FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit drar norske kjendiser på sommerferie

Av Mona LangsetAv Øyvind Knoph AskelandAv Ola MjaalandAv Eliese LaustsenAv Lars Joakim SkarvøyAv Frank Ertesvåg Av Andreas NielsenAv Catherine Gonsholt IghanianAv Jon H. Rydne10.06.13 10:13 | Oppdatert: 10.06.13 12:34

Del saken på:

For noen blir det ingen sommer uten norske fjell eller hytta på Sørlandet. Andre må til Hellas, og noen til Maldivene.

Vi har spurt 23 kjente nordmenn om hvor de skal i sommer, og om deres beste ferietips.

Dette har de svart på:
1) Hvor skal du på sommerferie i år?
2) Hvorfor akkurat dit?
3) Hvordan bestiller du ferien?
4) Hva er dine beste praktiske tips?

Petter A. Stordalen, hotellinvestor:
Sørlandssommer

1) Hvert år reiser jeg til hytta på Sørlandet med hele familien. Kone, tre unger, en bikkje, to minigriser og mora mi.

2) For meg blir det ingen ordentlig sommer uten et par uker på hytta. Vi spiller monopol, kort, kjører vannski, fisker - alt det som liksom hører med. Vi er opptatt av tradisjoner i familien. En slik tradisjon er å ferske mamma i juks i kortspill. Og hun jukser ikke for å vinne, tvert i mot. Hun jukser for å tape slik at unga ikke skal bli skuffa.

I tillegg er vi så heldig å være invitert til Gladmatfestivalen i Stavanger i forbindelse med åpningen av restauranten Kitchen & Table på byens Clarion hotell. Det er et samarbeid mellom oss og superkokken Marcus Samuelsson - du vet han som har vært kokk for Obama.

3) Hah! Skal jeg på tur i Skandinavia booker jeg reisen på Choice.no.

4) Skal du på familieferie, pakk bagasjen med masse raushet, kjærlighet og uante mengder tålmodighet.

Cecilie Skog, eventyrer, tindebestiger og forfatter:
Seiltur i Middelhavet

1) Mesteparten av sommeren skal jeg seile i Middelhavet. Vi begynner på Sardina, og seiler dit vinden fører oss. Har ingen planer.

2) Deilig å ha fullstendig frihet. I tillegg vil jeg lære å seile båten min. Jeg begynte å bygge den i 2011, også var den ferdig i 2012. Det er en aluminiumsbåt, og planen er etter hvert å seile den ut av Middelhavet, til steder hvor det er is.

3) Det eneste jeg må bestille er flybilletter, og det tar jeg på sparket. Pleier å begynne på Sas.no, og hvis det er for dyrt går jeg til Expedia.

4) Ikke legg for stramme planer. Ta det som det kommer.

Svein Østvik, også kjent som Charter-Svein:
Jorden rundt på tre uker

1) Når innspillingen av neste runde med Charterfeber er ferdig på Gran Canaria i slutten av juni, er jeg så heldig å bli invitert på en reise til både Asia, Europa og Afrika.

2) Jeg skal teste en ny måte man kan ringe gratis fra hele verden på, så lenge det er nettilgang der. Gründerfirmaet har invitert meg, siden jeg er kjent for å reise mye.

3) Jeg har mitt eget bookingsystem hvor jeg får utrolig billige reiser gjennom nettverksmarkedsføring.

4) Reis! Å komme ut av det landet du er i hele tiden gjør noe med deg Det åpner sansene.

Sigurd Sollien, programleder:
Hardanger

1) Vi skal til Lofthus i Hardanger i forbindelse med NM i morellsteinspytting. Et skikkelig urenslig arrangement som jeg har vært med på tre - fire ganger før. Jeg er elendig til å spytte, derfor er jeg speaker.

2) NM er jobb, men jeg tar med hele familien og så hygger vi oss i Hardanger etterpå. Dette har blitt en årlig tradisjon.

3) Vi bor på Ullensvang Hotell hele tiden, så vi trenger ikke bestille så mye. Et veldig hyggelig sted som det er godt å komme tilbake til.

4) Leie, ikke eie. Det er strevsomt å ha hytte. Hvis du leier leilighet eller bor på hotell, slipper du all vedlikeholdsjobben.

Arne Hjeltnes, programleder for Det norske måltid, med mer:
Norge rundt

1) Hver sommer prøver jeg å komme innom alle norske fylker. Skal blant annet til Voss, Kragerø, Beitostølen, Lofoten og Trøndelag i år. Noe er privat, noe er jobb, og noe er en kombinasjon.

2) Norge er det beste landet man kan være i om sommeren.

