

Hovedstaden har et bredt tilbud av preparerte løyper for alle og enhver. Langrennsmulighetene er i verdensklasse, mener Sande fra Fri Flyt

– Hovedstaden er fantastisk slik vinteren er nå. Du har Oslo Vinterpark (Tryvann/Wyller) som har blitt et stort og proft anlegg, men test gjerne Oslo skisenter (Grefsenkollen/Trollvannskleiva) eller et av de andre små anleggene der det er topp forhold nå.

I Oslomarka har du et løypenett med en lengde på rundt 2600 kilometer og som strekker seg gjennom 19 kommuner fra Kjekstadmarka i sørvest, Jevnaker i nordvest, Romerikåsen i nordøst og Gjerdrum i øst.

Sesongen her begynner i starten av november og avsluttes i april. Oslos nærhet til havet gjør mildværet til en utfordring, men kunstsnøanlegg sikrer noen kilometer hvis snøen uteblir og i høyden ligger det som regel tørr snø. Her finner du også koselige serveringsteder som tilbyr kakao, vafler med brunost og ferske kanelboller.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Oslo

les også

Fra langrenn til spa – her er alt du trenger å vite om Geilo

Geilo

Vinterdestinasjonen Geilo tilbyr et storslått og tilgjengelig løypenett. Opplev ro høyt oppe i Hallingskarvet og gå til Hardangervidda for å spise vaffel. Geilo ligger midt mellom Oslo og Bergen i Hol kommune. Løypenettets beliggenhet i høyden gir sikre snøforhold og strekker seg i alle himmelretninger.

De første løypene finner du allerede i bunnen ved vannet, her går det en fin løype rundt Ustedalsfjorden og mot Geilo skistadio. Derifra går løypene ut mot Nasjonalparkene Hallingskarvet og Hardangervidda. Her vil du oppleve vakker høyfjellsnatur.

På Geilo finner du en rekke spisesteder for en pust i bakken, blant annet på Slaattajordet og på Havdalskroa.

SJUSJØEN: Her kan du stå på langrenn fra begynnelsen av november til mai. Foto: Geir Olsen, VG

Sjusjøen

Sjusjøens langrennområde tilbyr gode snøforhold og er åpen fra begynnelsen av november til begynnelsen av mai. Løypene ligger 22 kilometer øst for Lillehammer i Ringsaker kommune.

Her får du et godt utvalgt av løyper med skog- og fjellterreng. Store høydedrag gir flott utsikt, men ingen bratte bakker som gjør det til det perfekt sted å ha med de minste.

I vinterferien og påskeferien er det flere kafeer og serveringssteder i løypenettet som tilbyr en matbit og en kopp kakao. På Sjusjøen finnes også skiskytteranlegg, asfalterte rulleskiløyper og et lite alpinanlegg.

les også

Seks toppturer på Hawaii

Jotunheimen

Kommunikasjonssjef i Den Norske Turforeningen, Mette Øinæs Habberstad anbefaler å dra til Gjendesheim i Jotunheimen hvis man ønsker å ta med seg familien på topptur.

– Toppturer har blitt populært. Hvis en ønsker å prøve seg på topptur er det muligheter for å leie utstyr i Gjendesheim.

I Jotunheimen er det skiløyper i skogterreng og på høyfjellet med fine forhold for familier og de som ønsker lette til middels harde turer. Her finner du også unike forhold for de som søker mer ekstreme skiturer utenfor oppkjørte løyper.

Oppkjørte løyper finner du i Sjodalen og rundt Lemonsjøen i Vågå, ved Pollfoss og Grotli i Skjåk. Det merkes løyper i høyfjellet til påskeutfarten, og du kan gå fra hytte til hytte.

les også

Fem vakre fjellturer i Norge

Husk Fjellvettreglene:

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

2. Tilpass turen etter evne og forhold

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng usikker

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

God tur!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder