FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit bør du reise i 2015

Av Mona LangsetAv Dag FonbækAv Hege Lyngved Odinsen31.12.14 09:01

Del saken på:

Reisemålene er allsidige. De strekker seg fra Norge via Mellom-Europa til Karibia og Asia når VGs reiseredaksjon gir tips til hvor du bør legge ferien i 2015.

Våre råd følger Ola og Karis moderne reisemønster: Vi reiser oftere enn før, og vi reiser både langt og kort.

Du får reisetips for alle sesonger – til storbyen, ut i naturen, til steder som gir deg kultur og historie – og selvsagt dit det er varmt og godt året rundt:

På langreise-fronten slår vi et slag for to destinasjoner som hver for seg er «up and coming» – Myanmar i øst og Den dominikanske republikk i motsatte retning, ett av de beste i sol- og bad-klassen.

For de fleste av VGs lesere er også Oslo et reisemål. Byen har mye nytt og spennende å vise fram – ikke minst i sjøkanten

VGs reisereportere ønsker deg god tur!

Heite Nord-Norge

Nord-Norge er superhett blant verdens reisende, og NHO melder om rekordmange overnattinger i nord i år – 10 prosent økning sammenlignet med fjoråret.

Nordlys-turismen har skutt i været de siste årene og er så viktig for turistene at nå har Hurtigruten innført nordlys-garanti for det britiske markedet. I Tromsø kan du bestille guidet tur med nordlysjegere, og i Finnmark arrangeres Nordlys-turer både med hundesleder og snøscooter.

Men Nord-Norge har mange andre godbiter som venter. Kjerringøy utenfor Bodø er sommeridyll med historisk sus, kritthvite strender og maten på Markens Grøde er kortreist og økologisk.

På Tranøy i Nordland finner du det elskede og utskjelte Hamsun-senteret, kombiner turen med en natt på Tranøy fyr eller Edvardas hus. Fisking kan du gjøre i spektakulære omgivelser ved Saltstraumen, en av verdens sterkeste malstrømmer, eller Lofoten, selvfølgelig! Fjellvandrere kan nesten reise hvor som helst for fantastiske opplevelser, vi trekker frem Lofoten, Vesterålen og Senja som gode utgangspunkt.

Spektakulære nasjonale turistveier i Nord-Norge finner du langs Helgelandskysten, i Lofoten, på Andøya, på Senja, på nordsiden av Varangerfjorden og ut til Havøysund i Finnmark.

Storbypuls med historisk sus

Kommende sommer ser ut til å bli den sommeren da «alle» skal til Hellas. Reisebyråer og turoperatører melder om stort forhåndssalg.

For mange er Hellas det samme som «greske øyer,» men vi anbefaler også å bruke litt tid i Athen, enten i forbindelse med øy-ferien, eller som en egen storbytur.

SAS og Norwegian har til sammen fem direkteflyginger i uken fra Oslo til Athen om sommeren.

Bad på Edem-stranden, 20 trikketurminutter fra sentrum, eller kjør litt lenger ut, til de fine strendene i Glyfada.

Spis frokost på en utekafé i Plaka mens du ser byen våkne til liv. Ta kaffen i Kolonaki, sammen med unge athenere som liker å se og bli sett. Og lunsj på terrasse-restauranten til det nye museet ved Akropolis.

Har du ikke vært på Akropolis-museet allerede, må du få det med deg. Bli gjerne med på en guidet tur, og hør historien om den sjette kvinneskulpturen som opprinnelig støttet opp taket på Erekththeion-tempelet på Akropolis.

I dag står hun ensom på British Museum i London, mens de fem venninnene befinner seg på det nye museet i Athen, og savner henne der.

Guidene på Akropolis-museet forteller gjerne, og med bittersøt innlevelse, om hvordan den engelske Lord Elgin tok med seg de greske kunstskattene til England for 200 år siden, og at grekerne siden da har kjempet for få dem tilbake.

Billig-Karibia mot nye høyder

Den dominikanske republikk er Karibia på budsjett. Her får du alt hva paradishavet har å by på av sol og badevann – mye billigere enn hva mange av de øvrige karibiske øyene kan matche.

Dette har også Ola og Kari fått med seg. Fra 2012 til 2013 økte antallet norske reisende dit med 68 prosent.

– Ja, Den dominikanske republikk er i vinden, og selger veldig bra om dagen, bekrefter Svein Erik Bjørheim i Ving, som har ruteflysamarbeid dit med tyske Condor.

Godt hjulpet av TripAdvisor, som har landet blant de øverste på sin topp 25-liste over verdens mest populære feriesteder.

Som en motvekt til masseturismen tar Den dominikanske republikk miljøturisme på alvor. Øysamfunnet har mange økohoteller, og nylig ble 30 nye bærekraft-prosjekter utpekt av turistmyndighetene.