3) Jeg søker på nettet for å finne små, hyggelige pensjonater. I tillegg bruker jeg nettet - og venner - til å planlegge hvor jeg skal spise. Det er viktig.

4) Bli i Norge om sommeren; Ved sjøen i juni og juli, og fjellheimen i august. Men til Voss kan du reise hele sommeren.

Audun Lysbakken, SV-leder:
Bornholm i Danmark

1) I år drar familien vår til Bornholm, hvor vi har leid et sommerhus.

2) Det blir kort sommerferie på meg i år, på grunn av valgkampen, så vi har valgt et feriested hvor vi vet at vi trives. Vi har vært på Bornholm før, og både ungene og vi voksne liker oss der. Fantastisk trivelige småbyer, flotte strender og gjestfrie dansker.

3) Vi har bestilt hus på nettet, direkte fra en lokal utleier.

4) Vær tidlig ute, bestiller du i god tid i forveien kan du finne veldig fine sommerhus på Bornholm. Og så er det lurt å leie sykler, det er den fineste måten å komme seg rundt på.

Knut Arild Hareide, KrF-leder:
Første ferie med baby

1) I tillegg til ferie på Sørvestlandet, skal jeg med Lisa Marias familie til et feriehus i Ebeltoft i Danmark i én uke.

2) Det er en fin kombinasjon av å reise utenlands samtidig som vi ikke vil reise langt med en ganske nyfødt jente. Jeg har aldri vært i Ebeltoft før, så det blir spennende.

3) Lisa Maria og jeg blir enige om hvor vi skal reise, også ordner hun opp. Slik gjør vi det også hvis vi reiser andre steder.

4) Jeg tror det er lurt å legge opp til at man får gjort litt aktiviteter i ferien. Lei en sykkel eller lån en kajakk for å padle.

Siv Jensen, FrP-leder:
Oslofjorden

1) Jeg skal være på hytta ved sjøen i Oslofjorden.

2) Fordi jeg trives med norsk sommer og fordi det er deilig å være ett sted.

3) Trenger ikke å bestille.

4) Vær glad i variert vær og ha både shorts og regntøy lett tilgjengelig. Bruk sjøen som matfat, det er masse godt å hente opp og det er moro for både voksne og barn.

Kristin Skogen Lund, Administrerende direktør i NHO:
Fjellferier

1) Denne sommeren skal vi på to fjellturer - først i Rondane og Jotunheimen. Så skal vi gå Hardangervidda og ende opp med et opphold på Hotell Ullensvang i Hardanger.

2) Vi har alltid vært glade i å gå i fjellet. Det er den beste formen for rekreasjon jeg kan tenke meg. Da har man ikke noe annet å gjøre enn å gå og oppleve naturen, og det er da de gode samtalene kommer.

3) Foran denne ferien har vi snakket med erfarne fjellfolk. Vi har også hatt kontakt med familien som driver Hotell Ullensvang for å få tips om lokale turer i Hardanger.

4) Vi har fire barn som skal være med, og da er det viktig å planlegge godt. Vi må finne riktige etapper. Og vi må ha plass når vi kommer frem til overnattingsstedene. Ellers får vi ideer til fjellturer og ferieturer ved å snakke med andre. Norge er et fantastisk flott ferieland.

Camilla Herrem, håndballspiller:
Bryllupsreise

1) Vi skal på bryllupsreise til Maldivene to uker i juli.

2) Jeg har alltid hatt lyst til å reise til Maldivene eller Mauritius. En bryllupsreise til «Paradis» er jo helt perfekt. Både Steffen og jeg har hatt lyst til å dra til en slik plass. Vi har sett på det lenge og nå var det på tide å dra.

3) Steffen har fikset det meste. Han har fått fullt ansvar og jeg stoler på at han har klart det.

4) Jeg vil anbefale å reise litt rundt på øyene for å se hvordan det er. Slike steder har helt blankt hav og da vil i hvert fall jeg bruke tid på å dykke.

Helene Olafsen, snowboard-kjører:
Sommersnowboard

1) Jeg skal være mest her i Norge. Det blir tur til Sogndal og Stryn i juni og juli. Så skal jeg farte litt rundt før jeg starter sesongen i New Zealand i august.

2) Nå har jeg akkurat vært to måneder på Bali og følger jeg har fått min andel av trope. Jeg klager ikke på sol, sommer og surfing altså, men Norge om sommeren er helt fantastisk.

3) Denne gang har jeg kjøpt billetter på app på mobilen.

4) Det er veldig norsk ferie og da er det greit å ha med klær til allslags vær. Men pass på at du ikke tar med for mye.

Kari Schibevaag, kiter:
Paragliding i Lofoten

1) Lofoten i tre uker. Der skal jeg lære meg å paraglide, i tillegg til å kite.

