FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Det nye Warszawa

Av Kristin Spitznogle21.01.07 09:30

Del saken på:

Warszawa gir mersmak. Det er et sted å vende tilbake til: Vakkert, spennende og litt annerledes.

En storby på drift fra øst til vest

Det er vinter i Warszawa. Solen skinner og vi rusler langs Kings Walk og betrakter et myldrende folkeliv. Langs gatene står gamle bygårder med merker etter granatsplinter. Side om side troner ny og moderne arkitektur i glass og stål.

Klikk her: FLERE BILDER FRA GAMLEBYEN I WARSZAWA

Fasjonable butikker og trendy kafeer slåss om plassen med fortausrestauranter i alle kulinariske kategorier. Her er tradisjonelt polsk kjøkken i skjønn forening med diverse etniske innslag og amerikanske fast food-kjeder.

Optimisme

Det råder en egen optimisme her hvor øst møter vest. Etter kommunismens fall i 1989, har utviklingen eksplodert. Byen som en gang var et kulturelt sentrum - stolt og sofistikert - ble knust av tyskernes herjinger under krigen. I dag er den i ferd med å reise seg igjen.

Nå skal plassen som en av Øst-Europas hovedattraksjoner atter erobres. Den unge hovedstaden puster både Praha og Budapest i nakken. I et vell av storbyreisemål, er Warszawa i ferd med å menge seg blant de hotteste av de hotte!

Gjenreisningen

Under krigen ble nærmere 85 prosent av Warszawas bebyggelse lagt i ruiner, og halvparten av befolkningen ble drept. Få europeiske byer led tilsvarende massive og brutale tap. Da freden kom ble det satt i gang en imponerende mobilisering for å gjenoppbygge byen, alle deltok - unge som gamle.

Helt spesiell er historien bak den vakreste severdigheten i Warszawa; gamlebyen - Stare Miasto. Smale brosteinsgater, rustikke bygninger og markedsplassen med gatemusikanter og portrettegnere, gir oss et inntrykk av å være satt flere hundre år tilbake i tid. Sannheten er at bydelen ikke er mer enn litt over 40 år.

Da den polske regjerningen besluttet at man skulle gjenskape den valgte de å ta utgangspunkt i maleriene til kunstneren Bernardo Bellottto. Han hadde gjengitt byen med nærmest fotografisk presisjon på 1700-tallet. Sakte men sikkert, stein for stein, ble gamlebyen rekonstruert.

I dag rammer den gamle bymuren inn det som er hovedstadens mest populære område, og her er det duket for romantiske middager i fortryllende omgivelser. Vi var på den mest berømte restauranten av dem alle; Fukiera. Det var en opplevelse.

Vi ble servert polsk sur-suppe til forrett (en særegen smak!), og spiste verdens møreste lammeskank til hovedrett. I entreen kunne vi se portretter av diverse celebriteter som hadde nytt menyen før oss: Naomi Campbell og George Bush sr., for å nevne noen.

Severdigheter

Warszawa har den fordelen at mye kan nås til fots. Er avstanden for stor mellom slott, gallerier og alle de andre severdighetene - er taxiene billige transportalternativer. På flyplassen fikk vi et råd av en svenske som stod foran oss i drosjekø - bare bruk bilene som har taxiskilt på taket med telefonnummer på.

De andre er dobbelt så dyre! Tar du imidlertid bena fatt, er byens mange og store parker noe du ikke må gå glipp av. Den flotteste av de alle, er Lazienki-parken.

Der finne du det ærverdige lystslottet - Palasset ved vannet - som opprinnelig ble bygd som et badehus på 1600-tallet (lazienki: på polsk badehus). Senere ble det ombygd av kong Poniatowski som bebodde det. Kongen fikk også anlagt et amfiteater i parken, hvor det avholdes utendørs kveldskonserter. Vi dro ut på vannet i en av gondolene, og nøt en søndagsettermiddag med late ender som duppet forbi. En fin kontrast til pulserende shopping og gateliv om du ønsker det.

Nips og bling-bling

Av andre severdigheter du må få med deg før du drar, anbefales et besøk på kongeslottet. Det ble sprengt av tyskerne i 1944 og gjenreist i 1971, og er akkurat så overlesset av barokknips og bling-bling at det ikke er noen tvil om at det er akkurat dét det er: Et slott.

Ikke minst må du få med deg Kulturpalasset. Du kan ikke unngå å få øye på det der det reiser seg 234 meter opp i luften. Det ble gitt til Warszawa av Sovjetunionen på femtitallet, og vitner om gammel kommunistisk storhet og pompøsitet. Stalins gave ble av befolkningen oppfattet mer som en ubehagelig påminnelse om den mektige naboen i øst. Like fult er bygget flittig benyttet.

Shop til you drop

Som det ligger i navnet, innholder kulturpalasset en rekke kulturtilbud som kino, teater mv. Vi dro med heisen opp i 30. etasje, hvor utsikten er upåklagelig og hele byen kan beskues i panorama. Polakkene selv har tørt bemerket at dette er byens beste utsiktspunkt, av den nette grunn at det er det eneste stedet hvor du ikke kan se Kulturpalasset!

Forøvrig er "shop til you drop" en aktivitet som absolutt kan utøves også i denne byen. Europas største shoppingsenter finner du faktisk akkurat i Warszawa. Skulle du få hjemlengsel er det heller ikke grunn til å fortvile, både Hennes & Mauritz og IKEA er behørig representert. Skulle det fortsatt være liv i bena etter timevis med traving gjennom alt dette, finnes en rekke hippe klubber hvor du kan danse til den lyse morgen.

Å leve som grever

En vektig argument for å reise til nettopp Warszawa er uten tvil at det fortsatt er svært billig her sammenlignet med norsk standard. Her kan du bo og spise adelig uten å begå ran før innreisen. Vi valgte å bo på hovedstadens beste hotell, det gamle og ærverdige Le Royal Meridien Bristol - over hundre år gammelt og erklært som nasjonalmonument.

Servicen gjør at du føler deg i helt klasse med de andre gjestene som har vært der før deg: blant andre Michael Jackson, Rolling Stones, en rekke statsoverhoder og vår egen Edvard Grieg.

Champagne

Hotellets restaurant, Malinowa, har stjerne i Michelin-guiden, og her fikk vi en innføring i hva som kan skje når man ikke sjekker priser før man bestiller. Unntaket fra regelen om billige priser, gjelder nemlig importert alkohol. Som aperitiff ble vi anbefalt en Champagne som smakte helt utsøkt.

Hadde vi vist at den kostet omtrent like mye som hele middagen til sammen - noe vi fant ut da vi fikk regningen - hadde vi muligens behersket oss litt mer. Vodka er imidlertid billig i dette landet, og drikkes gjerne til frokost. Den stod fremme som en naturlig del av frokostbuffeen.

I passe mengder

I likhet med resten av byen anbefales den inntatt i passelige mengder. Etter fem dager var vi mette på inntrykk og satt passelig utmattet på flyet hjem. Warszawa gav dog mersmak, og er absolutt et sted å vende tilbake til: Vakkert, spennende og litt annerledes. Anbefales!