FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik slår vi i hjel tiden på flyplassen

Av Dag Fonbæk 11.02.13 13:05 | Oppdatert: 03.11.13 12:01

Del saken på:

(VG Nett) Er Stavanger-folk mer sultne enn oss andre? Ting tyder på det.

Flyplass-undersøkelse: Vi spiser mer enn vi shopper

Flypassasjerene på Sola ved Stavanger bruker i hvert fall i gjennomsnitt 30 minutter på å spise og drikke før de skal ut og fly, mens passasjerene på Gardermoen, Flesland og Værnes bare setter av 20-25 minutter til restaurantbesøket.

Det viser en fersk passasjer-undersøkelse, som den europeiske interesseorganisasjonen for lufthavner ACI (Airport Council International) har gjennomført.

Mat-hovedstaden

Selvsagt er det ikke tilfeldig at Stavanger har fått tilnavnet Norges mat-hovedstad, med blant annet Glad mat-festival. Passasjer-undersøkelsen gir likevel begrepet nytt innhold.

LES OGSÅ: Vil ha mindre bilbruk til og fra flyplassene

Enten er rogalendingene mer sultne enn oss andre, eller så har de bedre råd. Eller er det kanskje sånn at all den olje-relaterte forretnings-flytrafikken slår ut på spise-statistikken? Avinor har ikke svaret.

Shopper raskt

Men ACI-undersøkelsen viser ihvertfall at Reise-Ola bruker omtrent halve tiden på flyplassen til å spise og drikke. Shoppingen går derimot unna på at kvarter.

Altså er vi mer sultne på mat enn på shopping når vi skal ut og reise.

ACI har blant annet undersøkt passasjerenes tidsbruk på våre fire største flyplasser - Oslo lufthavn Gardermoen, Sola ved Stavanger, Flesland ved Bergen og Værnes nord for Trondheim - og funnene er litt artige:

På shoppingen - enten det dreier seg om taxfree på utland eller butikkbesøk på innland - bruker de fleste av oss rundt et kvarter. Unntaket er på Oslo lufthavn, der passasjerene gjerne bruker innpå 20 minutter på å handle.

LES OGSÅ: Avinor lover bedring i flytrafikken denne sommeren

- Dette viser at kundene gjerne bruker tid i butikker og restauranter hvis tilbudsomfanget og kvaliteten er god nok, mener sjef for marked og kommersiell utvikling i Avinor, Øystein Høsteland Sundby.

Beregner god tid

Undersøkelsen viser også at vi liker å ha god tid når vi skal ut og fly:

Selv om det er mulig å møte opp rett før flyavgang, bruker Ola Nordmann i snitt en time og 20 minutter på flyplassen før avgang.

Ved flyvninger til utlandet bruker vi enda mer tid på flyplassen - i snitt en time og 50 minutter.

Tidsbruken er enkel å forklare, mener seniorrådgiver i Avinor, Jon Inge Lian:

- For mange starter ferien når man ankommer flyplassen. Mange bevilger seg god tid før avreise, til innsjekk av bagasje, taxfreee-shopping og et godt måltid. Forretningsreisende bevilger seg mindre tid og venter kanskje med kjøp av varer til hjemreisen, sier Lian.

LES OGSÅ: Vil legge ned fire flyplasser og bygge to nye

Menn flyr mest

Passasjer-undersøkelsen viser også at menn flyr mest:

Hele 65 prosent av passasjerene ved Stavanger lufthavn er menn, 62 prosent i Bergen, 55 prosent i Trondheim og 54 prosent på Oslo lufthavn.

Funnene er helt i tråd med tidligere reisevane-undersøkelser. Det er den høye andelen mannlige forretningsreisende som gir utslaget.

- For oss er det viktig å bli kjent med kundene våre gjennom slike passasjer-undersøkelser. Kunnskapen gir oss et verktøy vi kan bruke for å videreutvikle et service- og tjenestetilbud tilpasset en sammensatt og internasjonal kundegruppe, sier kommersiell sjef ved Stavanger lufthavn Sola, Ina Eldøy.

Rikest i vest

På Stavanger lufthavn finner man også passasjerene med den høyeste gjennomsnittsinntekten - noe Avinor mener kan tilskrives oljeindustrien og den høye andelen forretningsreisende.

LES OGSÅ: Striper på himmelen gir 120 millioner

Fra Sola flyr gjennomsnittspassasjeren 9,45 ganger i året, fra Bergen og Trondheim cirka 9 ganger i året - og på Oslo lufthavn 8 ganger i året.

Stavanger lufthavn Sola er også den eneste av de største Avinor-flyplasssene der forretningsreisende er i flertall (52 prosent).

Ved Oslo lufthavn er andelen forretningsreisende 36 prosent, i Bergen 37 og i Trondheim 38 prosent, ifølge ACI-undersøkelsen.

Kjedelig venting

For mange er tiden du venter på bagasjen din den minst spennende på en flyplass. Ventingen ved bagasjebåndet er stusselig.

På Norges største lufthavn - Gardermoen - tar det i snitt 12 minutter fra flyet er parkert ved gate til første koffert er på båndet, ifølge ferske tall fra Avinor.

70-75 prosent av alle fly er tømt innen et tidsrom på 15-25 minutter.

LES OGSÅ: Her er Norges raskeste sikkerhetskontroll

- Men til Oslo lufthavn kommer det også inn store fly med betydelige mengder bagasje - og da kan det ta inntil én time før all bagasje er på båndet. Men dette hører til unntakstilfellene, sier pressesjef ved Oslo Lufthavn, Vegar Gystad.

Bagasje-app på gang

Synes du det tar lang tid før bagasjen kommer på båndet, kan
du snart - via en app - følge kofferten din fra du leverer den i innsjekkingen gjennom hele reisen til du plukker den av bagasjebåndet ved ankomst.

Systemet er basert på teknologien RFID (Radio Frequency Identification), som brer om seg i luftfartsindustrien.

- Med RFID kan hvert enkelt kolli spores fra du leverer det inn - hele veien til bagasjebåndet, bekrefter sjef for teknikk og kundeservice i Avinor, Terje Orskaug.

- Når kommer bagasje-appen?

- App-en representerer et blikk framover med hensyn til hva vi mener kan bli en del av hverdagen for passasjerene - noe vi ser positivt på. Målet er at all automatiseringen skal gi passasjerene en mer «sømløs» reise. Men vi kan ennå ikke fastslå når bagasje-appen blir lansert, sier Avinors pressesef Sindre Aanonsen til VG Nett.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!