FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bli med på øl-tur til Praha

27.09.11 15:05 | Oppdatert: 28.09.11 09:59

Del saken på:

- Ølet i Praha er så godt at jeg solgte returbilletten min og bosatte meg her.

Tsjekkisk boom for mikrobryggerier

AV SIMEN YTTERSTAD

Ordene tilhører argentineren Maximiliano (Max) Bahnson. Han kom som turist til Praha i 2002 og droppet hjemreisen.

Siden har han gjort lidenskapen for kunsten å brygge godt øl - for ikke å snakke om å nyte det - til levevei. Bahnson er i dag en anerkjent skribent og ølhistoriker og ga nylig ut sin første bok, «Prague: A Pissheads Pub Guide».

Sammen skal vi besøke et utvalg av hans favorittkneiper, og prøvesmake noe av det beste ølet man finner i Tsjekkia.

- Tsjekkerne oppfant ikke selve ølbryggingen, den biten er tusener av år gammel og startet neppe her. Det de derimot kan smykke seg med, er å ha laget verdens mest suksessrike øl, sier Max.

Han snakker om Pilsner Urquell fra byen Plzen. Ni av ti øl som selges på verdensbasis er avledet av den originale Urquell
-oppskriften.

Eksplosjon

Etter førti år med kommunisme og fokus på masseproduksjon, var mange ølmerker og gamle bryggetradisjoner forsvunnet fra markedet i Tsjekkia. Året etter Fløyelsrevolusjonen i 1989 var U Flekù det eneste mikrobryggeriet i drift.

Antallet steg sakte de neste 15 årene, mens det formelig har eksplodert de siste fem. Nå er det flere enn 110 mikrobryggerier i landet.

- Dette er en kjempefin utvikling for ølelskere. Utvalget og kvalitetsnivået er bedre enn på lenge, hevder Max.

Tørste munker

Vår første ølstopp er likevel en nabolagspub, U Veverky (Hos Ekornet), der de utelukkende serverer Urquell.

- Pilsner Urquell fra tank er referansemerket vi kan gå ut ifra når vi skal bedømme øl fra mikrobryggeriene. Det er dette de bør strekke seg etter når de brygger lys lager, sier argentineren.

Neste glass inntas på Klázterní pivovar Strahov (Klosterbryggeriet på Strahov), i området ovenfor Prazky Hrad (Prahas slott).

Puben var tidligere en del av munkeklosteret som ligger ved siden av, der munkene ga seg i kast med ølbrygging allerede rundt år 1400.

Her brygges det to typer St. Norbert, halvmørk og mørk lager, og et knippe sesongbaserte varianter. Den mørke og smaksrike St. Norberten er ifølge Max alene verdt turen innom puben.

- Et vinterøl. Denne holder deg i live i dagevis, sier han og flirer.

I sentrum av Praha har U Medvídkù (Hos Bjørnungene) tatt imot øltørste gjester kontinuerlig siden år 1466.

Første etasje er en klassisk ølhall der de serverer Budvar Svetlý Lezák (lys lager) og Tmavý Lezák (mørk lager) fra byen Èeské Budìjovice, «Budweis» på tysk. Begge er fra tank og upasteuriserte. Nydelige øl som setter sin amerikanske navnebror i skammekroken.

- Den amerikanske versjonen er søl, du kan like gjerne drikke vann, opplyser Max.

Andre etasje rommer U Medvídkùs egen bryggeripub. Her brygges det tre typer lager, samt et par sesongøl. Max anbefaler en 1466, oppkalt etter stedets fødselsår. Denne er en ufiltrert, halvmørk lager.

Verdens beste pub?

Kvelden avsluttes på Zlý Casy (Dårlige Tider) i bydelen Nusle. Navnet til tross, her er det fullt selv på en mandags ettermiddag.

Vi blir ønsket velkomne på bordet der innehaveren, Jan Charvat, sitter. Tre glass Kocour (Hankatt) blir raskt servert uten at vi har rukket å bestille selv.

- Dere må prøve denne, sier Charvat, med dårlig skjult stolthet.

«Hankatten» er en av 24 utmerkede ølsorter fra forskjellige mikrobryggerier som serveres på Zlý Casy. Utvalget er sesongbasert og Charvat vurderer kvaliteten på øltypene nøye før han bestemmer seg for hva han vil tilby sine gjester.

- Uansett hvilken type du velger, vil du få servert prima vare, sier Max.

Les om pubkutyme under bildet

Pubkutyme
* Hils på bartenderen/kelneren når du kommer inn.
* Spør kelneren før du setter deg på et reservert bord, spesielt om dette er reservert for stamgjester.
* Bruk ølbrikke.
* Ikke tøm rester fra et glass til et annet, det er uhøflig og sølete.
* Ikke tull med papirlappen kelneren legger på bordet (brukes til å holde oversikt over hva du bestiller).
* Husk at for tsjekkerne er puben først og fremst et sted for å sosialisere, ikke for å bli fulle. De oppfører seg deretter.

Sosialt samlingssted

75 prosent av tsjekkerne oppgir puben som sitt viktigste sosiale samlingssted. Det gjennomsnittlige ølkonsumet, nærmere 160 liter per hode i året, er det soleklart høyeste i verden og nesten tre ganger så mye som i Norge.

Til tross for dette er det svært sjelden man opplever fyll og bråk på pubene. Tsjekkerne opptrer høflig og vennlig.

Et eksempel er at man gjerne deler bord med fremmede, så lenge det er plass og man spør pent før man setter seg.

Pub-adresser

U Veverky
Eliasova 14
Praha 6
www.uveverky.com

Klázterní pivovar Strahov
Strahovské Nádvoí 10
Praha 1
www.klasterni-pivovar.cz

U Medvídkz
Na Perztýnz 7
Praha 1
www.umedvidku.cz

Zlý Casy
Eestmírova 5
Praha 4
www.zlycasy.eu