2) Lofoten har alt. Der har du mulighet til å gå på fjellet og du kan kite i både snø og bølger på sommeren. Det er en aktivitetsplass som passer meg perfekt. Når det er fint vær og bra forhold er det vanskelig å finne et bedre sted.

3) Jeg finner billetter på nettet. Enten via flyselskapenes nettsider eller på Finn.

4) Hvis du skal opp dit ville jeg ha reist litt rundt for å se. Lofoten er stort, men samtidig lite. Lei bil og se hvordan det er.

Vibeke Skofterud, langrennsløper:
Eksotiske strøk

1) Jeg hadde årets ferie på Maldivene i april og når jeg har ferie foretrekker jeg å dra til varmere, eksotiske strøk. I tillegg til Hawaii har Maldivene alltid vært et drømmereisemål for meg.

2) Jeg elsker sjø og strender, stabile temperaturer og livet under vann. Maldivene er det mest eksotiske jeg har opplevd.

3) Jeg har gjort det på litt ulike måter. Som oftest sitter jeg bare på nettet og leter etter det som ser fristende ut.

4) Maldivene er veldig stille og rolig, så der anbefaler jeg å ta med bøker.

Petter Solberg, rallycross-kjører:
Atlantis i Dubai

1) På grunn av tett program har jeg ennå ikke fått ordnet ferien min, men vi pleier å dra til hotellet Atlantis i Dubai hvert år.

2) Vi synes det er et veldig bra sted og Atlantis er helt verst.

3) Vi kjenner en del folk der nede og de fikser alt for oss. Det er det beste.

4) Det beste tipset på en slik ferie er å ta det med ro. Det er jeg flink til. Jeg bader mye og bruker mye tid på å slappe av. Det er ikke noe mer enn det. Så er det viktig med litt action også. Jeg pleier å kjøre ute i ørkenen.

Wasim Zahid, lege ved Oslo Universitetssykehus og blogger:
Familieparker

1) Det blir tradisjonelt i år med Kolmården dyrepark i Sverige og Legoland i Danmark.

2) Vi har fire barn og da er dette morsomme feriemål. For dem er det ikke så gøy å reise langt til en storby. Det koster jo også en del.

3) Det blir bil, båt og hotell. Og vi gjør bestillingene på nett, for eksempel er hotels.com raskt og enkelt.

4) Jeg synes det er lurt å ta seg litt ekstra tid, gjerne et par dager, for ofte kan programmet være litt stressende. Det er fint å ha litt tid til bare å være rundt hotellet.

Mona Høiness, advokat:
Sørland og cruise

1) - For meg er det ingen sommer uten Sørlandet med hunden Sheik og min mann. Men den lengste turen i år blir cruise sammen med min far fra København til Stockholm, Tallin og St. Petersburg.

2) - Cruise er en fantastisk måte å se flere steder på. Du kan velge å oppleve en ny by en hel dag eller være på båten hvor du blant annet har spasenter som jeg liker å frekventere.

3) - Jeg er såpass opptatt at jeg tok en enkel variant ved å ringe Ticket. De ordnet alt, og jeg ble strålende fornøyd.

4) - Ta med deg klær og utstyr til flere typer aktiviteter. Treningstøy og finere tøy.

Frode Thuen, professor i psykologi ved UiB:
København

1) Fra høsten skal vi bo et halvår i København, så vi starter ferien der for å bli bedre kjent med Danmark. Etter hvert setter vi oss i bilen og kjører nedover i Europa, blant annet til Tyskland, Belgia og Amsterdam.

2) Vi liker å komme til nye byer og småsteder og utforske kulturen.

3) Fergeturen til Danmark booket jeg på nett.

4) Unngå at ferien blir stressende og slitsom ved å dele opp opplevelsene i passelige «porsjoner». Ta pause ofte på biltur. Ikke slit deg ut med masse aktiviteter. Poenget med ferie er å slappe av.

Fedon Lindberg, indremedisiner og kostholdsekspert:
Hellas

1) Jeg har leilighet i Athen, og her skal jeg være noen uker sammen med familie og venner. Vi har også planlagt en tur til øyene Skopelos, Chios og Oinousses.

2) Athen er hjemstedet mitt, Så jeg skal besøke familien, men også arbeide med en bok. Det blir nok mer arbeidsro for meg enn i Oslo.

3) På nett. Planlegging er halve ferien. Alt fra spisesteder til fly og hotell sjekkes lang tid i forveien - gjerne et år når jeg besøker nye steder.

4) Bestem deg på forhånd hva du ønsker med ferien. Bli kjent med stedet på forhånd ved å lese flere troverdige reiseguider. Da slipper du også enklere unna de verste turiststedene.