Samtidig har de mange små og fine boutiquehotellene ført Den dominikanske republikk inn på Conde Nast Travellers gull-liste – blant dem Tortuga Bay og Pennisula House, førstnevnte innredet av moteikonet Oscar de la Renta.

På nordkysten, rundt Cabarete, finner du noen av verdens beste vannsportsteder, perfekt for kiting, surfing og brettseiling.

Spennende Røros-år

I 2015 skjer det mye i og rundt den gamle Bergstaden.

I januar er Røros vertskap for NM på ski (nordiske grener). Nesten på hjemmebane inntar Therese Johaug NM-byen, og får følge av andre trønder-favoritter som Marit Bjørgen og Petter Northu

Røros-regionen har over 20 mil med oppkjørte skiløyper, og ski-tilbudet utvides når lokale interesser nå overtar konkursrammede alpinanlegget på Hummelfjell med fire heiser, barneområde og snowboardpark.

– Hummelfjell-satsingen retter seg inn mot familier og ungdom, sier daglig leder Björn Mörtberg i nyetablerte Røros Hummelfjell utvikling.

Få med deg åpningen av Rørosmartnan den 17. februar, der hest og slede-ekvipasjene svinger inn på Malmplassen, etter flere dagers tur over Rørosvidda. Et flott skue!

I mars venter Vinterfestspill i Bergstaden – «den femte årstid» på Røros. Hotellet på toppen av Bergstaden får et nytt stort badeland.

En annen pilar i reiselivsutviklingen i Røros-regionen er lokalmat og -drikke.

Nylig rislet matminister Sylvi Listhaug nesten en million kroner over trønderske lokalmat-utviklere, og skrøt samtidig av fyrtårnet Rørosmat, som har gått i bresjen for å fremme matmangfoldet i Midt-Norge.

Direktør Michael Forselius på Røros Hotell er selv kokkeutdannet og gleder seg over at matsatsingen blir lagt merke til:

– Støtten inspirerer oss til å utvikle flere konsepter, sier Forseilius:

Hvelvet i gamle Røros sparebank brukes nå til modning av øl på sherryfat og spekeskinker.

Gastropuben Berkel har 100 sorter øl på menyen.

I januar åpner også et nytt bryggeri på Røros med kapasitet på 48000 liter godsaker.

For matglade burde 2015 være året å besøke Røros-regionen.

I kongeparets fotspor

«Wow» utbrøt dronning Sonja da hun tidligere denne måneden skuet ut over de tusen pagodene på Bagan-sletten (bildet). «Nyåpnede» Myanmar gjør inntrykk på de fleste.

Etter at det ble stuerent å besøke Myanmar (Burma) har en hel verden av reiselystne fått øynene opp for denne skjulte natur- og kulturskatten, noen timers biltur fra turistmagneten Bangkok – som har regjert på storby-reisetoppen nå i høst.

Myanmar er på alles lepper. Alle internasjonale reisemagasiner har landet på sin anbefalte liste for 2015.

En Myanmar-rundtur med eller uten reiseleder og -følge starter som regel i hovedstaden Yangon. På Inlesjøen bor og dyrker Inthafolket på vannet. Synet av tusener pagoder i Bagan glemmer man aldri.

I den gamle kongebyen finnes flere stupaer og templer enn det finnes katedraler i hele Europa!

I Mandalay og Amarapura møter du munkene og lokalbefolkningen. Du besøker markeder og beundrer flere forgylte templer enn du klarer å fordøye.

Myanmar blir en hit i 2015. Garantert.

Oslos nye skyline

Oslo er blitt en hovedstad for samtidsarkitektur – aller mest synlig i Bjørvika, få hundre meter fra tuftene der vikingene holdt til for 1000 år siden.

På sett og vis er ringen sluttet. En rusletur langs den nye, halvferdige havnefronten fra Vippetangen mot øst gir Oslo-besøkende gode inntrykk av hovedstadens transformasjon. Du passerer Operaen og det nye landemerket Barcode på din vei mot ruinene av Mariakirken og Håkon V Magnussons kongsgård.

Oslos nye skyline er en silhuett av høyhus, tett på kollektivknutepunktet Oslo S og Jernbanetorget.

Den nye sentrumsbydelen er langt fra ferdig – men under byggekranene (Norges nye nasjonalfugl?) du kan i hvert fall fornemme hvordan Oslos nye sjøside tar form.

Fra Ekebergparken, som åpnet i 2012, har du superutsikt over Bjørvika og byfornyelsen som pågår.

Gamle nabolag må vike, nye kommer til. Endelig er Oslo i ferd med å snu seg mot fjorden. Blant de nye, sjønære attraksjonene du bør få med deg er Astrup Fearnley Museet – tegnet av Renzo Piano på nye Tjuvholmen – begunstiget med både badestrand og gode restauranter.

