FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

London-shopping med sjarm

Av Anne Bergseng03.10.11 18:12

Del saken på:

LONDON (VG) Gjør London-shoppingen mer fargerik ved å oppsøke byens spesialforretninger.

Få andre byer i verden har så mange rare og morsomme butikker som London. I tillegg finnes forretninger med historisk sus, som fremdeles er i full sving. Neste gang du er i byen, anbefaler vi deg å ta en titt på noen av disse.

Neal's Yard, Covent Garden

Litt bortgjemt i Covent Garden ligger denne fargerike bakgården med butikker og spisesteder med et felles «grønt» tema.

Her skal alt være til det beste for både kropp, sjel og gane. En butikk selger organiske produkter til hud og hår, cafeen ved siden av serverer organisk mat og «slow food».

Ostebutikken Neal's Yard Dairy er stappfull av britiske oster fra alle deler av landet.

Ostene er stablet i høyden og det dufter på lang avstand. Hver og en ost er håndlagd, og alle er merket med hvor de kommer fra og hvem som har laget dem.

Bak disken står Esther Collins og byr på smaksprøver.
- Den mest populære osten vi har er Montgomery Cheddar, laget av Jamie Montgomery fra Somerset, sier Esther.

Hun er fascinert av at ostene kan skifte smak nesten fra dag til dag.

- Fordi de er håndlagde er ingen oster like. Ost er kunst og et resultat av både biologi og kjemi, sier hun.
På nett: www.nealsyarddairy.co.uk

Bates Hats, 73, Jermyn Street
Her har det vært hatteforretning siden 1898. Et besøk her betyr en reise tilbake i tid, til da ingen mann følte seg presentabel uten å ha vært en tur innom «Bates Gentleman's Hatter». Men tiden er ikke forbi, for fremdeles selges hatter i alle fasonger fra denne legendariske forretningen i det som kalles for selve «herregaten» i London, Jermyn Street.

Hattene har egne navn, som forteller om bruk eller utseende: «Weekender», «Pioneer», «Rally Cap» og «Pork Pie». Tim Borcher har jobbet i butikken i 25 år, og kan et par ting om herrehatter.

- Vi selger mest «flat caps», forteller han, og peker på stabler med tweed-capser.

På nett: www.bates-hats.co.uk

Candy Cakes, 36 Monmouth Street, Covent Garden
En sukkersøt forretning og kafé som går i rosa, mintgrønt og andre pasteller, både når det gjelder interiør og vareutvalg. På døren står det «Be Sweet», og det er akkurat det man blir. Cupcakes og muffins pyntet til det maksimale er gjennomgangsmelodien. På disken står noen prakteksemplarer utstilt, med navn som «Blueberry & Cheesecake», «Toffee & Banana». På veggen henger et rosa gjøkur, og på gaten utenfor er det noen få sitteplasser under rosa teltduk.

På nett: www.candycakes.com

Book for Cooks, 4 Blenheim Crescent
Spesialbokhandelen for matinteresserte er liten og intim, med tusenvis av fristende bøker fra gulv til tak som du kan sette deg ned og bla i. Her er noe for alle nivåer av kokker. «Hvordan steke en kalkun» heter en bok. «Bacon-kokeboka» står ved siden av. Her er bøker om supermat for babyer og barn, og til og med en egen Mummi-kokebok. Innerst i lokalet er en søt, liten kafé og i annen etasje holdes kokekurs.
På nett: www.bookforcooks.com

HVA ER DINE BESTE LONDON-TIPS? DEL MED VG-LESERNE NEDERST I SAKEN!

James Smith & Sons, 53 New Oxford Street
Forretningen som åpnet 1830 har knapt forandret seg på alle disse årene. Her er det spaserstokker og paraplyer for både ladies og gentlemen. Begge deler har til alle tider vært mye brukt i Londons gater. Paraplyer med blonder, dekorerte spaserstokker med håndtak i mange varianter. Ikke akkurat rimelige, men fulle av eleganse og historikk.

På nett: www.james-smith.co.uk

The Beatles Store, 231 Baker Street
Dette er først og fremst en butikk som selger Beatles-effekter, som T-skjorter, plakater, plater, samleobjekter og alt mulig rart med bilder av Beatles på. I tillegg er det et slags informasjonssenter for den legendariske gruppen. Her kan man få vite hvilke steder i London som har Beatles-historie å by på, og om arrangementer som har med Beatles å gjøre.

På nett: www.beatlesstorelondon.co.uk

The Travel Bookshop, 13 Blenheim Crescent
Butikken ligger rett ved Books for Cooks i Notting Hill. Den lille butikken er stappfull av reisehåndbøker, kart og reisefortellinger fra hele verden. Det er bare å sette seg ned i en krok og starte lesingen. Her arrangeres også temakvelder hvor forfattere kommer og holder foredrag, og du kan sitte og lytte mens du nyter et glass vin.
På nett: www.thetravelbookshop.com

Forbidden Planet, 179 Shaftesbury Avenue
Dette er en slags lekebutikk for spesielt interesserte barn og voksne. Her er det så mye rart å se på at man egentlig ikke behøver være så interessert heller. Harry Potter-figurer og effekter, Star Wars-figurer osv. I det hele tatt alt som har med actionhelter å gjøre. Dette er også stedet for samlere. En ganske liten statue av supermann i Christopher Reeve-utgave koster godt over 2000 kroner.
På nett: www.forbiddenplanet.com

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!