FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vær obs når du er på reise: Her er lovene du ikke vet at du bryter

Av Mona Langset08.04.15 23:16 | Oppdatert: 09.04.15 09:19

Del saken på:

Bøter for å gå i bikini, fengsel for å plukke stein på stranden eller utvisning fra landet på grunn av en tatovering på armen. Plutselig kan du som turist bryte en lov du ikke en gang visste eksisterte.

Nylig ble en New Zealendsk bar-eier og to av hans kollegaer dømt til to og et halvt års fengsel i Myanmar fordi de hadde brukt bilde av en Buddhafigur med hodetelefoner som reklame for baren sin.

Ifølge Myanmar Times fikk de to år i fengsel for å ha fornærmet religionen, og ytterligere seks måneder for brudd på lokale bestemmelser.

Sri Lanka:

Et annet land som ikke tar det nådig opp om buddhismen fornærmes, er Sri Lanka.

I 2013 skrev VG om en mann som ble stoppet på flyplassen i Colombo fordi han hadde en Buddhatatovering på armen.

Og i fjor ble en britisk kvinne deportert fra landet, også fordi hun hadde en buddha-figur tatovert på overarmen, melder BBC.

Emiratene

De fleste har fått med seg at det er strengere regler for hva som er akseptabel oppførsel i De Forente Arabiske Emirater enn i Skandinavia. Særlig etter at et britisk par dømt til tre måneders fengsel og en klekkelig bot for å ha hatt en hyrdestund på stranden i Dubai.

Men bare det å gå lettkledd på stranden kan gi bøter enkelte steder i Emiratene. Myndighetene i Ras al-Khaimah har satt opp skilt på de offentlige strendene med advarsler om bot hvis man går i bikini der.

Spania

Enkelte steder i Europa skal du ikke bevege deg langt vekk fra stranden i badetøy før du blir bøtelagt.

Mallorca er de så lei av lettkledde turister at de har innført forbud mot damer i bikini og menn med bar overkropp på gatene i Palma by.

Også i Barcelona er det innført forbud mot «nakenhet eller tilnærmet nakenhet på offentlige steder» – det vil si gatelangs utenom strendene.

Tyrkia

I 2013 ble en amerikansk statsborger arrestert på flyplassen i Antalya, mistenkt for forsøk på å smugle antikke skatter ut av Tyrkia.

Selv ante han ikke at det var ulovlig å ta med seg steinene han fant på stranden hjem.

Regler like viktige som lover

Reiseguru og redaktør av Vagabond, Helge Baardseth mener at uskrevne regler kan være vel så viktige som vedtatte lover mange steder.

– I Østen blir det for eksempel sett på som svært uhøflig å sitte slik at du viser skosålene dine til et annet menneske. Og selv om folk er aldri så søte må du aldri finne på å klappe dem på hodet. I en del land strekker man ikke fram hånden for å være hyggelig, i stedet skal man an bukke og være ærbødig, sier han.

Han mener det er svært viktig å sette seg inn i både lover og skikker når man skal ut og reise.

– Går du med bare skuldre i et muslimsk land vil det i de fleste tilfeller gå greit. Men du kan komme opp i situasjoner hvor noen vil kaste stein, særlig hvis du er i områder hvor de ikke er vant til turister. Hva folk ser på som akseptabel oppførsel varierer. Vi må huske på at vi er gjester på besøk, og da må vi forholde oss til det, sier Baardseth.

Selv om du ikke vet alt om et lands skrevne og uskrevne regler kommer du likevel langt med alminnelig folkeskikk, påpeker Helge Baardseth.

Ukjente forbud

I kjølvannet av Buddha-dommen i Myanmar har CNN listet opp et utvalg lokale lover og bestemmelser som det britiske utenriksdepartementet mener kan gi utlendinger overraskende bøter eller i verste fall fengsel dersom de brytes.

Dette er hva du bør være oppmerksom på:

Nederland

Nederland er kjent for å ha Europas mest tolerante lover for bruk av lettere narkotiske stoffer. Men det gjelder bare på spesielle, avgrensede områder. Reglene er også strammet betydelig inn. Tidligere kunne alle over 18 år få kjøpt cannabis i såkalte coffee shops. Nå har de fleste regionene innført nye regler som gjør at bare landets egne innbyggere, som er registrerte brukere, kan kjøpe cannabis.

Besittelse av, eller kjøp, av forbudte stoffer i Nederland kan gi fengselsstraff.

Japan

En del helt vanlige nesesprayer som inneholder pseudoefedrin er forbudt å ta med seg inn i Japan. Overtredelser straffes med bøter.

Singapore

Tyggegummi er strengt forbud på Mass Rapid Transit (MRT), det vil si på alle metroens vogner og stasjoner. Overtredelse straffes med bøter.

Barbados:

Det er forbudt for alle, inkludert barn, å kle seg i kamuflasjeklær. Overtredelser straffes med bøter.

Italia

Du kan få bot for å mate duer i Venezia. Det er forbudt fordi duenes avføring er skadelig for mange av de gamle bygningene. Bøtene kan komme helt opp i 4000 kroner.

I Firenze kan du få bot for å sitte på trappen utenfor en kirke eller offentlig bygning og spise eller drikke.

Saudi Arabia:

Fotografering av offentlige bygninger, militære installasjoner og palasser er forbudt. Straffes med fengsel.

Fiji:

Toppløs-soling er forbudt. Straffes med bøter.

Maldivene:

Så godt som hele befolkningen er sunni-muslimer, og det er forbudt å forkynne andre religioner offentlig. Brudd på dette kan straffes med fengsel.

De Forente Arabiske Emirater

Alkoholholdige drikkevarer serveres kun på hoteller eller klubber med lisens. Det er straffbart å drikke, eller å vise seg påvirket av alkohol i offentligheten.

Thailand

Alt som kan fornærme kongehuset og særlig kongen, er straffbart.

Selv det å rive i stykker en pengeseddel med kongens portrett på regnes som en alvorlig forbrytelse.

Kongehusfornærmelser har vært straffbart i en årrekke i Thailand. Noe av det siste på forbrudsfronten i Smilets land, er puppe-selfier.

Regjeringen fikk nylig internasjonal oppmerksomhet for å si at kvinner som legger ut bilder av undersiden av puppene sine på Instagram, risikerer fem år i fengsel.

Landets kulturministerium viser til «Computer Crimes Act 2007» – loven som forbyr billedmateriale som «skader landets sikkerhet eller skaper offentlig frykt».

I Thailand anses slike bilder som «obskønt elektronisk materiale» som det må reageresmot, mener militærstyret.