La deg forføre av fjellene

Zermatt er vinterwonderland på sitt aller beste, og sommeren er muligens enda vakrere.

Har du ikke vært der ennå er 2015 året du bør gi fjellbygda enn sjanse – da er det 150 år siden Edward Whymper besteg stedets stolthet, ruvende Matterhorn (4478 moh.).

Stedet er bilfritt, og turister ankommer Zermatt med tog. Reisen går oppover dalen langs en elv, bratte fjellsider og ville juv - med tannstangbane.

Ved endestasjonen - på 1610 meters høyde - folder Zermatt seg ut i alle sin prakt med eldgamle tjæresmurte trehus i ganske skjønn forening med moderne hus i glass.

Om vinteren venter 360 km skiløyper, og ingen andre steder i Alpene kommer du så høyt som her: Gondolheisen til Klein Matterhorn tar deg til 3883 meter og herfra kjører du fantastiske skiløyper ned – både på italiensk og sveitsisk side.

Sommer-Zermatt lokker med irrgrønt gress oppover bakkene til høyfjellet, et mylder av stier å velge blant.

Zermatt ansees for å være et kulinarisk mekka. To restauranter har i høst fått hver sin stjerne i den sveitsiske Michelin-guiden; Le Capri og After Seven. Og viktigst; du spiser veldig godt langs stier og skiløyper.

Årets nykommer: Plovdiv

Plovdiv – byen du trolig ikke visste fantes, men som nå listes opp som en av 2015 mest spennende reisemål.

Gamlebyen i Plovdiv beskrives som en av Europas vakreste av Lonely Planet.

Bulgarias nest største by ligger et par timers kjøretur fra Sofia, ved Rodopifjellene, og er blant verdens eldste byer med en historie strekker seg mer enn 6000 år tilbake i tid.

De siste tiårene har byen sakte fått en ansiktsløftning som skal ha gjort underverker for små kafeer, museer, restauranter og hoteller. Byen ansees nå for å være så presentabel at den til og med er utnevnt til europeisk kulturhovedstad 2019.

Arkitektur fra 1700- og 1800-tallet preger deler av gamlebyen – som er fri for biler og full av kunst og hyggelige små kafeer. Kveldene byr på livlige barer og nattklubber for festløver. De som liker det roligere kan prøve en operakonsert i det gamle romerske amfiteateret.

Prisnivået i Bulgaria er dessuten veldig hyggelig, landet går for å være et av Europas billigste land.

Tøffe fjell for folk flest

Loddrette fjellvegger og dype juv er ikke lenger forbeholdt erfarne klatrere.

Tøff natur tilrettelegges stadig flere steder slik at turgåere flest kan ta seg fram.

I Norge har vi i løpet av de siste årene fått Via Ferrataer, eller «jernveier» som er ordets opprinnelige betydning, flere steder.

Jernbolter i meislet inn i fjellet danner stigtrinn for den som vil ta seg opp. Klatreren er festet med sele og wire, og kan ikke falle ned. Men magasug, får man, i fullt monn.

Et av stedene er Loen.

Klatrestien bak Hotel Alexandra fører opp mot majestetiske Hoven, 1010 m.o.h. Dette er også veien opp til den nye hengebroen.

Den 120 meter lange «Gjølmunnebrua» over det 160 meter dype juvet, er den lengste via ferrata-broen i Europa. Her er det stor sommerfugler-i-magen-effekt!

Ved Odda er det to Via Ferrataer: Tysso, som går lang rørgaten til den gamle kraftstasjonen, og Himmelstigen, som går rett opp de siste 200 høydemeterne på den tøffeste veien til Trolltunga.

Via Ferrataer finnes også i Hemsedal, i Leksvik på Fosenhalvøya i Nord-Trøndelag, på Trogfjell i Åmli, og ved Nissegarden utenfor Lom sentrum.

På budsjettreise-toppen

Lonely Planet har utnevnt Tunisia til beste «valuta-for-pengene-destinasjon» i 2015.

Ifølge reisebok-giganten dreier ikke samtalene om Tunisia seg lenger så mye om sikkerhet. Nå snakkes det mer om at turistene har begynt å vende tilbake, og at de fleste land har slettet sine reiseråd.

Likevel er det ikke flere turister i Tunisia enn at de som finner veien dit får mye boltreplass på strender og hoteller.

Det kan gi gode opplevelse til en hyggelig pris, enten du velger den fargerike hovedstaden Tunis, innspillingsområdet for Star Wars-filmene i sør, beduin-liv i Sahara eller luksushoteller på stranden i Sousse, Hammamet eller Monastir.

Vårt eget UD råder turister i Tunisia til å utvise aktsomhet i enkelte områder, spesielt mot grensene til Algerie og Libya. Men turistområdene er det ingen advarsler om.